Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VRAŽDA KUCIAKA Dokazovanie je skončené! Budú sa prednášať záverečné reči

Ďalšie pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Zobraziť galériu (18)
Ďalšie pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PEZINOK - Dnes opäť pokračuje súdne pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V pondelok vypovedal Zoltán Andruskó, ktorý uviedol, že obvinený nitriansky podnikateľ Norbert Bödör mal byť tým, ktorý chcel zahladiť stopy po vražde. Dnes vypovedal znalec z odboru IT. Po jeho výpovedi sudkyňa Sabová zamietla všetky ďalšie dôkazy a dokazovanie bolo ukončené. Prednášať sa budú záverečné reči.

  • dnes na súde vypovedal kriminalista a znalec z odboru IT Dušan Mikulaj, znalca navrhol prokurátor, obhajoba a obžalovaní súhlasili
  • po výpovedi znalca bolo predložených niekoľko dôkazov, po porade senát zamietol všetky dôkazy a dokazovanie bolo skončené, prednášajú sa záverečné reči
  • v pondelok opäť vypovedal Zoltán Andruskó, ktorý je právoplatne odsúdený za sprostredkovanie vraždy sprostredkovať
  • Andruskó znova poprel, že by obžalovanej Alene Zsuzsovej dlhoval peniaze
  • Andruskó vypovedal, že obvinený nitriansky podnikateľ Norbert Bödör mal byť tým, ktorý chcel zahladiť stopy po vražde
  • obhajca Zsuzsovej požiadal senát, aby predvolal Dušana Kracinu, ktorý sa mal podľa Andruskóa angažovať v hľadaní bieleho koňa, ktorý by na popud práve Bödöra zobral na seba vinu v kauze vraždy novinára
  • Zsuzsová nazvala Andruskóa "debilko" a hlasno sa smiala na Andruskóových slovách a na sarkastických poznámkach Kočnera
  • v prípade je neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, ktorý sa priznal aj k vražde podnikateľa Petra Molnára

VRAŽDA KUCIAKA Andruskó opäť usvedčoval Kočnera! Zsuzsovej hlasný smiech aj ďalšie obvinenie Bödöra


ONLINE

18:50 Rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude zrejme vyhlásený 5. augusta.

Pojednávanie v prípade vraždy
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pojednávanie v prípade vraždy
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pojednávanie v prípade vraždy
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

18:07 Vyjadrenie prokurátora po pojednávaní v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Vyjadrenie prokurátora po štvrtkovom pojednávaní v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

18:05 Podľa Lipšica boli splnené podmienky na udelenie doživotného trestu.

Podľa Lipšica boli splnené podmienky na udelenie doživotného trestu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

18:00 Dnešné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa skončilo.

Dnešné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa skončilo (Zdroj: topky)

17:55 Po krátkej pauze predsedníčka súdu Sabová prerušila pojednávanie, ktoré bude pokračovať prednesom záverečných rečí obžaloby.  

17:27 "Podľa môjho názoru neexistujú pochybnosti o tom, že Kočner si objednal vraždu Jána Kuciaka u obžalovanej Zsuzsovej, pri ktorej bola usmrtená aj dcéra mojej mandantky a budúca manželka Kuciaka," povedal Kvasnica. 

17:15 Kvasnica tvrdí, že Kočner a Zsuzsová mali určite podiel na tomto skutku. "Obžalovaný Kočner a obžalovaná Zsuzsová boli dôvodne postavení pred súd," povedal Kvasnica. 

17:10 Tvrdí, že z komunikácie je zrejme, že Kočner bol nervózny, že Kuciaka ešte nezabili. Ide o komunikáciu zo začiatku februára 2018. Kvasnica uviedol, že o celom pláne hovorili ako o "svrabe" či "vytrhnutí zubu".

17:06 Kvasnica pristúpil k záverečnej fáze svojej reči. 

17:04 Kvasnica uviedol, že ak človek číta SMS-ky, časom pochopí význam všetkých, povedal o správach s metaforami Kvasnica. Zároveň upriamil pozornosť na ďalšiu komunikáciu z 9. februára 2018, kedy vyšiel článok Kuciaka o Kočnerovi. Od rána písal Kočner Zsuzsovej, že vymýšľa plán B na "svrab".

16:45 Prokurátor, Lipšic aj Kvasnica si myslia, že Kočner a Szabó si písali v heslách. Kvasnica už popísal, ako sa odovzdala objednávka vraždy od Zsuzsovej smerom k Andruskóovi a následne k vykonávateľom. 

16:30 Kvasnica vysvetľuje časovú os, ktorej súčasťou bola lustrácia Jána Kuciaka v policajných databázach. Pripomenul, že požiadavka na sledovanie prišla na prelome septembra a októbra 2017.

16:12 Kvasnica momentálne rozoberá kauzy, ktorým sa venoval Kuciak. Konkrétne ide o článok o kauze Donovaly. Po sérii článkov bol Kočner vo veci obvinený. 

16:07 Nasleduje záverečná reč Romana Kvasnicu, obhajcu Zlatice Kušnírovej.

16:06 "Z uvedených dôvodov navrhujeme, aby trojicu obžalovaných uznali za vinných a udelili im spravodlivý trest," dodal Lipšic. 

16:05 "Pre mňa sú hrdinami tohto procesu rodičia Jána a Martiny, Žiadny rodič by nemal zažiť smrť svojich detí," povedal Lipšic. "Objednávatelia vraždy zničili život dvom mladým ľuďom a celý svet rodinám zavraždených detí," uviedol. 

16:02 Lipšic v závere pripomenul, ako Kuciak pracoval. "Žil pre svoju prácu preto, aby sme tu mali lepšie Slovensko. Týmto žil, na tomto pracoval a preto zomrel," povedal Lipšic. Rodičia Kuciaka aj Kušnírových sa neubránili slzám. 

16:00 Lipšic uviedol, že sú splnené všetky podmienky na udelenie doživotného trestu. 

15:58 "Nikto nemá taký silný motív ako Marian Kočner," povedal Lipšic a menoval aj kauzy, ktorým sa Kuciak venoval. Nasleduje záverečná fáza Lipšicovej záverečnej reči. 

15:52 Tretím kľúčovým dôkazom v reťazci je motív. "Nikto nemal tak silný motív na zavraždenie Kuciaka ako Kočner," povedal Lipšic. "Ján Kuciak bol investigatívny novinár, ktorý narušil aktivity a beztrestnosť Mariana Kočnera," povedal. 

VRAŽDA KUCIAKA Dokazovanie je
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:49 Druhý reťazec dôkazov proti Kočnerovi je sledovanie novinárov, povedal Lipšic. "Obžalovaný sa pritom nikdy nepriznal k danému skutku, uvedomujúc si jeho váhu," uviedol. Marian Kočner dnes popiera, že by mal niekedy blízky alebo dôverný vzťah s Petrom Tóthom. Lipšic však poukazuje na to, že v Kočnerovom mobile je toľko inkriminovaných informácií, že by mobil nezveril len tak hocikomu. 

15:40 Pár dní pred zadržaním bol Andruskó spolu so Zsuzsovou vo Viedni, uviedol Lipšic. Nie je preto podľa neho pravda, že by bol so Zsuzsovou pohádaný. Stretli sa a išli spolu na nákupy. Andruskóa viackrát označil za vierhodného svedka a spravil tak aj v záverečnej reči. Prechádza k Miroslavovi Marčekovi, ktorého výpoveď tiež považuje za dôveryhodnú, keďže sa priznal k závažnejšiemu činu - teda dvojnásobnej vražde - než za aký bol pôvodne stíhaný. "Miroslav Marček nemá motív škodiť svojmu bratrancovi Szabóovi, práve naopak, priznal sa k chladnokrvnému činu," povedal. Marček vo svojej výpovedi potvrdil a doplnil Andruskóovu verziu. 

15:29 Lipšic podrobne popisuje deň 22. februára na základe správ z Threemy a z informácií o metadátach z telefónov obžalovaných. Zsuzsová Kočnerovi ráno po ôsmej oznámila správou, že ide do Bratislavy. Lipšic je presvedčený, že deň po vražde sa naozaj stretli. 

15:28 Výpovede Zoltána Andruskóa sú verifikované objektívnymi dôkazmi. „Ak by klamal o objednávateľoch vraždy, je isté, že by vyšetrovaním na to orgány prišli a jeho postavenie by sa zhoršilo,“ povedal. Lipšic má k dispozícii aj tabuľu s vizuálnymi ukážkami. 

VRAŽDA KUCIAKA Dokazovanie je
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

15:27 Lipšic sa chce zamerať na tri konkrétne veci. Čin podrobne opisovať nebude. „Vo vzťahu k obžalovanému Marianovi Kočnerovi existuje dvojdimenzionálna sieť dôkazov,“ povedal Lipšic s tým, že väčšinou ide o lineárnu jednodimenzionálnu sieť dôkazov. „Dokazujú záver o jeho vine,“ povedal. „Poprvé sú to usvedčujúce výpovede Zoltána Andruskóa, ďalej sledovanie novinárov a evidentný motív,“ uviedol na úvod.

15:20 Prestávka skončila, záverečnú reč prednáša Daniel Lipšic, obhajca rodiny Jána Kuciaka. 

15:10 Prokurátor Turan ukončil záverečnú reč.

15:05 Prokurátor navrhol 25 rokov

Prokurátor uviedol, že všetky dôkazy naznačujú, že obžalovaní skutok spáchali. "Vykonaním rozsiahleho dokazovania na hlavnom pojednávaní bola v zákonom predpokladanej miere bez rozumných pochybností preukázaná vina všetkých obžalovaných vo všetkých skutkoch uvedených a právne posúdených v danej obžalobe," uviedol Turan.

"Hodnotenie dôkazov bolo urobené starostlivo, nie jednotlivo, ale vo vzájomnej súvislosti. Prokuratúra nikdy nebude pristupovať k dôkazom tak, ako to robila obhajoba," povedal prokurátor. "Navrhujem, aby boli obžalovaní uznaní za vinných vo všetkých bodoch tak, ako je napísané," povedal. Turan navrhol udeliť všetkým trest 25 rokov vo väzené s maximálnym stupňom stráženia. 

14:58 Prokurátor prednáša záverečnú reč už hodinu a pol, podrobne opisuje všetky okolnosti vraždy vrátane samotného skutku. "Napriek tomu, že zbraň ležala na dnes rieky dva roky, identifikovali ju ako vražednú zbraň. Okolo hlavne ešte mala oblepenú čiernu lepiacu pásku," povedal Turan. 

14:31 Prokurátor spomenul aj ďalší dôležitý detail. Keď Zsuzsovú zadržala polícia koncom septembra 2018, Kočner z väzby telefonoval Petrovi Tóthovi, ktorý sa podľa svojich slov na sledovaní novinárov podieľal, no nevedel, že to skončí vraždou. Kočner zisťoval, kedy podávali žiadosť o registráciu jeho strany. "Už vtedy si plánoval taktitu, aby mal alibi," povedal Turan.

14:23 Zsuzsová tlačila na Andruskóa, aby urýchlil vraždu Jána Kuciaka, pretože bola pod tlakom Mariana Kočnera, povedal prokurátor. 

14:01 Prokurátor povedal, že v prípade tejto vraždy šlo o bezhraničnú túžbu po moci a odmietnutia niesť zodpovednosť za vlastné skutky. Odmietol dôvody ako je nevera či žiarlivosť. "Boli vylúčené také motívy ako žiarlivosť, nevera, majetkové konflikty a pozornosť tímu sa zamerala na publikačnú činnosť poškodeného, keďže sa ako novinár venoval najmä témam majetkovej kriminiality a zameral sa aj na Kočnera," povedal Turan. 

13:56 Prokurátor teraz hovorí o tom, akým spôsobom novinárov sledovali.

13:50 "Je nepochybné, že bola Alena Zsuzsová od Kočnera závislá a bez neho by nič nemala a nič neznamenala," povedal prokurátor. 

13:48 "Výpoveď Zoltána Andruskóa považujem za pravdivú, je prirodzené, že pani Zsuzsová jeho výpoveď spochybňuje. Keď je podľa nej klamár, je otázne, prečo s ním udržovala tak blízky kontakt," uviedol prokurátor. Rovnako podľa neho neobstojí ani Kočnerov argument, že tak vypovedá, aby dostal nižší trest, keďže Andruskó dostal o tretinu vyšší trest. Vypovedal rovnako pred vynesením rozsudku aj po ňom. 

13:44 Tomáš Szabó počúva záverečnú reč prokurátora, pri opise toho, ako sa skutok stal, nesúhlasne krútil hlavou. 

13:42 Vďalšej časti podrobne opisoval, ako sa skutok dvojnásobnej vraždy stal. 

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

13:41 "Publikačná činnosť Jána Kuciaka podnikateľovi vadila, lebo vedel, že to môže byť prekážka v jeho snahe byť predsedom politickej strany," skonštatoval prokurátor. 

13:39 Prokurátor Turan zopakoval obsah telefonátu, v ktorom sa Kočner Kuciakovi vyhrážal tým, že bude hľadať špinu na neho a na jeho rodinu. 

13:37 Prokurátor v záverečnej veci uviedol, že informácie v Kuciakových článkoch neboli na štýl "jedna pani povedala", ale boli to seriózne informácie a analýzy podložené faktami. 

13:35 "Vyšetrovanie sa zameralo na publikačnú činnosť, ktorá sa okrem iného zamerala na podnikateľskú činnosť Mariana Kočnera," povedal prokurátor a hovorí o článkoch, v ktorých Kuciak písal o Kočnerovi. Prvýkrát ho okrajovo spomenul v článku z roku 2017. Prvýkrát, kedy riešil Kočnera podrobne bol článok z 31. január 2017, v ktorom opísal ako Kočner a jeho známy ovládli Technopol. 

13:34 Prokurátor momentálne v záverečnej reči opisuje informácie o vražde Kuciaka a Kušnírovej a ako telá našli. Prokurátor objasňuje závery pitvy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Rodičov opäť premáhajú emócie.

13:31 Vyšetrovaniu vraždy bolo podľa prokurátora venovaná mimoriadne úsilie. „Nikto nemohol vedieť, čo obsahuje komunikácia Mariana Kočnera a aký to bude mať pre osoby následok,“ povedal.

13:29 "Vo vyšetrovaní vraždy Kuciaka a Kušnírovej sme sa dostali do situácie, kedy médiá publikovali a vyťahovali háklivé veci a dokonca veci, ktoré boli v štádiu šetrenia," povedal prokurátor. 

13:28 Záverečnú reč prednáša prokurátor. Povedal, že s takýmto trestným činom sme sa na Slovensku v takom rozsahu nestretli. "Skôr sme to videli vo filmoch," povedal Turan. 

13:27 Dokazovanie je skončené. Budú nasledovať záverečné reči. 

13:25 "Po porade senátu vyhlasujem toto uznesenie. Súd odmieta vykonať všetky dosiaľ navrhnuté dôkazy, pretože zistil skutkový stav veci v rozsahu, ktorý je potrebný a nevyhnutný na rozhodnutie. Ostatné návrhy dôkazov sa budď týkajú okolnosti, ktorá nie je podstatná pre čin, alebo takých okolností, ktoré už súd zistil," povedala predsedníčka senátu Sabová. Voči tomuto uzneseniu nie je možné sa odvolať. 

13:21 Hlavné pojednávanie pokračuje po obednej prestávke. 

12:20 Súd prerušil pojednávanie do 13:15 za účelom obedňajšej prestávky. 

VRAŽDA KUCIAKA Dokazovanie je
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: topky)

12:19 "Trestné konanie sa vedie dlhú dobu, dôkazy, ktoré boli zabezpečované, mali k dispozícii. Mohli sa s nimi oboznámiť a kedykoľvek sa vyjadriť. Považujem to za prdlžovanie procesu," povedal prokurátor. 

12:16 Lipšic považuje ďalšie predloženie dôkazov za zbytočné predlžovanie súdu. Navrhuje ďalšie dôkazy zamietnuť. Kvasnica aj prokurátor sa s tým stotožňujú. 

12:14 "Ďalšie dôkazné materiály nie sú podané," povedala Sabová. Lipšic navrhuje odmietnutie dôkazov. Ide o dôkaz, v ktorom sa rieši strana Cieľ a jej zakladanie, ide o stranu, ktorú chcel založiť Marian Kočner. 

12:13 Zsuzsová chce prečítať jej vyjadrenia. "Zsuzsová žiada, aby boli prečíané jej vyjadrenia, ktoré spdu zaslala písomne," skonštatovala Sabová.

12:10 Jeden z dôkazov doručil Para včera vo večerných hodinách. Senát berie do úvahy predložené návrhy na ďalšie dôkazy aj späťvzatie Lipšicovho návrhu. 

VRAŽDA KUCIAKA Dokazovanie je
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: topky)

12:05 Obhajca Mariana Kočnera Marek Para predkladá ďalší návrh na doplnenie dokazovania. 

12:03 Predsedníčka senátu čítala výpovede skvedkyne. Ide o Timeu Litvaiovú, priateľku Tomáša Szabóa. Zoznámili sa v roku 2018 až po vražde Kuciaka a Kučnírovej. Pre políciou vypovedala aj o tom, že vzťah Miroslava Marčeka a Szabóa sa menil. Kočner po vykonaní dôkazu poznamenal, že Andruskó vedel, že bude zadržaný. 

11:57 Súd pokračuje takmer po hodine v pojednávaní. Strany síce môže navrhnúť dôkazy, no schváliť ich musí senát. Ak sa tak nestane, dokazovanie je ukončené. 

11:45 Prestávka trvá už 45 minút, senát sa ešte stále radí. 

11:00 Súd prerušil pojednávania na desať minút za účelom prestávky a krátkej porady. 

10:59 Para navrhuje, aby sa prečítalo 12 strán komunikácie medzi Zsuzsovou a Andruskóom. Rovnako navrhuje prečítať aj komunikáciu v maďarčine za prítomnosti tlmočníčky, ktorá podľa Paru vyvracia Andruskóovu výpoveď. 

VRAŽDA KUCIAKA Dokazovanie je
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: topky)

10:57 Viacero dôkazov navrhuje aj Kočnerov právnik Marek Para. 

10:51 Roman Kvasnica trvá na tom, aby bol vykonaný dôkaz, teda aby sa prehral telefonát medzi Marianom Kočnerom a Petrom Tóthom z väzby. Zsuzsová trvá na tom, aby boli prečítané Andruskóove výpovede. 

10:48 Daniel Lipšic a prokurátor sa vyjadrili, že nebudú trvať na predložení ďalších dôkazov. A svoje návrhy na dôkazy stiahli. 

10:45 Všetci traja majú čistý register trestov. Súd však eviduje, že Alena Zsuzsová bola v 90. rokoch odsúdená za autonehodu. 

10:44 Lipšic aj Kvasnica následne skonštatovali, že výpoveď svedka Andruskóa je dôveryhodná. 

10:42 "V tomto prípade Zoltán Andruskó krivo obvinil aj mňa," povedal Kočner na adresu Kočkovičocej a pokračoval so slovami, že nikdy o ňom netočila reportáž ani podobne. "Pán Kočner, vy si asi mýlite miestnosť," povedala rázne Sabová. "V tom prípade som skončil," dodal Kočner. Vestenická následne podala trestné oznámenie za krivú výpoveď na Zoltána Andruskóa. 

VRAŽDA KUCIAKA Dokazovanie je
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

10:41 "Podľa dôkazov je jasné, že Zoltán Andruskó je klamár. Ja som si vraždu, za ktorú som súdená, neobjednala," povedala Zsuzsová.

10:40 Predsedníčka senátu zahrnula do dôkazov aj uznesenie o začatí a ukončen trestného stíhania v prípade smrti Leony Kočkovičovej, redaktorky RTVS, ktorá zomrela v januári 2017. 

10:30 Kočnerovu poznámku k vyjadreniu prokurátora Turana Sabová zamietla. Zsuzsová uviedla, že všetky tie mapky môže zahodiť. "Ja nebývam na tej adrese, ktorá je na mapke vyznačená," namietala Zsuzsová. "Ešte raz pani Zsuszová, máte sa vyjadrovať k dôkazu, nie k procesným stranám," povedala Sabová. 

10:21 Výsluch svedka Dušana Mikulaja sa končí. 

10:18 "Vyjadrenie svedka je v úplnom rozpore s vyjadrením z predošlých výpovedí zo dňa 11. marca 2020, kde sa žiadne SMS medzi mnou a Andruskóm nenachádzajú a nenachádza sa ani žiadna lokalizácia pána Andruskóa v Kolárove," hovorí Zsuzsová. "Táto dnešná tabuľka bola účelovo doplnená a zmanipulovaná," povedala. 

Dušan Mikulaj
Zobraziť galériu (18)
Dušan Mikulaj  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

10:15 Sudkyňa Sabová prerušila Kočnera a upozornila ho, že sa má vyjadriť k dôkazu, ktorý je dnes na súde. 

10:13 Po presunutí sa do Moče, mal Andruskó volať s Ladislavom Krecsikom, tvrdí Kočner. Ide o muža z Maďarska, ktorý predal vraždenú zbraň. Kočner tvrdí, že má záznam aj o tom, že sa Andruskó s Krecsikom stretli. 

10:12 "Na základe tabuliek, ktoré pán svedok predložil, prečítam veci, ktoré sú jasné. Ide o telefonáty a SMS-ky, pretože dátové prenosy nie sú jasné," povedal Kočner. Opäť hovorí o tom, kde sa nachádzala Zsuzsová a Andruskó. Snaží sa spochybniť fakt, že sa stretli. "Obec Moča sa nachádza 24 minút od Komárna. Musel teda odísť z Komárna okolo ôsmej ráno," povedal Kočner. 

10:06 Daniel Lipšic nemá otázky, pýta sa Roman Kvasnica. 

10:05 Sabová sa pýtala, či sa môžu BTS stanice prekrývať. "Áno, môžu," odpovedal Mikulaj. 

10:04 Obhajkyňa Zsuzsovej Vestenická sa pýta, ako sa mohlo jedno číslo nachádzať na dvoch BTS približne v rovnakom čase, keď sú od seba 20 km. "Toto je navádzacia otázka, nezaznelo to," povedala Sabová. Vestenická otázku opravila. Prokurátor Turan ju namietal. "Svedok povedal, že tieto vzdialenosti neskúmal," povedala predsedníčka senátu Sabová. 

10:01 Teraz sa pýta Alena Zsuzsová. Po jednej otázka skončila. Chcela sa pýtať na veci aj mimo dôkazov z dnešného dňa pojednávania. Zsuzsová preto ďalšie otázky nekládla. 

10:00 Kočner sa pýta na veci, ktoré neboli predmetom jeho odbornej činnosti. "Bolo to predmetom vašej činnosti?" pýtala sa sudkyňa. "Nie," odpovedal Mikulaj. 

9:50 Sudkyňa Sabová upozornila Kočnera, že otázky, ktoré sa pýta, sú zistiteľné z prílohy. "Ale ja chcem, aby to potvrdil svedok Mikulaj," povedal Kočner. 

9:47 Kočner sa pýta, kde sa nachádzalo číslo Andruskóa o 7:37 ráno 22. februára 2018. „Základňová stanica Svätý Peter,“ povedal Mikulaj. Ďalej sa pýta, kde sa nachádzal Andruskó pred desiatou a v roôznych ďalších časoch. Pýta sa na Andruskóa. 

9:46 K výsluchu svedka pristupuje Kočner. "Pán inžinier, mám na vás pár otázok," povedal Kočner. 

VRAŽDA KUCIAKA Dokazovanie je
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

9:44 Pred pol treťou si mali volať Szabó a Marček. Szabó mu volal po stretnutí s Andruskóom. "Trištvrte hodinu potom, ako sa číslo, ktoré používa Andruskó, presunulo z Kolárova do Komárna," povedal Mikulaj. Toto sa odohralo 23. februára 2018.

9:42 Andruskó sa pred jednou presunul do Kolárova. "Ešte 13:32 je Andruskóove číslo na BTS stanici v Kolárove," povedal Mikulaj. Jeho číslo sa následne vzdialilo do Komárna. 

9:36 22. februára okolo 12-ej až druhej poobede je možná lokalizácia v Bratislave. Predpoludním mala do Bratislavy podľa dát prísť Alena Zsuzsová, ktorá sa vyskytovala v okolí Auparku. V rovnakom čase bol v okolí Vajanského nábrežia Marian Kočner. Na rovnakom mieste sa mali zdržať okolo dvoch hodín.

9:33 Prvý prienik Andruskóa a Zsuzsovej, ktorý naznačuje ich stretnutie, je v Komárne okolo ôsmej ráno 22. februára 2018, ide o približne rovnaký čas a miesto. Okolo deviatej hodiny je odoslaná SMS správa od Zsuzsovej Andruskóovi s tým, že on odpovedal asi dvoma SMS správami.

VRAŽDA KUCIAKA Dokazovanie je
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)
 

9:28 Mikulaj teraz vysvetlí súdu dôkazy. 

9:27 V údajoch, z ktorých odborné vyjadrenie vyplýva, sú telefónne čísla Zsuzsovej, Andruskóa, Marčeka, Kočnera, Szabóa. „Vzhľadom na lokalizačné údaje, mohlo dôjsť k stretnutiu majiteľov týchto telefónnych čísel,“ číta prokurátor.

9:23 Mikulaj sa plne odvoláva na písomne podaný výsledok odbornej činnosti z 13. Júla. Prokurátor navrhol, aby odborné vyjadrenie prečítal svedok, ktorý pridá aj svoj komentár. „Je to jeho práca,“ uviedol prokurátor. Predsedníčka senátu uviedla, že najprv sa musí toto vyjadrenie prečítať, až tak ho môže komentovať svedok Mikulaj.

9:17 Mikulaj je oslobodený od mlčanlivosti počas celého pojednávania. Vypracoval odborné vyjadrenie z odboru počítačovej kriminality. Mikulaj už je na mieste a pred sebou má tabuľky. Opäť bude vysvetľovať pohyby v telefónoch. Na obrazovke, ktorú vidia všetci v sále, sa zobrazujú dáta z 22. ferbruára 2018, teda deň po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

VRAŽDA KUCIAKA Dokazovanie je
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

9:11 Podmienky na vykonanie dnešného hlavného pojednávania sú splnené. Súd bude pokračovať v dokazovaní výsluchom svedka Dušana Mikulaja. 

9:09 Sudkyňa Sabová pripomenula, že nie je povolený zvukový prenos, čo však neplatí v prípade vynesenia rozsudku. 

9:07 Na hlavnom pojednávaní je prítomná rodina Kuciaka, rodičia aj obaja súrodenci Jozef a Mária. Rovnako je tu matka Martiny Kušnírovej Zlatica so synom Lukášom a jeho manželkou. 

9:06 Znalec Dušan Mikulaj bude dnes vypovedať už piatykrát. 

9:04 Sudkyňa Ružena Sabová zahájila 21. deň hlavného pojednávania v prípade vraždy Kuciaka. 

8:55 Na pojednávanie už dorazili obžalovaní Alena Zsuzsuová, Marian Kočner a Tomáš Szabó.

VRAŽDA KUCIAKA Dokazovanie je
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: topky)

VRAŽDA KUCIAKA Dokazovanie je
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: topky)

8:30 O malú chvíľu sa začne ďalší deň súdneho pojednávania v Pezinku vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Podľa znalca sa do Kočnerovej Threemy nezasahovalo

Znalec Dušan Mikulaj už vypovedal koncom júna. Kriminalista z oblasti informačných technológií vtedy pred senátom ŠTS vylúčil, že by sa zasahovalo do mobilných telefónov Mariana Kočnera. a aplikácie Threema. Mikulaj vtedy na súde vysvetlil, že sa teoreticky dá dopísať správa do aplikácie, ako to tvrdia obžalovaní Kočner a Zsuzsová, no zanechalo by to stopy a také tam Mikulaj nenašiel.

Kriminalista tiež vysvetlil, že ku každej správe odoslanej cez aplikáciu Threema vzniká unikátny alfanumerický kód, v aplikácii zostane aj po vymazaní správ. Kódy z Kočnerovho telefónu sa zhodujú s tými, ktoré sa našli v telefóne Zsuzsovej. Obžalovaní sa na súde bránili tým, že nikdy nepopierali komunikáciu ako takú a že kód nehovorí nič o obsahu danej komunikácie.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Viac o téme: VraždaProcesJán KuciakAlena ZsuzsováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu