Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Megaboháči sú nadšení: Tento lacný liek im dokáže predĺžiť život, vedci im dávajú za pravdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vedci sa snažia odhaliť tajomstvo dlhého života. Okrem iného sa zameriavajú na liek na cukrovku, ktorý má spomaliť proces starnutia.

Čo by niektorí ľudia neurobili, aby žili dlhšie. Neuveriteľné, ale pravdivé: Lacný liek na cukrovku z 50. rokov minulého storočia by mohol byť kľúčom k dlhej mladosti. Teraz majú nové štúdie otestovať, či má metformin skutočne to, čo je potrebné na ochranu pred väčšinou chorôb v starobe, a tým aj účinok na predĺženie života.

archívne video

VIDEOTIP Cibuľa je zázrak prírody: Pomôže pri mnohých chorobách, ak nemáte radi jej výraznú chuť, takto ju zmiernite

Podľa tímu výskumníkov z Americkej federácie pre výskum starnutia (Afar) by protizápalové látky tabletky mohli byť účinnou ochranou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, rakovinou a dokonca aj stareckou demenciou.

Metformin sa v súčasnosti používa proti cukrovke 2. typu. Ale testy s myšami pred jedenástimi rokmi ukázali, že hlodavce žili dlhšie ako ich náprotivky bez pravidelného užívania lieku.

Vyšetrených bude 3000 pacientov

Výsledok má byť teraz testovaný na ľuďoch v šesťročných dlhodobých štúdiách v 14 univerzitných nemocniciach v USA. Štúdiu vedie Lekárska fakulta na Wake Forest University v Severnej Karolíne.

Jej tím začal s náborom najmenej 3000 pacientov vo veku 65 až 79 rokov. Podľa webu Afar je cieľom zistiť, či u nich metformín predchádza alebo aspoň spomaľuje nástup chronických chorôb starnutia.

Vedúci štúdie Steven Austad povedal americkej televízii NPR: "Neviem, či metformin zvyšuje priemernú dĺžku života ľudí, ale existujúce dôkazy naznačujú, že je to veľmi možné."

Niektorí členovia ultrabohatej komunity, ktorí chcú žiť dlhý život, už túto drogu berú, ako informovali „Handelszeitung“.

Ako vedľajší účinok pacienti schudnú

Metformin bol pôvodne vyvinutý vo Francúzsku v roku 1950 na diabetes a v USA bol schválený od 90. rokov 20. storočia. Podľa WHO sa považuje za „globálny základný liek“. Počiatočná metaanalýza Národného inštitútu pre rakovinu zistila, že metformín znižuje riziko niekoľkých typov rakoviny – vrátane rakoviny hrubého čreva, močového mechúra a krvi.

Britská štúdia tiež dospela k predbežnému záveru, že pravidelné dávky metforminu spomalili pokles kognitívnych schopností u starších pacientov. Existuje aj ďalší vedľajší účinok: väčšina pacientov s cukrovkou schudne, pretože sú menej hladní a hladina glukózy v krvi sa zníži. To znamená, že menej glukózy navyše telo ukladá vo forme tuku. 

Metformin už dokázal, že môže pomôcť nielen diabetikom. Len minulý rok bola americká štúdia schopná dokázať, že liek môže zabrániť rozvoju syndrómu dlhotrvajúceho Covidu asi o 40 percent. Liek proti červom ivermektín alebo antidepresívum fluvoxamín však nemali žiadny účinok. 


 

Viac o téme: CukrovkaLiekDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu