Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pre daňový bonus na hypotéky nemusí byť dostatok peňazí na dôchodky, hovorí PS

Štefan Kišš
Štefan Kišš (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Vláda pokračuje v rozdávaní, no žiadne úsporné opatrenie zatiaľ nepredstavila. Mimoriadny daňový bonus pre hypotekárnych dlžníkov zaplatia ľudia zo svojich daní. Čoskoro tak nemusí byť v štátnom rozpočte dostatok financií na dôchodky. Uviedol to Štefan Kišš z opozičného Progresívneho Slovenska (PS) v reakcii k návrhu na novelizáciu viacerých zákonov v súvislosti s pomocou so splácaním úverov na bývanie, ktorý v stredu schválila vláda.

"Aj túto daňovú dotáciu zaplatíme z našich daní, len z iného vrecka. Vládu dobiehajú predvolebné sľuby, ale v rozpočte budú musieť ukázať, odkiaľ na nich zoberú. Keď to takto pôjde ďalej, čoskoro nemusí byť dostatok financií na dôchodky," upozornil Kišš.

archívne video

Štefan Kišš: Zefektívnenie úspor prinesie pol miliardy pre zdravotníctvo (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Pre väčšinu domácností pritom nie sú podľa Kišša zvýšené splátky hypoték existenčným problémom a Národná banka Slovenska (NBS) neočakáva dramatický nárast neschopnosti splácať hypotéky ani do roku 2027, keď budú kulminovať refixácie úverov. "Miera nesplácaných hypoték je na úrovni 1,1 %, čo je najmenej za posledné roky. A aj po refixáciach splátky meškali len pri niekoľkých hypotékach," dodal Kišš s tým, že premiér Robert Fico (Smer-SD) problém nafukuje a zbiera na ňom politické body.

Pomoc so zvýšenými splátkami za hypotéky za rok 2023 by mala vyjsť štát na približne 15 miliónov eur, v budúcom roku potom 64 miliónov eur. Zvýši sa aj pomoc s hypotékami pre mladých, v roku 2024 sa takto navýšia výdavky o 7 miliónov eur. Celkovo podľa ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) nejde o takú enormnú sumu, aby to rozpočet nezvládol. Zdôraznil, že výpadok príjmov samospráv v dôsledku zvýšenia daňového bonusu im štát vykompenzuje.

Mimoriadny daňový bonus

Mimoriadny daňový bonus sa má týkať všetkých hypoték, pri ktorých došlo k zvýšeniu zaplatenej splátky v roku 2023 oproti roku 2022. Jeho výška má byť 75 % rozdielu medzi splátkami, najviac však v sume 1800 eur ročne. Podmienkou jeho uplatnenia je výška ročného zdaniteľného príjmu za predchádzajúce zdaňovacie obdobie najviac vo výške 1,6-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca, pričom daňovník nesmie nehnuteľnosť prenajímať.

Viac o téme: PomocVládaKritikaHypotékyPS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu