Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vianočná dohoda je v troskách: Politológovia komentujú Hlinov odchod z Dobrej voľby, skončí mimo politiky?

Hlina náhle opustil Dobrú voľbu po vyše ročnej spolupráci. Zobraziť galériu (3)
Hlina náhle opustil Dobrú voľbu po vyše ročnej spolupráci. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ešte v decembri 2021 ohlasovali veľkú vianočnú dohodu, na základe ktorej k sebe Dobrá voľba pribrala posilu v podobe Alojza Hlinu a jeho platformy Umiernení, a po strede je všetko v troskách. Rozhodlo pritom o tom len jediné predsedníctvo, ktoré sa vraj chce opierať o predvolebnú spoluprácu s Hlasom-SD, čo Hlinovi prekážalo až tak, že odišiel zo strany. Jeho kroky komentujú aj odborníci.

archívne video

Rado Baťo z Dobrej voľby a Umiernených v rozhovore prezradil, ako to bude vyzerať s budúcnosťou strany (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

U Hlinu išlo o otázku svedomia

Ako prvé nás zaujímalo, ako na tento krok Hlinu nazerajú politológovia. Michal Cirner bol pomerne stručný a jasný. "Z hľadiska politických prestupov alebo odchodov je to pre pána Hlinu ďalší negatívny bod, ale z hľadiska dlhodobo proklamovaného boja proti Smeru a Hlasu je to v súlade s jeho politickým kompasom. Bola to zrejme otázka jeho svedomia," komentuje Cirner situáciu v Dobrej voľbe.

Pokusy tu budú, ide o známeho politika, ktorý bude chcieť ešte niečo povedať

Podľa Cirnera už ide o skúseného politického harcovníka. "Pán Hlina je človekom politiky a určite sa bude pokúšať nájsť novú alternatívu pre jeho platformu Umiernených, a to pri spájaní sa stredopravého politického spektra," myslí si Cirner s tým, že Hlina podľa neho snahy o nejaké rozbúrenie politických vôd pred voľbami ešte nevzdal. "Je to výrazná osobnosť, dobrý marketér a usilovný politik, takže potenciál tam je, ale musel by sa s niekým dohodnúť na spolupráci," pripúšťa Cirner.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (3)
Alojz Hlina  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zbytočná strana alebo súčasť planktónu

Už s iným pohľadom Hlinu komentuje ďalší politológ Jozef Lenč. "Dobrá voľba bola dlhodobo na hranici medzi tým, že sa stane "zbytočnou" stranou, alebo sa stane súčasťou planktónu. Zdá sa, že časť predsedníctva Dobrej voľby sa rozhodla, že nechcú byť zbytoční a Alojz Hlina sa rozhodol, že bude planktónom," myslí si Lenč.

Politológ Jozef Lenč
Zobraziť galériu (3)
Politológ Jozef Lenč  (Zdroj: FB/Jozef Lenč)

Hlinova platforma Umiernení má podľa neho politické ambície. "Takže slovami Roberta Fica "nikam neodchádza" a v politike bude pokračovať ako aktivita. Podobne, ako to robil ostatných sedem rokov. Akurát nateraz bez toho, že by bol funkcionárom nejakej strany," dovysvetlil Lenč.

Napriek tomu si Lenč nemyslí, že by bolo teraz v Hlinových silách rozbúriť "politické vody". "Netvrdím, že nikdy, no nateraz je pre voličov nezaujímavý," uzavrel.

Viac o téme: OdchodPolitológPlatformaAlojz HlinaRado BaťoTomáš DruckerDobrá voľba a Umiernení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu