Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Bratislave odhalia sochu Masaryka, čaká sa protest extrémistov

Osadená socha T. G. Masaryka pred SNM
Osadená socha T. G. Masaryka pred SNM (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V centre Bratislavy dnes odhalia sochu prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka. Samospráva bratislavského Starého Mesta si na slávnostnú udalosť vybrala deň 92. výročia vzniku prvej Československej republiky.

Poprední politici z oboch strán rieky Moravy však budú na podujatí chýbať, polícia sa naopak pripravuje na protest extrémistov. Viac ako dvojmetrová podobizeň štátnika sa stala súčasťou nového vzhľadu Pamätníka československej štátnosti pred budovou Slovenského národného múzea pri Dunaji.

Na odhalení sochy bývalého prezidenta sa nezúčastní slovenský prezident Ivan Gašparovič ani česká hlava štátu Václav Klaus. Klaus svoju neúčasť ospravedlnil, Gašparovič má zasa na programe rozlúčku s nórskym kráľom Haraldom V., ktorý odlieta spolou s manželkou naspäť do vlasti. Na slávnosti budú chýbať aj šéfovia vlád či parlamentov. Účasť naopak potvrdil minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

Odhalenie pamätníka bude sprevádzať však aj protest, ktorý zvolala extrémistická Ľudová strana Naše Slovensko. Masaryka obviňujú, že bojoval proti právam Slovákov. V minulosti pomník na nábreží Dunaja pozostával z vysokého pylónu, na ktorom bol lev podopierajúci štátny znak bývalého Československa. Sochu leva pred časom presťahovali pred novostavbu Slovenského národného divadla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu