Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Súčasné bezpečnostné výzvy si vyžadujú intenzívny dialóg, uviedol Marek Eštok na Mníchovskej konferencii

Indický minister zahraničných vecí Subrahmanyam Jaishankar, minister zahraničných vecí USA Antony Blinken a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock zľava sa zúčastňujú panelu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii
Indický minister zahraničných vecí Subrahmanyam Jaishankar, minister zahraničných vecí USA Antony Blinken a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock zľava sa zúčastňujú panelu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii (Zdroj: SITA/AP/Matthias Schrader)

BRATISLAVA - Slovenskú republiku zastupoval na tohtoročnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v Mníchove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Marek Eštok. Počas dvojdňového pracovného programu (16. – 17. februára 2024) sa zúčastnil jednotlivých diskusií a absolvoval bilaterálne stretnutia so zahraničnými partnermi.

„V súčasnosti je najväčším reálnym rizikom pre krajiny, že sa ocitnú v patovej situácii, ktorá už nie je o tom, kto získa viac, ale o tom, kto menej stratí,“ je úvodným mottom výstupnej správy jubilejného 60. ročníka pravidelnej konferencie o transatlantickej a globálnej bezpečnostnej politike, na ktorej sa stretli zástupcovia zo 120 krajín sveta.

archívne video

Maroš Žilinka po Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Štátny tajomník M. Eštok diskutoval počas jedného z najvýznamnejších podujatí medzinárodnej politiky s viacerými partnermi. V rozhovoroch zdôraznil: „Súčasné globálne bezpečnostné výzvy si vyžadujú náš intenzívny dialóg.“

Marek Eštok rokoval v rámci série bilaterálnych stretnutí s americkým námestníkom ministra zahraničných vecí pre európske a eurázijské záležitosti Jamesom O´Brienom, výkonným podpredsedom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Marošom Šefčovičom, s prezidentkou Gruzínska Salome Zurabišviliovou, prezidentom Českej republiky Petrom Pavlom či s novým francúzskym ministrom pre európske záležitosti Jeanom-Noelom Barrotom, s ktorým sa zároveň dohodli na ďalšom stretnutí v Bruseli.

Konferencia sa koná každoročne v Mníchove od roku 1963

Mníchovská bezpečnostná konferencia sa koná každoročne v Mníchove od roku 1963. Ide o najväčšie podujatie svojho druhu na svete. Podujatí sa zúčastňujú hlavy štátov, vlád, medzinárodných organizácií, ministri, poslanci, vysokí predstavitelia ozbrojených síl, vedy, občianskej spoločnosti, podnikateľov a médií. Cieľom konferencie je budovať dôveru a prispievať k mierovému riešeniu konfliktov udržiavaním dialógu v rámci medzinárodného bezpečnostného spoločenstva. 

Viac o téme: BezpečnosťDialógMníchovská konferenciaMarek Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu