Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Koalícia PS/SPOLU podáva ústavnú sťažnosť na voľby

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnes je posledný deň, kedy sa koalícia mohla podať ústavnú sťažnosť na výsledky parlamentných volieb. Bývalý líder koalície Michal Truban na sociálnej sieti informoval, že PS/SPOLU podáva na Ústavný súd sťažnosť na voľby.

PS a SPOLU chcú sťažnosťou na Ústavný súd SR dosiahnuť spravodlivosť pre všetkých voličov, ktorých hlasy neboli započítané alebo prepadli. Za 10 dní získali 1135 podnetov od voličov rôznych politických strán, na základe ktorých mohol byť volebný výsledok odlišný.

MIMORIADNA SPRÁVA Koalícia PS/SPOLU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

MIMORIADNA SPRÁVA Koalícia PS/SPOLU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Žiadame prerátanie hlasov

PS a SPOLU žiadajú Ústavný súd, aby nariadil prerátavanie hlasov v problémových okrskoch, požiadal Slovenskú poštu o vydanie všetkých neprevzatých zásielok s hlasmi voličov a aby prešetril situáciu v prípadoch štatistických anomálií. Koalícii chýbalo vo voľbách 926 hlasov. Krátko po voľbách dostávali množstvo sťažností a nakoniec sa rozhodli podať sťažnosť na Ústavný súd. „Dnes podávame sťažnosť na Ústavný súd a žiadame, aby nariadil prerátanie hlasov,“ napísal Truban. 

V návrhu je aj tabuľka, ktorá ukazuje, ako by boli rozdelené mandáty, pokiaľ by sa koalícia do parlamentu dostala.

MIMORIADNA SPRÁVA Koalícia PS/SPOLU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Nerobíme to preto, aby PS/SPOLU bolo v parlamente

„Nerobíme to preto, že by som si robil nádeje, že to môže zásadne ovplyvniť výsledok a nebodaj posunúť PS/Spolu do parlamentu. Úprimne, myslím si, že šanca na také niečo je mizivá,“ konštatuje exlíder s tým, že voľby sú základom demokracie a musia prebiehať tak, aby o ich priebehu a výsledku neboli pochybnosti. „Inak sa zahrávame s dôverou v celý náš politický systém.“

MIMORIADNA SPRÁVA Koalícia PS/SPOLU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Michal Truban)

Ak sú naozaj vo volebných procesoch diery, ktoré spôsobujú, že výsledky volieb neodrážajú reálnu vôľu ľudí, potrebujeme ich podľa Trubana identifikovať a opraviť. „Ak nie kvôli týmto voľbám, tak kvôli tým, ktoré nás ešte čakajú.“ V koalícii si uvedomujú, že podanie sťažnosti je vážny a citlivý krok. „Ten je zodpovedné robiť len ak sú na to veľmi vážne, konkrétne a reálne dôvody. Zároveň som však presvedčený, že v tomto prípade takéto dôvody existujú,“ napísal. 

Chceme, aby bol každý platný hlas započítaný

„Považujeme za nespravodlivé, že hlas viac ako dvesto tisíc voličov by v parlamente nemal byť počuť kvôli chýbajúcim hlasom, ktoré neboli z viacerých dôvodov započítané. Každý hlas musí byť zarátaný do konečného výsledku volieb, najmä ak dokáže zásadne ovplyvniť výkon politických práv státisícov občanov Slovenska. Z tohto dôvodu žiadame, aby súd prijal našu sťažnosť,“ povedal kancelár Progresívneho Slovenska Martin Dubéci.

Kancelár SPOLU Martin Vavrinčík vysvetlil, že PS a SPOLU žiadajú o preverenie a prípadnú úpravu konkrétneho volebného výsledku vo vybraných okrskoch a prípadoch. „Chceme, aby bol každý jeden platný hlas voličov zarátaný do konečného výsledku, preto žiadame Ústavný súd SR, aby nariadil prerátavanie hlasov v problémových okrskoch, požiadal Slovenskú poštu o vydanie všetkých neprevzatých zásielok s hlasmi voličov, a aby prešetril situáciu v prípadoch okrskov, v ktorých sa vyskytli štatistické anomálie,“ dodal Vavrinčík.

Čo si o situácii myslí politológ?

Politológ Radoslav Štefančík nevie, čo by sa stalo, ak by Ústavný súd sťažnosti vyhovel. Dovtedy ide minimálne o politickú neistotu. 

Čo to bude znamenať pre budúcu vládu?

Minimálne politickú neistotu do momentu rozhodnutia ústavného súdu. V období pandémie koronavírusu by to bola doslova katastrofa.

Mal by Igor Matovič počkať s vymenovaním novej vlády, kým nerozhodne ÚS?

Určite nie. Ak boli výsledky volieb vyhlásené za platné, nie je dôvod čakať na výsledok rozhodovania ústavného súdu.

Hypoteticky, pokiaľ by vládu vymenovali a PS/SPOLU by odobrili sťažnosť a dostali sa následne do parlamentu, čo by to znamenalo?

Osobne si neviem predstaviť, čo by nasledovalo, a to ani nie tak vo vzťahu k parlamentu, ale najmä k vláde. Čisto hypoteticky by vládna koalícia prišla o niekoľko poslancov, ale vládu by to ohroziť nemuselo. Otázne ale je, či by následne niekto nevzniesol námietku, že všetky rozhodnutia tohto parlamentu sú vlastne neplatné, vrátane voľby šéfa parlamentu, či hlasovania o programovom vyhlásení vlády.  Ak by hlasovanie o programovom vyhlásení vlády bolo neplatné, existovala by vlastne potom vláda? Vynára sa mi tu toľko otázok, že ani nemám chuť rozmýšľať nad tým, čo by bolo, keby ústavný súd sťažnosti PS/Spolu vyhovel.

Minimálne dve podania však považujem za irelevantné, a síce sťažnosť na spočítanie preferenčných hlasov a volebné koalície. Preferenčné hlasy mimoparlamentnej strany nemôžu zvrátiť celkový výsledok volieb a pokiaľ sú splnené formálne podmienky, tak ani kandidátka členov viacerých strán na kandidátnej listine jednej politickej strany nie je problém. PS/Spolu postupovala ako volebná koalícia. Tento postup však nebol prejavom ich čestnejšieho prístupu k voľbám, ale skôr dôsledkom priveľkého sebavedomia, ktoré im v čase podávania kandidátok zabránilo triezvo odhadnúť svoj volebný výsledok.

Jediný problém vidím v nedoručení hlasov zo zahraničia. Tam však existuje podmienka, že obálka s volebným lístkom musí byť doručená do konkrétneho termínu. Sťažovateľ by tak musel dokázať, že obálky boli doručené obci pred termínom, ale neboli zahrnuté do hlasovania. Otázne je, či je toto možné preukázateľne dokázať, ak išlo o obálky, ktoré neboli doručené v rámci doporučenej zásielky.

Viac o téme: Parlamentné voľbyMichal Trubanústavná sťažnosťPS/SPOLU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu