Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

KORONAVÍRUS Vedci porovnali imunitu po vakcíne s tou po prekonaní covidu: Neuveriteľné odhalenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/DPA/Daniel Karmann)

ATLANTA - Celoštátna štúdia Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb ukazuje, že mRNA vakcíny proti COVID-19 sú účinnejšie ako prirodzená imunita vyvolaná prekonaním choroby. Podľa experta by sa preto mali nechať zaočkovať aj tí, ktorí covid prekonali. Očkovanie by mali zvážiť najmä starší ľudia.

Podľa štúdie realizovanej Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa zdá, že očkovanie je skutočne najlepšou voľbou v boji proti pandémii nového koronavírusu. Výskumníci  z laboratória VISION Network spadajúceho pod CDC zhromaždili údaje z viac ako 201 000 hospitalizácií v deviatich rôznych amerických štátoch. Približne 7000 ľudí v tejto skupine spĺňalo kritériá pre tento výskum. Vedci analyzovali počet neočkovaných jedincov, ktorí mali pozitívny test na COVID-19 viac ako tri mesiace pred hospitalizáciou kvôli ťažkému priebehu ochorenia, ako aj počet osôb, ktoré dostali vakcínu od spoločnosti Pfizer alebo Moderna a ktorým nebol diagnostikovaný COVID-19. Zistili, že celkovo neočkovaní dospelí s predchádzajúcou infekciou mali asi päťkrát vyššiu pravdepodobnosť hospitalizácie než tí, ktorí boli zaočkovaní. 

KORONAVÍRUS Vedci porovnali imunitu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Charlie Riedel, Liselotte Sabroe, Boris Roessler)

"Tieto údaje poskytujú silný dôkaz o tom, že očkovanie ponúka lepšiu ochranu proti covidu ako spoliehanie sa len na prirodzenú imunitu. Mnohí sa pýtali, či by sa mali dať zaočkovať, ak už boli infikovaní a tento výskum ukazuje, že odpoveď je áno," povedal viceprezident pre dáta a analytiku v Regenstrief Institute Shaun Grannis, ktorý sa na štúdii podieľal. Z analýzy údajov taktiež vyplýva, že medzi dospelými staršími ako 65 rokov boli celkovo mRNA vakcíny takmer 20-krát účinnejšie pri prevencii hospitalizácií než samotná predchádzajúca infekcia. 

KORONAVÍRUS Účinnosť tejto vakcíny proti nákaze klesá po určitom čase najviac

Najnovšie zistenia sú v súlade s laboratórnymi dôkazmi o tom, že mRNA vakcíny vytvárajú vysoké hladiny protilátok, zatiaľ čo tí, ktorí sa zotavili z covidu, majú rôzne hladiny protilátok, najmä ak mali mierne príznaky alebo boli úplne asymptomatickí.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaImunitaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu