Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľká predpoveď počasia na NOVEMBER: Kedy sa objaví sneh a poriadna zima? Prvé predikcie modelov!

(Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA – V strede týždňa nás čaká nástup mesiaca november. Ten je spájaný s mnohými pranostikami a očakávaným prvým snehom. Čo však predpokladajú prvé klimatologické modely? Nasneží nám už v novembri?

Posledné mesiace a dni boli na mnohých miestach teplotne mimoriadne nadpriemerné. V mesiaci október dokonca meteorológovia zaznamenali výskyt tropickej noci, čo je na tento mesiac nezvyčajné, informuje imeteo.sk. Nadpriemerne teplé počasie však odborníci zaznamenali na celom území Slovenska.

Polícia počas dušičkového obdobia posilnila výkon služby na celom území Slovenska (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Čo nás však čaká v mesiaci november? Meteorológovia prišli s prvými výsledkami modelov a predpoveďou na nadchádzajúci mesiac. Ten by mal mať podľa numerického modelu ECMWF podobný charakter ako sme boli zvyknutí z uplynulých dní. Spôsobuje ho striedanie teplejšieho prúdenia vzduchu s chladnejším priamo nad naším územím. 

Tlakové níže nad Alpami a Jadranom sa budú ešte prehlbovať a postupne zasiahnu aj Slovensko. Prinesú množstvo zrážok a veterné počasie. Najintenzívnejšie zmeny by sme mohli pocítiť v prvej novembrovej dekáde. November by tak mal byť zrážkovo nadpriemerným mesiacom, no teplota sa na jednotlivých miestach v Európe bude líšiť. Západná Európa bude teplotne podpriemerná prvú polovicu mesiaca, no naopak východná Európa bude ovplyvnená teplejším, juhozápadným prúdením.

 

❄️☃️ Nad USA sa vylial arktický vzduch a ten prinesie v najbližších dňoch aj sneženie. Zima tam začína. V Európe bude...

Posted by Meteo Slovensko on Sunday, October 29, 2023

Počasie na Slovensku by tak v novembri malo byť búrlivé, veterné, zrážkovo nadpriemerné a prvá polovica mesiaca by mala byť mimoriadne teplá. Snehu sa však s veľkou pravdepodobnosťou v novembri ešte nedočkáme. V nižších polohách by sa sneh mohol objaviť až v druhej polovici mesiaca, no pravdepodobnosť je iba 30 %. Istota snehových zrážok bude zrejme iba na horách.

Z aktuálnych predpovedí numerických modelov sa zdá, že snehové zrážky by do nížin mohli zavítať až na prelome mesiacov novembra a decembra, kedy sa priemerná denná teplota bude viac približovať k dlhodobému priemeru. Súvisieť to bude s príchodom chladnejšieho vzduchu a klesajúcou teplotou. November tak zrejme bude nadpriemerne teplý a skutočná zima nás čaká oveľa neskôr.

Viac o téme: NovemberPočasiePredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu