Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Emmanuel Macron oznámil, že začiatkom apríla navštívi Čínu: Chce, aby prispela k vyvíjaniu tlaku na Rusko

Francúzsky prezident Emanuel Macron
Francúzsky prezident Emanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu oznámil, že začiatkom apríla navštívi Čínu. Zároveň vyzval Peking, aby "nám pomohol vyvíjať nátlak na Rusko", nech ukončí vojnu na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Macron sa takto vyjadril deň po tom, ako Čína vyzvala na neodkladné mierové rozhovory a zverejnila aj svoj plán na ukončenie vojny na Ukrajine. Macron tiež povedal, že mier je možný, iba ak "bude zastavená ruská agresia, ruskí vojaci sa stiahnu a územná suverenita Ukrajiny a jej ľud budú rešpektované".

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok, deň pred prvým výročím invázie Ruska na Ukrajinu, hlasmi 141 štátov vyzvalo na odchod ruských vojenských jednotiek z Ukrajiny. India a Čína boli dve z 36 členských krajín, ktoré sa zdržali hlasovania. Čínske ministerstvo zahraničných vecí potom v piatok pri príležitosti prvého výročia začiatku vojny na Ukrajine zverejnilo dvanásťbodový dokument o "politickom urovnaní" tohto konfliktu. Peking v ňom okrem iného uviedol, že všetky strany by mali podporovať Rusko a Ukrajinu v spolupráci a v čo najrýchlejšom obnovení dialógu.

Čína je proti použitiu jadrových zbraní

Čína tiež konštatuje, že v konflikte na Ukrajine nesmú byť použité jadrové zbrane. Rusko a Ukrajinu vyzvala, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo a vyhýbali sa "útokom na civilistov a civilné zariadenia".

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell uviedol, že návrh Číny na vyriešenie konfliktu na Ukrajine je síce "zaujímavý", ale nie je to plnohodnotný plán, ktorý by viedol k mieru. Americký prezident Joe Biden zavrhol čínsky návrh mierového riešenia vojny na Ukrajine, pričom naznačil, že jeho realizácia by bola prospešná len pre Rusko.

Viac o téme: Návšteva ČínaFrancúzskoEmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu