Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Strany otvárajú súboj z posledných miest: Toto budú 150-tky kandidátok do volieb, Dzurindovci šokujú

Kandidátky ponúknu aj na posledných miestach známe mená. Zobraziť galériu (11)
Kandidátky ponúknu aj na posledných miestach známe mená. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Facebook/Smer-SSD, TASR/Ján Krošlák, Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Už sa z toho stala tradícia, no bez Igora Matoviča by sa to zrejme ani neujalo. Reč je o súboji kandidátok z posledných miest, ktoré sa aj pre lídra OĽaNO a priatelia stali akési symbolické, no sú tu aj protestujúci, ktorí sa vopred tohto súboja nezúčastnia. Toto sú posledné miesta kandidátok pred voľbami 2023, ktoré zabojujú o vašu priazeň, mnohé mená sú prekvapením.

archívne video

Stovky pediatrov podali výpovede: Hlas-SD vyzýva Palkoviča, aby situáciu riešil (Zdroj: Facebook/Hlas-SD)

Smer-SSD - Artur Bekmatov

Za Smer-SD bude zo 150. miesta kandidovať predseda mimoparlamentného hnutia Socialisti.sk Artur Bekmatov. Oznámil to šéf Smeru-SD Robert Fico. Spojenie so Socialistami je podľa Fica snahou o vytvorenie priestoru pre ľavicového voliča vybrať si vhodného kandidáta. "V poslednom období sme sledovali veľmi pozorne každú stranu, ktorá sa pohybuje v ľavicovom priestore, a snažili sme sa nájsť prieniky, ktoré by umožnili našu spoluprácu," skonštatoval Fico.

Strany otvárajú súboj z
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/ archív A.B.)

SASKA - Alojz Hlina

Koncom mája svoj zámer z posledného miesta predstavila na lodi na Dunaji aj SASKA. Jej šéf Richard Sulík vtedy potvrdil, že aktivista, niekdajší člen Dobrej voľby Alojz Hlina je na 150. mieste kandidátnej listiny. "Na našu kandidátku prináša okrem svojich skúseností aj srdce, ktoré vždy patrilo slabším alebo tým, ku ktorým život nebol spravodlivý," skonštatoval Sulík. Ocenil aj Hlinove ekonomické názory.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (11)
Alojz Hlina  (Zdroj: Ján Zemiar)

Sme rodina - Martin Klus

Azda najväčším prekvapením týchto dní je zistenie portálu Akutality.sk. Podľa nich sa totiž na poslednom mieste kandidátky jednej zo strán umiestni aj Martin Klus, hoci predtým vyhlasoval, že sa volieb do Národnej rady SR pravdepodobne nezúčastní. Neúspešný kandidát do Európskeho dvora audítorov a bývalý člen SaS to totiž bude skúšať z posledného, 150. miesta kandidátky Sme rodina.

Rozhovor s Martinom Klusom pre Topky.sk
Zobraziť galériu (11)
Rozhovor s Martinom Klusom pre Topky.sk  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hlas-SD - Lukáš Pellegrini

Aj Hlas-SD poriadne prekvapil s obsadením posledného miesta kandidátky. Na rozdiel od konkurencie ho však podľa záverov Petra Pellegriniho nechcú "používať" do akýchsi duelov či súbojov v diskusiách 150-tok. Ide o Lukáša Pellegriniho z Banskej Štiavnice, ktorý je profesionálnym hasičom, futbalistom a komunálnym poslancom. Zároveň ide o bratranca Petra Pellegriniho. "My sme to uchopili tak inak. Ja vám poviem, aká je aj 150. strany Hlas. Je veľmi symbolická. Tak, ako sa kandidátna listina začína Pellegrinim, tak sa aj končí Pellegrinim. Na 150-ke je Lukáš Pellegrini, môj bratranec, futbalista zo žiarskeho regiónu, dnes hasič, ktorý slúži Slovenskej republike a komunálny poslanec," pousmial sa Pellegrini. "Aj sa do určitej miery na mňa podobá, alebo ja naňho. Je to taká symbolika," zažartoval ešte šéf Hlasu.

Strany otvárajú súboj z
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

OĽaNO a priatelia - Igor Matovič

Je to už zrejme tradícia a hoci šéf OĽaNO a priatelia doteraz nič nepotvrdil, dá sa predpokladať, že si bude uzurpovať už tradičné, 150. miesto na kandidátke. Bol to totiž samotný šéf obyčajných ľudí, ktorý s touto tradíciou prišiel už v roku 2016, no odvtedy ju "odkukali" zrejme aj ďalší politickí marketéri a z posledného miesta sa stala akási cnosť, ktorú dovtedy politické strany prehliadali. Matovič už však v týchto dňoch avizoval, že jeho strana pôjde do volieb v klasickej koalícii so stranami Za ľudí a Kresťanská únia, čo znamená, že budú musieť, podobne ako kedysi PS/Spolu, prekročiť povestnú 7-percentnú hranicu, aby sa v parlamente vôbec ocitli. Viacerí politológovia tento Matovičov krok označili za veľký risk.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (11)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Progresívne Slovensko - Jolana Kusá

Strana Progresívne Slovensko má už tiež svoje posledné miesto kandidátky predstavené. Obsadí ho popredná odborníčka na duševné zdravie Jolana Kusá. “Veľmi ma teší, že PS posilnila takáto výrazná osobnosť. Pani Kusá počas svojej bohatej praxe pomohla tisícom ľudí. Duševné zdravie patrí medzi priority PS, ide o tému, ktorú nesmieme podceňovať. Množstvo ľudí trpí úzkosťami a depresiami, špeciálne pri mladých ľuďoch ide o alarmujúce čísla a odborná pomoc je často nedostupná. To musíme zmeniť," uviedol predseda progresívcov Michal Šimečka.

Strany otvárajú súboj z
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka • Progresívne Slovensko)

Modrí, Most-Híd - nikto

Najviac však prekvapila mimoparlamentná strana Modrí, Most - Híd, ktorú do volieb povedie viacnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda. Strana podala kandidátnu listinu do septembrových predčasných parlamentných volieb so 149 kandidátmi. Miesto 150 na veľké prekvapenie neobsadila zámerne. Dzurinda má na to svoj dôvod. "Sulík s Matovičom začali v roku 2010 robiť z podávania kandidátok marketing a cirkus. Žiaľ, tento marketing a cirkus začali nasledovať aj niektoré ďalšie politické strany. Takéto počínanie vedie k rozvratu politickej scény, k dehonestácii politiky ako takej a k prehlbovaniu frustrácie zodpovedných voličov. My, Modrí, Most - Híd sa na takomto cirkuse a rozvrate podieľať nechceme," vysvetľuje svoj protestný krok Dzurinda.

Strany otvárajú súboj z
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Republika - Milan Mazurek

Hnutie Republika na pondelkovom tlačovom brífingu potvrdila, že zo 150. miesta kandidátku ju do volieb bude reprezentovať poslanec Milan Mazurek.

Strany otvárajú súboj z
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Demokrati - Lucia Ďuriš Nicholsonová

Demokrati sa tiež začiatkom júla rozhovorili o svojej kandidátke. Čo sa týka posledného miesta, tak v tomto prípade obsadí číslo 150. líderka strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Zobraziť galériu (11)
Lucia Ďuriš Nicholsonová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Slovenská národná strana - Rudolf Huliak 

Za Slovenskú národnú stranu (SNS) bude do volieb 2023 kandidovať predseda Národnej koalície Rudolf Huliak. Podľa Huliaka, ktorý je starostom Očovej, aktom spojenia dali jasne najavo, že dokázali odhodiť všetky svoje egá, aby zabojovali za záchranu Slovenska, ale aj za vidiek, vodu, pôdu a les.

Strany otvárajú súboj z
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Ing. Rudolf Huliak - SNS - Nezávislý kandidát)

Viac o téme: StranyIgor MatovičAlojz HlinaMartin KlusArtur BekmatovParlamentné voľby 2023Lukáš Pellegrini150. miestoJolana KusáPosledné miesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu