Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Matovič ostáva vo funkcii: Nekonečná diskusia, hlasovanie prišlo po 15-tich hodinách

Predsedu vlády SR Igora Matoviča sa opozícii nepodarilo odvolať počas mimoriadnej schôdze Zobraziť galériu (5)
Predsedu vlády SR Igora Matoviča sa opozícii nepodarilo odvolať počas mimoriadnej schôdze (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) ostáva vo funkcii. Opozičný návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podporilo v Národnej rade SR iba 47 zo 125 prítomných poslancov. Matovič čelil odvolávaniu pre kauzu jeho diplomovej práce, ale aj pre jeho pôsobenie v kresle premiéra.

K hlasovaniu poslanci pristúpili po približne 15-hodinovej diskusii. Vystúpilo v nej vyše 30 rečníkov, medzi nimi premiér, podpredsedovia parlamentu aj ministri. Koalícia bránila šéfa exekutívy, kritizovala opozíciu. Tá poukázala na viaceré dôvody, pre ktoré by Matovič nemal byť v kresle predsedu vlády.

Odvolávanie premiéra Matoviča nebolo úspešné (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Matovič čelil odvolávaniu po prvý raz od nástupu do funkcie. Opozícia podala návrh po medializovaní kauzy jeho diplomovej práce. Dôvodov na odchod premiéra z funkcie vidí viacero, uviedla napríklad neplnenie sľubu premiéra či odchyľovanie sa od programového vyhlásenia vlády.

Predsedu vlády SR Igora
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Status po hlasovaní

Matovič svoje zotrvanie vo funkcii krátko po hlasovaní "oslávil" opäť statusom. Tentokrát si vybral citát Milana Rastislava Štefánika.

MIMORIADNE Matovič ostáva vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Opozícia nebola pripravená

Opozícia nebola dobre pripravená na odvolávanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), odrazilo sa to na diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR. Skonštatoval to predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš po hlasovaní o vyslovení nedôvery premiérovi. Matovič opozičný pokus o odvolanie ustál. Poďakoval koaličným partnerom, že ho podržali. Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová dodala, že kauza je pre nich hlasovaním uzavretá a môžu sa venovať reformám.

Predsedu vlády SR Igora
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

"Budeme od zajtra pracovať na tom, aby sme pomohli ľuďom na Slovensku," dodal Šipoš s tým, že treba ísť ďalej a orientovať sa na to podstatné. Premiér poznamenal, že ich čaká ešte veľa práce. "Vláda získala podporu, pre SaS je týmto celá kauza uzavretá," povedala Zemanová. Neprítomnosť niektorých poslancov SaS v pléne počas odvolávania odôvodnila tým, že prítomní boli všetci, ktorí mohli.

Viac o téme: VládaKoalíciaOpozíciaOdvolávanieIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu