Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štát prichádza s pomocou pri hypotékach: Títo ľudia budú mať nárok na príspevok

Ladislav Kamenický Zobraziť galériu (6)
Ladislav Kamenický (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Hypotekárnym dlžníkom by mal so zvýšenými splátkami za rok 2023 pomôcť mimoriadny daňový bonus, ktorý si budú môcť uplatniť v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní za tento rok. Pri nových hypotékach od budúceho roka by sa mali zase zlepšiť podmienky pre uplatnenie existujúceho daňového bonusu na zaplatené úroky pre mladých.

Vyplýva to z návrhu na novelizáciu viacerých zákonov v súvislosti s pomocou so splácaním úverov na bývanie, ktorý v stredu s pripomienkami schválila vláda. Zároveň navrhuje Národnej rade (NR) SR prerokovať právnu normu v skrátenom legislatívnom konaní.

Ministri Kamenický a Erik Tomáš k návrhu na pomoc pri hypotékach (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mimoriadny daňový bonus sa má týkať všetkých hypoték, pri ktorých došlo k zvýšeniu zaplatenej splátky v roku 2023 oproti roku 2022. Jeho výška má byť 75 % rozdielu medzi splátkami, najviac však v sume 1800 eur ročne. Podmienkou jeho uplatnenia je výška ročného zdaniteľného príjmu za predchádzajúce zdaňovacie obdobie najviac vo výške 1,6-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca, pričom daňovník nesmie nehnuteľnosť prenajímať.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (6)
Erik Tomáš  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na nové hypotekárne zmluvy, uzavreté od 1. januára 2024, by sa mali vzťahovať upravené podmienky existujúceho daňového bonusu na zaplatené úroky z úverov na bývanie. Cieľom je zvýšenie podpory zabezpečenia si bývania pre vybraných daňovníkov. "Nové podmienky navrhované pre uplatnenie daňového bonusu na zaplatené úroky na bývanie obsahujú zvýšenie maximálneho príjmu z 1,3 na 1,6-násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca určeného v navrhovanom ustanovení a zvýšenie maximálnej možnej hranice pre uplatnenie tohto daňového bonusu zo 400 eur na 1200 eur," priblížilo v návrhu ministerstvo financií. Daňovník si bude môcť uplatniť iba jeden z daňových bonusov zameraných na podporu bývania.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (6)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ak správca dane pri daňovej kontrole zistí, že daňovník si uplatnil bonus na zaplatené úroky neoprávnene, napríklad že nehnuteľnosť prenajímal, daňový bonus bude musieť vrátiť a zároveň dostane pokutu. Tá sa bude počítať za každý deň od lehoty na podanie daňového priznania, v ktorom si uvedený daňový bonus uplatnil, až do začatia daňovej kontroly. Výška pokuty bude trojnásobok základnej úrokovej sadzby ECB, najmenej však 10 % p. a.

Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2024.

Všetky opatrenia k rozpočtu by mali prísť v jednom balíku, tvrdí Kamenický

O návrhu rozpočtu na budúci rok bude minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) informovať až potom, ako sa na ňom dohodne vládna koalícia. Všetky opatrenia, ktoré s ním súvisia, by chcel pritom predložiť v jednom legislatívnom balíku. "Ja to budem volať lex konsolidácia. Podobne ako pri covide sa riešili všetky tie veci naraz, tak sa budeme snažiť celý ten balík urobiť v jednom veľkom zákone, ktorý potom predložíme," avizoval po stredajšom rokovaní vlády. Pripomenul, že konsolidačné opatrenia musia prejsť vládou aj parlamentom ešte pred schválením samotného rozpočtu.

Minister potvrdil, že súčasťou týchto opatrení bude aj zavedenie dane zo sladených nápojov. O jeho príprave už rezort financií informoval skôr. Takisto bude určite súčasťou balíka bankový odvod. Na jeho konkrétnom nastavení sa ešte musia dohodnúť v rámci koalície. "Samozrejme, ja som ekonóm a my chceme nastaviť ten bankový odvod tak, aby nebol pre banky úplne likvidačný. Čiže budeme brať na zreteľ celkové daňové zaťaženie pre banky, ale určite bankový odvod bude, to som aj avizoval, aj to dodržíme," zdôraznil Kamenický.

 

Viac o téme: Daňový bonusHypotékyDlžníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu