Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dzurinda: Nevenujte pozornosť Ficovým rečiam

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Niekoľko stoviek ľudí sa v utorok večer stretlo pred budovou Slovenského národného divadla na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí, kam si prišli pripomenúť dvadsiate výročie Nežnej revolúcie.

Mnohí tam prišli zapáliť sviečky k novému pamätníku s názvom Srdce Európy od výtvarníka Daniela Brunovského. Medzi občanmi boli aj lídri slovenskej opozície. Dnes by sme mali s veľkou úctou a pietou spomínať na tých ľudí, ktorých komunistický režim zabil, väznil a prenasledoval, uviedol pri pamätníku Mikuláš Dzurinda. Dzurinda reagoval na dnešné vyjadrenia premiéra Roberta Fica v Londýne, ktorý povedal, že niekdajší revoluční lídri v novembri 1989 mali aj postranné, mocenské úmysly.

"Takýmto rečiam nevenujte pozornosť, to je opäť len pokus odviesť pozornosť od podstaty veci," povedal Dzurinda, podľa ktorého ľudia v novembri 1989 túžili po slobode a chceli sa mať lepšie. Dzurinda vysvetlil, prečo opozícia neoslavuje dvadsiate výročie novembrových udalostí s vládnymi politikmi. Podľa neho by to bolo podobné, ako keby oslavy SNP chceli organizovať fašisti. "Preto tam nejdeme," dodal.

Podľa ďalšieho prítomného opozičného lídra Jána Figeľa z KDH sa stretla opozícia s verejnosťou na námestí v duchu novembra. Na vyjadrenia Fica uviedol, že premiér mal byť adresný, ak chcel niekoho obviňovať, mal by hovoriť hlavne o sebe a za seba, čo pre neho znamená 17. november 1989 a dnešný vývoj doma i vo svete. "Aj dnes treba zápasiť o slobodu, o ľudské práva o dôstojný život, aj u nás, aj vo svete," dodal.

Predseda SMK Pál Csáky si nemyslí, že by mal komentovať výroky premiéra, ktorý tvrdí, že si nevšimol udalosti v novembri roku 1989. Zareagoval však, že ak by nebolo novembrových udalostí pred dvadsiatimi rokmi, tak predsedom slovenskej vlády v roku 2009 by bol "pravdepodobne zdatný mladý komunista, nomenklatúrny káder, ktorý by sa menoval Robert Fico". Csáky si myslí, že nie je celkom dobré a dôstojné, že opozícia neslávi výročie s koalíciou. "Ale musíme si všetci klásť otázku, kto sa trochu vrátil naspäť v čase a v myslení. A myslím si, že nie táto trojica," zhodnotil Csáky. Opoziční lídri potom odišli osláviť dvadsiate výročie do historickej budovy Slovenského národného divadla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu