Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bieloruský prezident Lukašenko pricestuje na štátnu návštevu Číny

Alexandr Lukašenko Zobraziť galériu (2)
Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi))

PEKING - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pricestuje v utorok 28. februára na štátnu návštevu Číny, oznámilo v sobotu čínske ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko na pozvanie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga absolvuje štátnu návštevu od 28. februára do 2. marca," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang svojmu bieloruskému náprotivku Siarhejovi Alejnikovi v telefonickom rozhovore povedal, že Čína je pripravená spolupracovať s Bieloruskom s cieľom prehĺbiť vzájomnú politickú dôveru.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (2)
Čínsky prezident Si Ťin-pching  (Zdroj: SITA/Zhang Ling/Xinhua via AP)

Lukašenko a Si Ťin-pching sa stretli vlani v septembri v uzbeckom Samarkande na samite Šanghajskej organizácie spolupráce, kde oznámili strategické partnerstvo medzi svojimi krajinami, pripomína AFP.

Lukašenko je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a podporuje ruskú inváziu na Ukrajinu, píše AFP. Bielorusko je od svojho suseda (Ruska závislé finančne i politicky, dodáva táto agentúra.

 

Viac o téme: Návšteva ČínaBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu