Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nechcem novú SDK, ale jednotnú alternatívu, tvrdí Dzurinda

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Opozičné stredopravé strany na čele s SDKÚ-DS chcú vytvoriť jednotnú alternatívu voči súčasnej vládnej koalícii s dominantným Smerom-SD. Na konkrétnej spolupráci sa však predstavitelia siedmich opozičných a mimoparlamentných strán na dnešnej prvej schôdzke nedohodli. Novinárom to povedal predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

"Cieľom našej spolupráce je pracovať na alternatíve voči súčasnej vláde," vyhlásil Dzurinda. Formy spolupráce strán nekonkretizoval, zástupcovia SDKÚ-DS, KDH, SMK, Slobody a Solidarity, Strany zelených, Občianskej konzervatívnej strany a strany Most-Híd by sa na nich mali dohodnúť v budúcom roku. "Dnes to je stretnutie skôr symbolické, nikto nemal ambíciu, aby sme išli do hĺbok," dodal.

Viacerí analytici už skôr upozornili, že snaha o zjednotenie pravice prichádza neskoro. Vládny ľavicový Smer-SD sa v prieskumoch verejnej mienky dlhodobo teší najvyššej popularite, jeho preferencie sa pol roka pred parlamentnými voľbami pohybujú okolo 40 percent. Smer-SD vytvoril v roku 2006 vládu s ĽS-HZDS a SNS.

Dzurinda odmietol, že by jeho snahou bolo vytvorenie veľkej koalície, obdoby Slovenskej demokratickej koalície (SDK), ktorá sa v 90. rokoch spojila proti dominantnému HZDS premiéra Vladimíra Mečiara.

"Nikto sa neobáva môjho tlaku alebo hier, ktoré by mali viesť k nejakej Slovenskej demokratickej koalícii," zdôraznil Dzurinda.

Vznik obdoby Slovenskej demokratickej koalície (SDK), ktorá v roku 1997 spojila päť strán, vylúčili aj predseda KDH Ján Figeľ a podpredseda SMK Gyula Bárdos. SDK v roku 1998 so ziskom 26,33 percenta hlasov skončila tesne za HZDS a zostavovala vládu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu