Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

PS vyzvalo vládu, aby do rozpočtu zahrnula aj financovanie podporných profesií

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo vládu, aby do rozpočtu na rok 2024 zahrnula aj financovanie podporných profesií na školách. Dôvodom je aj nedostatok odborného personálu. Duševné zdravie u mladých ľudí sa pritom podľa nich rapídne zhoršuje. Informovala o tom Tereza Mikáčová z komunikačného oddelenia hnutia

"Hoci máme platnú smernicu o predchádzaní šikany, mnohé školy narážajú na systémové problémy. Akútne im chýba odborný personál a problémom je aj jeho nestabilné financovanie," upozornila poslankyňa Národnej rady SR Tina Gažovičová (PS) s tým, že mnohým školským psychológom sa financovanie čoskoro skončí, lebo sa platí z dočasných eurofondov. Na jedného školského psychológa základnej školy pritom pripadá vyše 900 detí.

Archívne video:

Podľa Progresívneho Slovenska vláda svojim programom hovorí, že ochrana životného prostredia nezaujíma už ani samotné MŽP (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

PS tiež upozornilo, že zo strany vládnej koalície nevidí žiadne systémové kroky, ktoré by urýchlene zlepšili dostupnosť psychologickej a psychiatrickej starostlivosti. Doplnilo, že počet samovražedných pokusov na Slovensku pritom medziročne stúpol o takmer desať percent. "Mimovládne organizácie, ktoré poskytujú akútnu krízovú pomoc, štát nepodporuje. A do toho celého vidíme vládu, ktorá duševnému zdraviu venovala vo svojom programovom vyhlásení presne dve vety," zdôraznil opozičný poslanec NR SR Michal Sabo (PS).

Michal Sabo
Zobraziť galériu (2)
Michal Sabo  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ako priblížil poslanec NR SR Oskar Dvořák (PS), duševné poruchy vytvárajú náklady vo výške 2,1 miliardy eur ročne. Preto je podľa jeho slov dôležité, aby štát posilnil prevenciu aj podporu komunitnej starostlivosti. "Dôležité je tiež vyriešiť nedostatok personálu vďaka stratégii ľudských zdrojov, a sprístupniť psychoterapiu cez zdravotné poistenie," dodal.

Viac o téme: RozpočetVládaProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu