Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dzurinda: Fico bol v retroštýle 17. zjazdu KSČ

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nedeľňajšie vystúpenie Roberta Fica na slávnostnom sneme Smeru-SD bolo podľa predsedu SDKÚ-DS v štýle 17. zjazdu Komunistickej strany Československa, aby ním prekryl skutočnosť, že desať rokov existencie jeho strany bolo obdobím populizmu a zničenej krajiny.

Ako uviedol dnes na tlačovej besede Dzurinda, Ficove vystúpenie bolo najabsurdnejším, aké v politike zažil. „Namiesto poctivého prístupu k realite sa uchýlil k neuveriteľnej propagande a prekrývaniu reality,“ vyhlásil Dzurinda. Vláda Roberta Fica podľa šéfa SDKÚ-DS ničí Slovensko ekonomicky, sociálne i morálne.

Upozornil, že krádeže a rozšafnosť vlády zadlžia každú štvorčlennú rodinu stotisíc korunami za rok, na druhej strane kabinet nevie nájsť korunu pre ľudí, ktorí prichádzajú o prácu. Podľa Dzurindu vláda nebojuje ani proti škandálom, ale naopak ich podporuje.

„Vláda našu vlasť ničí. Čím dlhšie bude ničenie, tým komplikovanejšie bude Slovensko obnoviť,“ zdôraznil Dzurinda. Zároveň dodal, že nastal čas neprekrývať staré sľuby novými a treba sa pozrieť na programové vyhlásenie vlády. Podľa Dzurindu bolo jedným z hlavných záväzkov vlády zastavenie rastu regionálnych rozdielov, ale výsledkom je ich dramatické prehĺbenie. Vláda Fica sľubovala podľa neho riešenie rómskeho problému, ale nečinnosť vedie k jeho prehlbovaniu.

Upozornil tiež na Ficov sľub dostavať diaľničné prepojenie medzi Bratislavou a Košicami do roku 2010, čo Fico v súčasnosti „prekrýva maľovaním svetlejších zajtrajškov" ako na komunistickom zjazde. Vládny sľub boja proti korupcii považuje predseda SDKÚ-DS za smutný, absurdný a cynický. Pripomenul tiež Ficov prísľub odvolať ministrov do 24 hodín pri podozreniach a zároveň upozornil na viaceré prešľapy ministerky Viery Tomanovej, jachtu Jána Počiatka či kauzy polície, akými boli Hedviga Malinová, vražda Daniela Tupého či nedávna kauza františkánov.

Za cynický, smutný a absurdný označil aj Ficov sľub ešte z čias jeho pôsobenia v opozícii o presadení zákona o preukazovaní pôvodu majetku. „Majetky Jána Slotu, Vladimíra Mečiara, mecenášov Smeru-SD. Ako sa dotkol tento záväzok týchto ľudí?“ opýtal sa Dzurinda. SDKÚ-DS a opozícia podľa Dzurindu má proti súčasnej vláde alternatívu programovú, personálnu a politickú.

Programovou alternatívou je program Slovensko má na viac i program boja proti hospodárskej kríze. Personálnou alternatívou sú ľudia, ktorí dokázali Slovensko vyviesť z podobných ťažkostí aj v roku 1998, pričom pripomenul, že krajinu vytiahli s medzinárodnej izolácie a po tomto roku dobehla krajiny snažiace sa o integráciu do EÚ, nasledovala viaceré štáty vo vstupe do NATO, či zníženie nezamestnanosti z 20 na menej ako 10 percent za jeho vlád.

Politickou alternatívou je spojenectvo SDKÚ-DS a KDH, pričom sa nebránia spolupráci ani s inou skutočne stredopravou a demokratickou stranou. Podľa Dzurindu prichádza obdobie, v ktorom sa treba zamyslieť, ako sformulovať alternatívu tak, aby bola nielen zrozumiteľná, ale aj logická.

„Neskrývam, že veľmi intenzívne premýšľam a v krátkom čase dostane viac informácií. Cítim veľkú zodpovednosť za sformovanie opozície, za ponúknutie alternatívy, o tom nepochybujte,“ vyhlásil šéf SDKÚ-DS. Fico v nedeľu nazval Dzurindu samozvaným lídrom opozície. Opozícia bude podľa Fica v najbližšom období prichádzať s útokmi proti Smeru-SD, pretože nie je schopná ponúknuť alternatívu.

Podľa neho opozícia a ani protivládne médiá nepôjdu so Smerom-SD do programovej konfrontácie. Podľa Fica opozícia si nevie nájsť agendu v boji proti kríze a preto škandalizuje. Opozícia i médiá podľa neho robia podľa pravidla „čím horšie, tým lepšie“. Prvýkrát sa to prejavilo pri schvaľovaní Lisabonskej zmluvy a potom pri zavádzaní eura, keď „opozícia i médiá škodoradostne očakávali negatívne dopady“, čo sa nenaplnilo.



SDKÚ: Vláda zadlžuje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu