Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Experti odhalili, kedy by sa mali dať očkovať tehotné ženy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Novorodencov proti covidu-19 najlepšie chráni vakcína, ktorá je tehotným ženám podaná medzi 27. a 31. týždňom tehotenstva. S odkazom na vedeckú štúdiu Hebrejskej univerzity a nemocnice Hadasa v Izraeli o tom informoval denník Haarec.

Výskum preukázal, že po očkovaní v tejto fáze tehotenstva mali novorodenci viac protilátok ako tí, ktorých matky sa nechali v čase tehotenstva očkovať skôr, resp. neskôr. Štúdia sa vykonávala na 171 gravidných žien, ktorých priemerný vek bol 31 rokov. Boli rozdelené do dvoch skupín; prvá bola zaočkovaná medzi 27. a 31. týždňom tehotenstva, druhá medzi 32. a 36. týždňom. 

KORONAVÍRUS Experti odhalili, kedy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ukázalo sa, že ženám očkovaným v neskoršej fáze sa narodili deti s úrovňou protilátok o 40 percent nižšou než mali novorodenci druhej skupiny matiek. Navyše v skupine tehotných očkovaných medzi 27. a 31. týždňom mali deti dvakrát viac protilátok ako matky samotné. V druhej skupine sa množstvo protilátok novorodencov a matiek nelíšilo. 

KORONAVÍRUS Vedci porovnali imunitu po vakcíne s tou po prekonaní covidu: Neuveriteľné odhalenie

Štúdia bola publikovaná v odbornom časopise Clinical Microbiology and Infection. "Domnievame sa, že placenta je schopná filtrovať a vybrať len najúčinnejšie protilátky potrebné na neutralizáciu vírusu. Pozorovali sme to na type protilátok a pri testoch sily neutralizácie," povedal jeden z vedúcich autorov výskumu Amichaj Rottenstreich. V Izraeli bolo schválené očkovanie detí od päť do jedenásť rokov, vakcinácia sa má začať už čoskoro. V štádiu klinických testov sú vakcíny určené deťom od šiestich mesiacov do štyroch rokov.

Viac o téme: DieťaOčkovanieVakcínaTehotnáKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu