Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci budú v debate k novele Trestného zákona pokračovať v stredu ráno

NRSR Zobraziť galériu (2)
NRSR (Zdroj: SITA/Milan Illík)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili utorkové rokovanie vystúpením Mariána Kéryho (Smer-SD) v diskusii k novele Trestného zákona, ktorá je v druhom čítaní. Kéry odmietol, že by novela chránila zločincov, je to podľa neho "do neba volajúca" hlúposť. Poslanci budú v diskusii pokračovať v stredu (7. 2.) od 9.00 h.

VIDEO Výzva generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi

Výzva generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Novela podľa Kéryho uvádza, že žiadny trestný čin nemôže zostať nepotrestaný. Myslí na to, aby sa predchádzalo recidíve, zničeniu rodinných vzťahov a tiež na to, aby mal páchateľ motiváciu začať nový život. "K zmene dochádza jedine v dôsledku majetkových trestných činov z dôvodu harmonizácie trestnoprávnych úprav napríklad s Českou republikou (ČR), kde sa v trestných sadzbách nelíšime," uviedol. Poslanec Ján Hargaš (PS) reagoval, že Kéry neuviedol všetky fakty. Doplnil, že hranice škody mení koalícia tak, že to, čo je v ČR za desaťročné väzenie, bude u nás za štvorročné. "A tým pádom to, čo je v ČR premlčané až po 15 rokoch, u nás bude premlčané po piatich," vysvetlil Hargaš.

Poslanci budú v debate
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Ramon Leško)

Počas utorka vystúpili v rozprave najmä opoziční poslanci. Rozprava v druhom čítaní je skrátená na 62 hodín a poslanecké kluby mali vyhradený presný čas. Ten už ostal iba pre klub PS a KDH. Viacero opozičných poslancov predložilo pozmeňujúci návrh.

V rozprave rečnil aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), ktorý obviňoval najmä PS, že sa neozývalo a neorganizovalo protesty počas minulého volebného obdobia. Minister vyhlásil, že opozícia sa mala ozvať aj v iných prípadoch, kde bolo treba "kričať" o spravodlivosť a porušovanie ľudských práv. Pýtal sa, kde boli opoziční predstavitelia, keď napríklad dochádzalo k šikane vo väzbách. Poslankyňa Zuzana Števulová (PS) odkázala ministrovi, že vytrháva veci z kontextu. "To, čo robíte, je v skutočnosti únos spravodlivosti," dodala. Marián Čaučík (KDH) reagoval, že veľká časť ministrovho vystúpenia bola politická kampaň.

Viac o téme: PoslanciRokovanie NRSRTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu