Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ONLINE Matovičov odskok do Trnavy: Napätie pri rečníckom pulte a blokácia, hlasovanie nadránom

Igor Matovič po svojom návrate do pléna. Zobraziť galériu (36)
Igor Matovič po svojom návrate do pléna. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Opozičné strany krátko po prevalení kauzy premiéra ohľadom jeho diplomovej práce zozbierali požadované podpisy a iniciovali tým schôdzu, na ktorej chceli Igora Matoviča zosadiť zo stoličky predsedu vlády. Dôvody nevidia len v kauze jeho diplomovej práce, ale aj v jeho osobnosti ako takej. Premiér sa vyjadril, že ide o doteraz najslabšie zdôvodnený návrh odvolávania premiéra v histórii. Sám však z rokovania o svojom odvolaní večer predčasne odišiel. Nám sa podarilo zistiť, kam sa vybral! Krátko pred polnocou sa vrátil, no hlavné hlasovanie prebehlo až nadránom.

  • Matovič čelil pokusu o odvolanie z funkcie predsedu vlády
  • premiér sa uprostred dlhej a emotívnej reči v pléne priznal k tomu, že rodinu necháva bývať v neskolaudovanom dome a teda pácha trestný čin, robí tak preto, lebo ich ako premiér nechcel nechať bývať v činžiaku
  • v rozprave vystúpilo viac ako 20 poslancov a aj členovia vlády
  • Matovič z rokovania po siedmej hodine večer náhle odišiel domov, kde sme ho pristihli, okolo jedenástej večer Gábor Grendel avizoval jeho návrat
  • poslanci ĽSNS blokovali rečnícky pult až dovtedy, kým z Trnavy nepríde premiér Igor Matovič, ten sa vrátil krátko pred polnocou
  • Matoviča vo funkcii podržali, za jeho odchod bolo 47 poslancov

 

MIMORIADNE Matovič ostáva vo funkcii: Nekonečná diskusia, hlasovanie prišlo po 15-tich hodinách

 


ONLINE

06:53 To je z tohto živého prenosu všetko. Ďakujeme za pozornosť.

05:02 Poslanci nevyslovili nedôveru premiérovi Igorovi Matovičovi. Hlasovanie prebehlo krátko po piatej hodine rannej. Za jeho odchod bolo 47 poslancov a proti bolo 78 poslancov.

Predsedu vlády SR Igora
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

00:45 Vážení čitatelia. Týmto ukončujeme dnešný online z rokovania 10. schôdze národnej rady. Pokračovať budeme opäť počas dnešného rána. Ďakujeme za pozornosť.

00:25 V pléne už od polnoci vystúpil Richard Raši a Erik Tomáš.

00:06 Bol začatý druhý rokovací deň 10. schôdze NR SR.

23:55 Bude nasledovať prestávka do 00:10 z technických dôvodov.

23:45 V rozprave pokračuje predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová.

23:42 Poslanci Mazurekovi vo faktických poznámkach na "vystúpenie" sarkasticky odkazujú, že išlo o jeden z jeho najhodnotnejších prejavov za éru jeho pôsobenia v parlamente.

23:39 Predseda ĽSNS Marian Kotleba zdôvodňuje, že ĽSNS reagovalo len na podnet občanov, ktorí sa im sťažovali, že premiér išiel domov do Trnavy. Za tento krok sa ospravedlnil a Matovičovi sa poďakoval, že sa vrátil.

23:36 Matovič sa za bujarého potlesku aj poslancov ĽSNS vrátil do rokovacej sály. "Výborný prejav," povedal do mikrofónu Matovič.

23:34 Poslanecký klub Za ľudí sa medzičasom uchýlil vo vlastnej kancelárii.

23:26 Poslanci ĽSNS stále blokujú rečnícky pult.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

23:22 Matovič sa už vracia do Bratislavy.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

23:17 Niektorým poslancom praktiky zákonodarcov ĽSNS pripomínajú situáciu pred voľbami s poslancami strany Spolu okolo Miroslava Beblavého. Tí vtedy tiež blokovalí rečnícky pult.

23:09 Podľa našich informácií je už Matovič na ceste späť do Bratislavy. K blokácií pultíka sa pridáva niekoľko ďalších poslancov ĽSNS.

23:07 Poslanec Mazurek pokračuje s úsmevom na tvári spolu s Miroslavom Sujom v blokovaní pultíka.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: YouTube/TV NR SR)

23:05 V pléne vystúpi poslanec Mazurek. Keďže poradie Michala Šipoša prepadlo a Mazurek v tejto chvíli blokoval pultík, v sále sa spustil obrovský smiech.

22:55 Grendel vyhlásil prestávku do 23:15.

22:53 Poslanci ĽSNS Milan Mazurek a Miroslav Suja fyzicky bránia ďalšiemu vystupujúcemu poslancovi. Chcú, aby sa dostavil premiér naspäť do Národnej rady. Ten je podľa Gábora Grendela už na ceste"Kolegovia, nenapínajte svaly a pustite pána Šipoša vystúpiť," hovorí Grendel.

22:26 Poslanec Kamenický sa v pléne emotívnym spôsobom rozčuľuje nad komunikáciou Matoviča. "Kde sme sa to dostali? Že mi premiér povie, že som zlodej. Mňa to trápi. Toto je právny štát? To je hanba," povedal Kamenický, pričom mu do reči z pléna viackrát skočilo niekoľko koaličných poslancov.

22:19 Národná rada na sociálnej sieti uvádza, že poslancov dnes pravdepodobne čaká ešte dlhá noc. "Do písomnej rozpravy je aktuálne prihlásených 19 poslancov, pričom zákonodarci budú mať možnosť sa následne prihlásiť do rozpravy aj ústne. Schôdza bude prebiehať sústavne až do prerokovania celého bodu programu," píše sa v príspevku.

22:17 Kamenický kritizuje okrem schváleného rozpočtu aj spôsob, akým vláda schválila pomoc po pandémii koronavírusu.

22:01 Po niekoľkých hodinách prichádza k rozprave prvý poslanec. Je ním Ladislav Kamenický zo Smeru.

21:33 Ján Mičovský by mal byť posledným ministrom v pléne, ktorý dnes vystúpi.

21:19 Rozprava v parlamente bude pokračovať pravdepodobne aj do noci. V pléne už vystúpil aj minister životného prostredia Ján Budaj. Nasledovať bude minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Nezaradený poslanec Ján Podmanický medzičasom na základe našej informácie navrhol, aby poslanci poslali Matovičovi domov pozdrav. "Ak by som chcel, preruším schôdzu až do príchodu premiéra. Ja som si to tu vždy odsedel," povedal na margo návrhu Podmanického podpredseda parlamentu Peter Pellegrini.

20:24 EXKLUZÍVNE Napriek tomu, že v pléne ešte stále prebieha rozprava k odvolávaniu premiéra Igora Matoviča, Topkám sa podarilo zistiť, kde sa už vyše hodiny nachádza sám predseda vlády. Ten sa totiž rozhodol odísť z pléna a namieril si to domov - do Trnavy.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Matovič asi o pol ôsmej večer prišiel vo vládnej limuzíne a za sprievodu ochrankárov sa vrátil priamo do domu, ktorý dnes už v súvislosti so svojou osobou spomínal. Priznal, že v ňom nechal bývať svoju rodinu napriek tomu, že ešte nie je skolaudovaný. Plénum parlamentu o jeho odvolávaní tak diskutuje bez neho.

Galéria: Matovič odišiel zo schôdze domov

19:49 Matovič sa už od konca výstupu Milana Krajniaka nenachádza v rokovacej sále.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

19:43 Minister vnútra Roman Mikulec sa pozastavuje nad tým akú 'drzosť' má súčasná opozícia kritizovať kroky súčasnej vlády. Pripomína aj dnešné súdne konanie v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka.

19:22 V pléne rečnil miniter obrany Jaroslav Naď. "Tie vaše zdôvodnenia na zvolanie tejto schôdze som rozdrvil, ani som sa nemusel veľmi snažiť," konštatuje Naď.

Minister obrany Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

18:38 Minister financií Eduard Heger v pléne hovorí, že opozícia odvoláva vládu po 4 mesiacoch. Odôvodnenia sú podľa neho klamstvami.

18:07 Krajniak je ďalším členom vlády, ktorý v pléne využíva vizuálne pomôcky. "Tu je vaších 70 centov, ktorými ste prispievali na každého občana verzus našich 114 eur na občana, ktoré sme my vyplatili za 4 mesiace," hovorí Krajniak.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

18:02 V pléne vystupuje minister práce zo Sme rodina Milan Krajniak, ktorý kritizuje členov novej strany Hlas-SD. "Ja mám pocit, že tu má niekto problém s integritou, ale nie sme to my," odkazuje pellegriniovcom Krajniak.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

17:58 "Zvolaním tejto schôdze zo strany opozície nadobudlo farizejstvo v slovenskej politike nový rozmer. Dotklo sa totižto nebotyčných výšin," povedal poslanec Juraj Gyimesi z OĽaNO s tým, že nespochybňuje právo opozície zvolávať mimoriadnu schôdzu. Podľa vlastných slov spochybňuje len morálne právo navrhovateľov. Dôvody uvedené v návrhu označil za vágne. "Keď to porovnám s tým, za čo sa odvolávali členovia vašich vlád, tak toto je zrnko v piesku," uviedol. (tasr)

Galéria: Odvolávanie Igora Matoviča na 10. schôdzi NR SR

17:07 Prvá daňová škoda, ktorú Matovič podľa Fica spáchal, mala výšku 70-tisíc eur v súvislosti s rozobratým písacím strojom. Fico hovorí aj o kauze najazdených kilometrov Škody Fabia, ktoré mala prejazdiť matka Igora Matoviča.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

17:03 "Po tom, čo predviedol dnes Matovič na pôde NR SR mám povinnosť povedať niekoľko slov. Chcem zopakovať to, čo bolo na našom sneme, mojou úlohou bude okrem iného chrániť členov strany Smer-SD, nemôžeme dopustiť, aby niekto ako on obviňoval členov našej strany," povedal Fico s tým, že má čistý štít, pretože žiadny problém s diplomovou prácou nemá.

17:00 Tlačová konferencia Smeru:

Fico hovorí, že Matovič obral štát o státisíce eur na daniach (Zdroj: Topky/Maarty)

16:59 Matovič už v poslaneckej lavici za rečníckym pultom nesedí.

16:51 Peter Pellegrini po vystúpení v rozprave tiež zverejnil svoj vlastný status, kde odkazuje na svoj prejav z pléna. "Zlodej a plagiátor nemôže byť predsedom vlády a reprezentantom ľudí na Slovensku," odkazuje Pellegrini.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

16:50 V rozprave už vystupuje Juraj Blanár zo Smeru.

16:42 Opozičný Smer avizoval tlačovú konferenciu na 17:00.

16:21 Matovič po prejave Petra Pellegriniho na svojom mobile pod lavicou napísal ďalší status.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

16:18 "Viem, že bolo povedané, že premiér bude sedieť počas rozpravy v pléne, no poviem vám, že mať takého zlého človeka za chrbtom je veľmi nepríjemné," skončil ostrým spôsobom Pellegrini svoj výstup.

Peter Pellegrini počas odvolávania označil Igora Matoviča za falošnú zmenu (Zdroj: Topky/Maarty)

16:16 "Táto vláda je ekonomickou pohromou, čo hovorím aj na základe blížiacej sa hospodárskej krízy," povedal expremiér a podpredseda parlamentu Pellegrini.

16:14 "Matovič je falošnou zmenou, a to je najväčšia krádež pre jeho voličov," pokračuje v kritike Pellegrini. Podľa neho môže jeho zotrvanie vo funkcii napáchať viaceré hospodárske a zahraničnopolitické škody.

16:09 Matovičovi Pellegrini tiež pripomína to, že seniorom jeho vláda zobrala stovky eur z trinásteho dôchodku napriek tomu, že v ôsmom bode ich programu hovorili o tom, že ľuďom nebudú brať sociálne istoty.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:07 Pred rečnícky pult prišiel Peter Pellegrini. "Klamstvo je jeho pracovnou metódou a nezmenia to žiadne jeho cirkusové kúsky s detektorom lži," hovorí líder nového Hlasu-SD. Matovič počúva Pellegriniho a pritom narába s mobilným telefónom.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:49 Grendel Blanárov návrh na odvolanie premiéra označil za slabo vyluhovaný čaj, ktorý za rečniacim pultom aj teatrálne luhoval.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:42 Nasledujúci poslanec v rozprave je Gábor Grendel z OĽaNO.

15:40 Blanár protestuje, že Matovič neprezentoval stanovisko vlády. "Ja som žiadne stanovisko vlády nepočul," kritizuje Blanár. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga ho okamžite schladil s tým, že premiér môže povedať to, čo uzná za vhodné.

15:37 Do rozpravy sa prihlásilo 20 poslancov vrátane viacerých vládnych ministrov.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:36 Matovič skončil svoj dlhý prejav. Dodal, že v prípade jeho odvolania si pôjde žiť svoj súkromný život bez titulu mimo politiky. Zožal dlhý potlesk, koaliční poslanci vstávajú z lavíc.

15:32 Premiér vzápätí a prekvapujúco prešiel na inú tému. "Nasťahoval som moju rodinu do domu, ktorý ešte nie je skolaudovaný. Nech sa páči. Možno z toho bude ďalšia kauza," prišiel s nečakaným priznaním počas rozpravy premiér. Dodal, že má kvôli tomu výčitky svedomia, porušuje aj zákon, ale nechcel, aby jeho rodina naďalej bývala v činžiaku.

15:27 Premiér si stojí za tým, že v Bruseli vyrokovali najlepšiu možnú dohodu pre Slovensko. Odkazuje sa aj na zníženie spolufinancovania na 15 percent.

15:14 "Keď tvrdíte, že som niekedy povedal o pendleroch, že sú štekajúce psy, tak bohapusto klamete," pokračuje Matovič smerom k opozícii.

15:03 Premiér Matovič v pléne obvinil Smer z toho, že v minulosti zneužívali skrátené legislatívne konanie. "Neboli sme to vy, ale vy ste zneužívali tieto procesy. Ak vám to prekážalo v našom prípade, z akého dôvodu ste za nich hlasovali?" pýtal sa Matovič v pléne na margo zákonov po príchode pandémie.

14:45 Matovič v emotívnom prejave plynule prešiel na tému plagiátorstva jeho záverečnej práce. Opakuje len slová o tom, ktoré už padli včera na tlačovej konferencii. "Vy ste si možno pekne zaplatili záverečnú prácu, máte v nej všetko pekne odcitované. Ja nie, ja som nič neskrýval," pokračuje šéf OĽaNO a rovnako po vzore včerajšej tlačovky predčíta nahlas svoj status o priznaní aj poslancom národnej rady.

14:30 Premiér Igor Matovič Pellegrinimu odkázal, že jeho nová strana Hlas-SD sa 'priskoro odhalila', keďže je podľa neho evidentné, že spolupracujú so Smerom.

14:27 "Váš generálny prokurátor zastrašoval cez printové médium tohto korunného svedka," pokračuje predseda vlády.

14:23 Matovič hovorí o svojej skúsenosti s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom. "Ja som im povedal, že mám informáciu o človeku, ktorý chce svedčiť o korupcii, ale chce zabezpečiť beztrestnosť a bezpečnosť, pretože má strach o svoje zdravie. Vy by ste si tohto korunného svedka usmažili na plamienku na panvičke," tvrdí premiér s tým, že išlo o úplatok 4 miliónov eur. Tieto peniaze podľa jeho slov mali končiť v špičkách Mostu-Híd a Smeru.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

14:20 "Naša životná úloha je, aby ste sa za žiadnu cenu nedostali k tým peniazom, ktoré k nám teraz prišli, pretože by ste ich ihneď rozkradli," pokračuje v kritike Matovič.

14:16 Líder OĽaNO aj v pléne opäť hovorí o tom, že o Ficovi sa v Bruseli hovorí len kontexte mladých dievčat a alkohole. "Chceli ste zakryť obrovskú hanbu prepitého Roberta Fica, ktorú nemal v hlave nič iné len alkohol a mladé dievčatá," zdôrazňuje Matovič.

14:12 Premiér spomína aj nepriamo Kajetána Kičuru, ktorý mal 'nafutrované' zlaté tehličky v trezore. Nasleduje veľký potlesk koaličných poslancov. Pripomenul poslancom aj slová Roberta Fica o 13 dôchodkoch, ktoré zaviedol len kvôli volebnému zisku, inak by 'Smeru hrozilo len 12 percent vo voľbách'. "My sme tým vašim voličom tie trináste dôchodky dali," kričí Matovič pri pultíku. Ozývajú sa odmietavé hlasy z lavíc opozičného Smeru.

14:09 Matovič v pléne obviňuje opozičných politikov z toho, že za minulé volebné sa dopustili viacerých zlodejín. Podľa neho je napríklad Richard Raši 'zlodejisko', ktorý rozkradol zdravotníctvo. "Pre neho bol dôležitý biznis aj s nebohým pánom Paškom. Potom sa išiel tváriť za ministra zdravotníctva. Nehanbíte sa páni? Vy idete moralizovať po 12 rokoch rozkrádačky?" pýta sa Matovič.

14:05 O stanovisko požiadal predseda vlády Igor Matovič. "Dovolím si dať rúško, ak vidím ľuďom do tváre mám taký autentickejší pocit, ako keď máte rúško," začína Matovič v pléne s tým, že z jeho strany pôjde improvizáciu. Zopakoval stanovisko, že išlo o veľmi slabé zdôvodnenie odvolávania.

14:02 Boris Kollár pokračuje v schôdzi. Návrh o odvolaní bol predložený na všetky tomu podliehajúce výbory. Všetky výbory s výnimkou výboru NR SR pre ľudské práva národnostné väčšiny neprijali. Výbor pre ľudské práva totiž nebol uznášaniaschopný.

13:41 "Pri všetkých debatách (V Bruseli, pozn. red.) som hovoril po anglicky. Väčšina premierov išlo vo svojom jazyku. Bolo tam veľa tlmočníkov. Fico je pre mňa politická mŕtvola," odkázal predsedovi Smeru Matovič pred rozpravou.

Matovič hovorí, že ide o najslabšie zdôvodnené odvolávanie premiéra v histórii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:39 Podľa Matoviča išlo o najslabšie zdôvodnenie odvolávania premiéra v histórii. Povedal to novinárom ku koncu obednej pauzy pred rozpravou.

12:00 Blanár skončil svoj prejav. Kollár zvolal obednú prestávku do 14:00.

11:43 "Toto tu ešte nebolo, aby niekto kto je vinný z niečoho, obviňoval z vlastnej chyby médiá," reční Blanár za pultom s tým, že včera si tlačovú konferenciu premiéra k diplomovke pozrel s 'utrpením'.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:37 V pléne sa hovorí aj o postupe Matoviča počas začiatku pandémie v marci. Na pretrase sú aj nezakúpené rýchlotesty, ktoré premiér spočiatku kritizoval ako zbytočné.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

11:33 Opozičný poslanec Blanár spomína aj Matovičove protesty. "Kde je teraz ten Matovič, ktorého sme poznali predtým?" pýta sa v pléne Blanár.

11:26 Blanár pokračuje s tým, že diplomová práca nie je jediný dôvodom na odvolávanie Matoviča. "Je to aj jeho nekompetentnosť vo svojej funkcii, spackáný bruselský summit a to, že  Slovenská republika prišla o stovky miliónov eur," povedal Blanár, pričom počas tohto príhovoru zaznel v rokovacej sále početný výsmech.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

11:21 Navrhovateľ Juraj Blanár zo Smeru hovorí, že schôdza začala pomerne rozpačito, tak ako aj súčasná vláda.

11:18 Rokovať sa bude aj po 19tej hodine večernej. Návrh predsedu parlamentu Borisa Kollára podporila väčšina poslancov. Obedná prestávka bude prebiehať od 12:00 do 14:00.

11:17 Predseda parlamentu Boris Kollár dôrazne požiadal poslancov ĽSNS, že kvôli narastajúcim prípadom na ochorenie Covid-19 by si mali nasadiť rúška a používať dezinfekciu.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

11:16 Prítomných je 124 poslancov, parlament je uznášaniaschopný.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

11:11 Poslanci za opozičný Smer na tlačovej konferencií okrem iného hovorili aj to, že Igor Matovič vo svojej funkcii robí Slovensku hanbu.

10:55 Reakcie opozičnej strany Smer-SD:

10:47 Peter Pčolinský hovorí, že schôdza bude podľa jeho odhadu pokračovať aj do večerných hodín.

10:46 Michal Šipoš tvrdí, že ich kroky opustiť sálu súvisia s tým, že opoziční poslanci neboli v práci, vtedy, kedy mali byť. "Preto sme sa im takto symbolicky rozhodli ukázať, ako sa oni správali v minulosti, keď boli v koalícii. Schôdzu o jedenástej riadne otvoríme," hovorí predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš.

10:45 Tlačový brífing lídrov koaličných klubov:

Predsedovia koaličných poslaneckých klubov vysvetľujú, prečo blokovali začiatok schôdze (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:40 V priebehu nasledujúcich minút by mal mať tlačový brífing klub Smeru.

10:33 Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini si myslí, že blokovanie schôdze zo strany koalície je smiešne. "Je to v rozpore s tým, čo hovorili včera, že nebudú blokovať schôdzu. Ale dobre, ak majú hodinku čas, aby si tu mohli niekde popíjať kávu a vláda nemá čo na robote...," skonštatoval líder vznikajúceho Hlasu-SD Pellegrini.

Peter Pellegrini hovorí, že blokovanie schôdze je zo strany koalície smiešne (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:25 Minister obrany Jaroslav Naď ešte pred otvorením schôdze deklaroval, že OĽaNO nebude robiť obštrukcie, hoci poslanci OĽaNO odišli zo sály.

Minister Naď hovorí, že OĽaNO nebude blokovať priebeh schôdze (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:14 Národná rada nie je uznášaniaschopná, v sále sa nachádzalo len 63 poslancov. Otvorenie schôdze sa posúva o hodinu.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

10:13 Schôdza začala štátnou hymnou. V pléne sa nachádzajú aj ministri spolu s premiérom.

V parlamente začala mimoriadna schôdza o odvolávaní premiéra Matoviča (Zdroj: Topky/Maarty)

10:07 Poslanecký klub OĽaNO odišiel z rokovacej sály.

10:00 Schôdza sa o chvíľu začne.

9:52 Na odvolávanie sa premier Matovič podľa všetkého teší.  "Bude nado mnou vynesený ortieľ, či taký alebo onaký, som s tým vyrovnaný. Na zasadnutí vlády budem vyzývať všetkých, aby povedali poslancom svojich strán, aby hlasovali o mojom odvolaní slobodne," povedal premiér Matovič. (tasr)

Emotívna tlačovka

Premiér Igor Matovič sa včera krátko pred piatou hodinou večer postavil pred novinárov, kde vysvetľoval dianie okolo tejto kauzy za posledné dni, kým bol v Bruseli. Stojí si za tým, že nie je plagiátor, pretože žil vraj v tom, že jeho práca je v poriadku. 

Premiér SR Igor Matovič
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Voľné ruky pri hlasovaní

Matovič navyše deklaroval, že ak ho poslanci na dnešnej mimoriadnej schôdzi odvolajú, odíde z funkcie predsedu hnutia a z politiky. Koaliční poslanci majú podľa jeho slov voľné ruky pri hlasovaní o dôvere premiérovi. Vyhlásil, že ak spáchal podvod pri svojej diplomovej práci, urobil tak nevedome, pretože si bol istý, že v nej správne citoval zdroje. Doplnil, že pri svojom odvolávaní v parlamente bude prítomný. To, či tam bude celý čas, bude podľa jeho slov závisieť od diskusie."Nikdy som sa nesnažil zatajiť, že som vychádzal zo spomínanej štúdie, a som si istý, že som ju aj priamo v diplomovej práci citoval," povedal Matovič v súvislosti s informáciami, že do svojej práce skopíroval texty z dvoch iných publikácií.

Premiér SR Igor Matovič
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič okrem iného na tlačovke novinárom predčítal zo svojich statusov a jeden z nich dokonca zopakoval dvakrát. Dodal, že ak by chcel niečo skrývať, prácu by odniesol z knižnice univerzity. Na otázku, či svoju prácu zverejní a dovolí, aby prešla antiplagiátorským systémom, priamo neodpovedal. Zopakoval, že svoju prácu 20 rokov nevidel a ani ju nechce vidieť. Kritizoval novinárov, že nehľadajú pravdu a nepočúvajú s porozumením, pretože sa dokola pýtajú na to isté. Redaktori reagovali tým, že tak robia preto, lebo doteraz jasne neodpovedal na ich otázky.

Prvé odvolávanie

Matovič bude po prvý raz od nástupu do funkcie čeliť odvolávaniu na štvrtkovej mimoriadnej schôdzi parlamentu. Dôvodom sú podozrenia z plagiátorstva pri jeho diplomovej práci, ako aj neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov. Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podali poslanci Smeru-SD a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Strana Smer o tom informovala na sociálnej sieti.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Smer-SD)

Opozícia nemá v pléne dostatok hlasov na odvolanie premiéra. Koalícia Matovičov odchod nežiada. Návrh by preto v pléne nemal prejsť. Pokiaľ by sa však našlo dosť hlasov a premiér by padol, skončila by aj vláda. Návrh na zvolanie tejto schôdze predložili opoziční poslanci Juraj Blanár zo Smeru a Richard Raši (nezaradený) zo vznikajúcej strany Petra Pellegriniho Hlas-SD. Urobili tak po medializovaní podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát, dôvodov na jeho odvolanie vidia viacero.

ONLINE Matovičov odskok do
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Matoviča pravdepodobne neodvolajú

Koaliční poslanci za odvolanie premiéra Igora Matoviča na mimoriadnej schôdzi nezahlasujú, vládu podporia. Zhodli sa na tom predsedovia všatkých štyroch vládnych poslaneckých klubov: Za ľudí Jana Žitňanská, SaS Anna Zemanová, OĽaNO Michal Šipoš a Sme rodina Peter Pčolinský. K tejto dohode dospeli po utorkovej koaličnej rade. Rovnako sa zhodli, že nebudú robiť obštrukcie a umožnia diskusiu.

Viac o téme: Diplomová prácaOdvolávanieIgor MatovičParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu