Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Gruzínsky parlament schválil zákon o zahraničnom vplyve aj v druhom čítaní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TBILISI - Gruzínsky parlament v stredu schválil návrh zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu aj v druhom čítaní. V treťom, záverečnom, čítaní sa o návrhu zákona bude hlasovať 17. mája. S odvolaním sa na gruzínsku televíziu o tom informovala agentúra Reuters.

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že návrh zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu "je dôležitý pre posilnenie štátnej suverenity". Zdôraznil, že "kompromis je v tejto otázke neprijateľný", a dodal, že prijatím zákona sa zníži polarizácia v gruzínskej spoločnosti.Uviedol, že v treťom čítaní bude zákon prijatý v polovici mája a o niekoľko týždňov neskôr parlament prelomí prezidentkino veto a následne zákon nadobudne platnosť.Miestne médiá medzičasom uviedli, že v centre Tbilisi sa v stredu podvečer začal ďalší protest proti tomuto zákonu. Takéto protestné zhromaždenia sa v Gruzínsku konajú už niekoľko týždňov.

Protestujúci v Tbilisi proti zákonu o zahraničnom vplyve
Zobraziť galériu (2)
Protestujúci v Tbilisi proti zákonu o zahraničnom vplyve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

Kobachidze v stredu prisľúbil, že ak tento protest bude mať pokojný priebeh, polícia proti jeho účastníkom nezasiahne.Utorkové zhromaždenie odporcov prerokúvaného zákona totiž policajti rozohnali za pomoci slzvotvorného plynu, vodných diel a obuškov. Zadržaných bolo 63 osôb vrátane lídra najväčšej opozičnej strany Zjednotené národné hnutie (UNM) Levana Chabeišviliho.

Predložený návrh zákona sa podobá ruskej legislatíve

Kritici tvrdia, že predložený návrh zákona sa podobá ruskej legislatíve o tzv. zahraničných agentoch, a pripomínajú, že Kremeľ ho používa na umlčanie svojich odporcov. Aj podľa Západu je cieľ gruzínskej vlády rovnaký ako v prípade Ruska - ovládnuť a umlčať občiansku spoločnosť a nezávislé médiá.

Gruzínske vedenie ubezpečuje, že navrhovaný zákon nemá nič spoločné s ruskou legislatívou a že ide o zmiernenú verziu amerického zákona o registrácii zahraničných agentov prijatého v roku 1938. Rovnaké argumenty však v roku 2012 použili aj predkladatelia podobného zákona v Rusku, upozornila tento týždeň britská stanica BBC.EÚ vlani v decembri udelila Gruzínsku štatút oficiálneho kandidáta, ale upozornila, že kým sa formálne začnú rozhovory o členstve, Tbilisi bude musieť reformovať svoj súdny a volebný systém, znížiť politickú polarizáciu, zlepšiť slobodu tlače a obmedziť moc oligarchov.

Viac o téme: ZákonSchválenieGruzínskoParlamentZahraničný vplyv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu