Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Český epidemiológ má jasno: TOTO je hranica na zavádzanie opatrení, Slovensko ju už dávno prekročilo

Roman Prymula Zobraziť galériu (3)
Roman Prymula (Zdroj: YouTube/ FTV Prima)

PRAHA - Súčasné opatrenia proti šíreniu covidu zaviedla česká vláda podľa epidemiológa Romana Prymulu príliš neskoro. Prymula v nedeľňajšom programe Českej televízie Otázky Václava Moravca povedal, že štát mnohokrát robí potrebné kroky až dodatočne, mal by však vychádzať z predikcií.

Pacientov s koronavírusom možno liečiť aj kombinovaním monoklonálnych protilátok

Pacientov s koronavírusom možno liečiť aj kombinovaním monoklonálnych protilátok (Zdroj: Topky/Maarty)

Kľúčové je podľa neho sledovanie obsadenosti nemocníc. Prymula by lokálne opatrenia zvažoval, ak by sa počet ľudí vo vážnom stave blížil k dvom tisícom. Rozhodujúce je podľa neho najmä očkovanie; zhodli sa na tom aj ďalší hostia programu. 

Premiér varuje: Hrozí nám scenár Rakúska! Jeho slová zaočkovaných nepotešia

"Politici sa opatreniam z logických dôvodov bránia a zavádzajú ich až na poslednú chvíľu. Preto sa periodicita problému opakuje; sme už v niekoľkej vlne pandémie a opatrenia sa vyhlasujú, až keď čísla udrú - keď sú už ťažko korigovateľné. Myslím si, že sa to opäť oneskorilo," uviedol Prymula.

Koronavírus v Česku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Sprísnenie opatrení mala vláda podľa neho prijať už pred 14 dňami, teraz je však už neskoro. Obmedzenia budú v Česku trvať ešte približne pol roka, odhaduje epidemiológ. Podľa predsedu Asociácie krajov ČR a hajtmana Juhočeského kraja Martina Kubu vláda v tomto ohľade "zaspala".

Z odborného hľadiska on ani Prymula plošné testovanie za zásadné nepovažujú, najmä ak nie je možné každého nakazeného izolovať od ostatných a vytrasovať jeho kontakty. Podľa námestníčky českého ministra zdravotníctva Martiny Vašákovej je dôležité, aby ľudia striktne dodržiavali stanovené a zavádzané opatrenia.

Český epidemiológ má jasno:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Pripomenula, že nejde o vyhubenie vírusu, pretože to sa podľa nej ani nedá. Cieľom je ale získať imunitu - dodala s tým, že napríklad Írsko má rovnaké čísla infikovaných ako v predchádzajúcej vlne, ale aj podstatne menej ľudí v nemocniciach. Vašáková doplnila, že ministerstvo zdravotníctva na budúci týždeň zrejme umožní, aby sa ľudia mohli proti covidu preočkovať už po piatich mesiacoch, namiesto doterajších šiestich.

Viac o téme: OpatreniaVládaČeskoZavedenieRoman Prymula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu