Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Veľká predpoveď na ZIMU: Modely sa zmýlili, opäť nás ovplyvní El Niňo, pripravte sa na TOTO!

Tohtoročná zima má byť podľa najnovších predpovedí mimoriadne slabá
Tohtoročná zima má byť podľa najnovších predpovedí mimoriadne slabá (Zdroj: www.severe-weather.eu)

BRATISLAVA – Dlhodobá predpoveď na zimu 2023/2024 je iná ako mnohé modely predpokladali. Zdá sa teda, že množstvo snehu nás môže nepríjemne prekvapiť. Prvou predzvesťou, čo nás v zime čaká, by mohli byť mimoriadne teplé mesiace október a november, ktorých sme aktuálne svedkami.

O štyri týždne nás čaká meteorologická zima. Aj keď počasie tomu ešte nenasvedčuje, o pár týždňov môže byť všetkému inak. Prognózy a meteorologické modely sa stále spresňujú a aktualizujú a s blížiacou sa meteorologickou zimou sú predpovede presnejšie.

archívne video

Situácia na cestách je katastrofálna. (Zdroj: Tip čiateľa)

Jedna z najaktuálnejších dlhodobých predpovedí na prichádzajúcu zimu je európska ECMWF. Aj keď je tento model jedným z najspoľahlivejších, zatiaľ žiaden nedokáže poskytnúť úplne presnú podobu počasia v zimnou období. 

Zatiaľ čo v predchádzajúcich predpovediach sme mohli očakávať viac snehu počas januára a februára, nové predpovede hovoria naopak o podpriemernom snežení počas celej zimy. Odborníci však upozorňujú, že to ani zďaleka neznamená, že sneh sa neobjaví. Snehové zrážky porovnávajú s dlhodobým priemerom a tak sa môže stať, že aj keď snehové zrážky budú, ich množstvo bude pod dlhodobým normálom.

Slabé snehové zrážky predpokladajú modely pre väčšinu Európy, výnimkou budú iba Alpy a vyššie časti severnej Európy. V decembri, v januári, ako aj vo februári predikcie hovoria o zápornej anomálii sneženia a podpriemernom množstve. Porovnateľný výsledok priniesol aj model UKMO, v ktorom výnimkou budú len severné časti Európy. Najvýraznejšie snehové zrážky by sa podľa tohto modelu mali objaviť vo februári. Obe predpovede modelov sa zhodujú aj v situácii, ktorá nastane na Slovensku. Snehu má byť málo, za čo môže aj jav El Niňo, ktorý mení vzorce počasia. Počas zimnej sezóny má byť práve táto anomália na vrchole sily a tak výrazné ovplyvní počasie v celej Európe.

Viac o téme: PočasiePredpoveď počasiaSnehové zrážkyZima 2023/2024Veľká predpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu