Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dzurinda kritizoval Smer za predražené tendre a korupciu

Mikuláš Dzurinda Zobraziť galériu (2)
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dnes opäť kritizoval vládu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za predražené tendre či korupciu. Súčasný kabinet navyše podľa neho nepomáha nezamestnaným ani menej rozvinutým regiónom.

Dzurinda sa chce na budúci týždeň v utorok stretnúť s predstaviteľmi ďalších piatich pravicových strán, s ktorými zhodnotí priebeh regionálnych volieb a bude rokovať aj o ďalšej spolupráci. SDKÚ-DS podľa jej šéfa vraj pracuje na novej vízii úspešného a sociálne spravodlivého Slovenska.

"O takýto projekt obnovy sa budeme uchádzať aj v spolupráci s našimi prirodzenými partnermi," povedal Dzurinda po rokovaní ústrednej rady strany. Zatiaľ však nepredpokladá, že by sa mu s lídrami KDH, SMK, OKS, SaS a strany Most-Híd podarilo dohodnúť na prípadnej spolupráci pred alebo po budúcoročných parlamentných voľbách.

KDH o povolebnej spolupráci zatiaľ rokovať nechce. "Pozvanie sme prijali ako spoločenskú udalosť, ktorá má zvýrazniť volebný úspech opozičných politických strán v Bratislavskom samosprávnom kraji, rozhodne nie ako účasť na hľadaní cesty alternatívy voči súčasnej vláde," vyhlásil dnes po zasadnutí rady hnutia predseda poslaneckého klubu KDH v parlamente Pavol Hrušovský.

Politológovia už dlhšie upozorňujú, že slovenská pravica je príliš rozštiepená, čo je jedným z dôvodov, prečo sa jej nedarí výraznejšie oslabiť Ficov Smer-SD. Ten v prieskumoch verejnej mienky dominuje a teší sa zhruba takej priazni, ako majú všetky parlamentné opozičné strany spolu.

Smeru-SD sa darí udržiavať vysokú podporu aj napriek tomu, že strana i jej partneri vo vláde čelili viacerým škandálom. Kritizovali ich napríklad za predaj emisných kvót či prideľovanie náhradných, lukratívnych pozemkov. V nedávnych regionálnych voľbách sa Ficovej strane podarilo získať kreslá županov v siedmich samosprávnych krajoch, pravica uspela len v Bratislavskom kraji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu