Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Odhalili sochu Masaryka, to sa nepáčilo extrémistom

Odhalenie Masarykovej sochy Zobraziť galériu (5)
Odhalenie Masarykovej sochy

BRATISLAVA - Asi štyri stovky ľudí sa dnes zúčastnili na odhalení sochy prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka v centre Bratislavy.

Slávnosti, ktorá sa konala pri príležitosti 92. výročia vzniku prvej Československej republiky, sprevádzal protest asi dvadsiatich sympatizantov extrémistickej Ľudovej strany Naše Slovensko. Polícia dôraznejšie zasahovať nemusela.

Masarykova podobizeň sa stala súčasťou nového vzhľadu Pamätníka československej štátnosti. V minulosti ho tvoril vysoký pylón, na ktorom bola socha leva podopierajúca štátny znak bývalého Československa. Tú neskôr premiestnili pred novú budovu Slovenského národného divadla.

Sympatizanti Ľudovej strany Naše Slovensko počas slávnostného odhalenia zbierali podpisy za odstránenie sochy a vykrikovali proti Masarykovi heslá "Masaryk neuznával Slovákov", "Nechceme ho". Vyprovokovali tým aj slovnú prestrelku s ďalšími účastníkmi slávnosti. Ku koncu podujatia napokon oba tábory oddelila asi desiatka policajtov.

Pri Pamätníku československej štátnosti sa každoročne v októbri schádzajú prívrženci bývalého Československa. Tento rok podľa jedného z organizátorov slávnosti Ondreja Dostála (OKS) prišlo rekordne veľa ľudí. "Myslím, že je to najvyššia účasť, akú sme tu zažili," tvrdil Dostál, ktorí je spoluorganizátorom každoročných akcií asi od roku 1999. Pod tohtoročnú vyššiu účasť sa podľa Dostála podpísalo odhaľovanie Masarykovej sochy. Do Bratislavy na výročie vzniku ČSR merali cestu aj niektorí obyvatelia Česka. "My sme prišli vlastne podporiť československú myšlienku Tomáša Garrigua Masaryka," povedal 32-ročný Josef Ryšánek zo Zlína, ktorí pricestoval aj s priateľkou.

Z popredných slovenských politikov sa na akcii zúčastnil len minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS). Slovenský prezident Ivan Gašparovič ani česká hlava štátu Václav Klaus neprišli. Klaus svoju neúčasť ospravedlnil, Gašparovič mal zasa na programe rozlúčku s nórskym kráľom Haraldom V., ktorý spolu s manželkou končil návštevu krajiny.

Vznik Československa ocenili v spoločnom vyhlásení šéfovia vlád Slovenska i Česka. "Oba národy vo svojej histórii prešli mnohými skúškami za cenu ľudských obetí a kompromisov, ale vždy vo vzájomnom rešpekte a úcte k tradícii, ktorá sa začala 28. októbra 1918 a ktorá trvá dodnes," píše sa vo vyhlásení premiérky Ivety Radičovej a českého predsedu vlády Petra Nečasa, ktoré zaslal Úrad vlády.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu