Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výbor k postaveniu vyšetrovateľov mimo služby nebol uznášaniaschopný

Matúš Šutaj Eštok
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR vo štvrtok nerokoval o rozhodnutí ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) postaviť vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov mimo služby a personálnom rozkaze, týkajúcom sa policajného viceprezidenta Branka Kišša. Na zasadnutie výboru neprišiel dostatok poslancov, nebol uznášaniaschopný. Opozícia preto avizuje opätovný návrh na zvolanie výboru.

"Ospravedlnilo sa sedem poslancov, niektorí mali iné pracovné povinnosti a je to aj právo poslanca vyjadriť takýmto spôsobom svoj postoj," skonštatoval predseda výboru Miroslav Čellár (Hlas-SD). Odmieta, že na neúčasti poslancov by bola dohoda v rámci trojkoalície.

archívne video

Minister vnútra na rokovanie Ústavnopravného výboru neprišiel: Rokovanie aj tak prebehlo (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podpredseda výboru Ondrej Dostál (SaS) namieta obštrukcie koalície, ktoré podľa neho znemožňujú výboru plniť si kontrolnú funkciu. "Máme vážne podozrenia, že bol porušený zákon ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom. Svedčí o tom stanovisko predsedníčky úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, svedčia o tom už dve neodkladné opatrenia vydané súdmi a napriek tomu vládna koalícia obštruuje výbor," komentoval. Na tretie zasadnutie k téme plánuje pozvať už iba ministra vnútra.

Eštok sa odvolal na zákon

Šutaj Eštok po nástupe do funkcie rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Zároveň rozhodol o zrušení funkcie policajných viceprezidentov, čím skončil vo funkcii aj Branko Kišš. Trvá na zákonnosti svojich rozhodnutí.

Mestský súd Bratislava IV už v prípade jedného z policajtov, Štefana Mašina, ale aj Branka Kišša vydal neodkladné opatrenia, podľa ktorých môžu ďalej pôsobiť vo svojich funkciách. Postavením vyšetrovateľov mimo služby sa mal výbor zaoberať už minulý týždeň. Nebol vtedy uznášaniaschopný, predstavitelia opozície ho preto iniciovali znova.

Viac o téme: RozhodnutieVyšetrovateliaVýborMinisterMatúš Šutaj EštokHlas-SDNárodna rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu