Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Bývalá ruská sexšpiónka prehovorila o tajnom programe: Manipulovala mužov, sama sa stala sexuálnou hračkou

(Zdroj: Profimedia)

NEW YORK - Bývalá ruská občianka, ktorá o sebe tvrdí, že pôsobila ako špiónka, sa podelila o svoj príbeh v novom podcaste od Tenderfoot TV a iHeartPodcast. Vyškolila ju vraj Federálna bezpečnostná služba a prezradila aj to, ako sa jej podarilo ujsť z Ruska.

Neil Strauss je autorom viacerých kníh a tvorcom podcastu To Die For, ktorý sa odohráva v nebezpečnom svete ruskej sexšpionáže. Pochádza z dielne Tenderfoot TV a iHeartPodcasts a predstavuje prípad údajnej agentky Federálnej bezpečnostnej služby, ktorá bola vyškolená v oblasti zvádzania. Používa meno Aliia Roza a súhlasila s tým, že porozpráva celý príbeh o svojom výcviku, technikách, cieľoch a misiách. „Už viac ako dve desaťročia som mlčala,“ povedala. „Ale z niekoľkých dôvodov som mlčať nemohla. Nedokázala som už ďalej žiť s tou bolesťou, hoci som si prešla celou tou traumou. Ak by som to nebola ja, kto by potom prehovoril?“

V podcaste sa poslucháči dozvedeli, ako sa jej podarilo utiecť z Moskvy so svojím malým synom, ktorému chcela dať šancu na lepší život. „Najväčším úspechom môjho života je to, že som sa stala rodičom,“ vysvetlila. „Chcela som to zažiť. Chcela som vytvoriť rodinu. Chcela som mať deti. Nebolo mi to však umožnené. A potom som si uvedomila: Počkaj chvíľu. Žijem len jeden život. Nechcem ho stráviť obetovaním sa pre niečo, čomu už neverím. To bol okamih, keď som hľadala možnosti úniku.“ Roza sa narodila v Kazašsko-tatárskej rodine vysokopostaveného vojenského dôstojníka v Sovietskom zväze. Jej starý otec bojoval počas druhej svetovej vojny proti nacistom a jej otec je viac ako 45 rokov vysokopostaveným dôstojníkom. Povedala, že bola zapojená do špeciálneho vládneho programu pre deti vysokopostavených dôstojníkov.

Chcela byť módnou návrhárkou

Opísala, že kedysi mala veľké sny a chcela sa venovať módnemu návrhárstvu. Ale otec jej oznámil, že nemá inú možnosť. „Od útleho veku som sa učila robiť rôzne veci, ako napríklad bojové umenia, fyzické aktivity. Naučila som sa, že sa nesmiem vzdať, nesmiem byť zraniteľná, slabá a nesmiem plakať. Do tohto programu nemôže vstúpiť nikto. Ak nemáte člena rodiny, ktorý je vysokopostaveným dôstojníkom, je to nemožné. Nikdy som si nemyslela, že budem súčasťou sexuálneho programu,“ prezradila. Roza si spomína, že vo veku 18 rokov si ju vybrali spomedzi 350 študentov, aby sa zúčastnila na prísne tajnom programe. Vyvinuli ho bývalí psychológovia a vysokopostavení dôstojníci KGB. Roza sa tam učila, ako používať zvádzanie a presviedčanie na získanie informácií od nepriateľských cieľov.

„Nie je to len sex a v skutočnosti to má od sexu veľmi ďaleko,“ priblížila. „Všetko je to o umení komunikácie. Ako sa obliecť, nalíčiť, prezentovať sa, hovoriť s cieľmi a dosiahnuť, aby vám ciele uverili a dôverovali vám. Je to o psychológii ľudí, zločincov. Je to o pochopení perspektívy mužov a o tom, čo presne chcú. Keď chcete zvádzať, je to jednoduché, ak začnete s dobrými komplimentmi,“ pokračovala. „Nie je to len: ‚Páči sa mi tvoje sako.‘ Musí to byť niečo naozaj konkrétne a vhodné. To ľudí naozaj zaujme. Začnú vás mať radi. A keď viete, ako viesť konverzáciu, začnú sa vám veľmi otvárať. Stanú sa priateľskí. Naučíte sa, ako byť v spoločnosti zdvorilí, ústretoví, úctiví. A sú tu aj sexuálne techniky,“ prezradila. Podľa jej slov je to však skutočne tvrdé. „Výsledkom je, že váš cieľ sa vami stane posadnutý a to je úplne iná hra,“ uviedla.

Rozbitá hračka

Roze trvalo mnoho rokov, kým si uvedomila, že jej vymyli mozog. „Presvedčili ma, že som hrdinka, ktorá bojuje proti obchodovaniu s ľuďmi a drogami a zachraňuje všetky neplnoleté deti, ktoré boli unesené ich rodinám. Videla som, ako všetci rodičia prichádzajú na naše oddelenie s plačom a prosia nás o pomoc,“ povedala. Ako agenti vraj mali veľmi nízke platy, v prepočte zhruba 93 eur mesačne, keď pracovali šesť dní v týždni. Napriek tomu sa cítila ako vlastenec a hrdina, ktorý niekomu zachraňuje život. „Cítila som sa veľmi silná. Mala som pocit, že mi nikto nemôže nič urobiť. Keď som vykonávala všetky tie misie, obetovala som sa. Takže som jednoducho oddelila svoje emócie od tela. Na konci dňa, keď som niekomu zachránila život, mala som z toho dobrý pocit,“ pokračovala Roza.

„Nikdy som sa však nepýtala sama seba, ako sa cítim, keď som v tele, ktoré neustále zneužívajú a znásilňujú náhodní muži. Jeden bývalý agent FBI povedal, že som rozbitá hračka, že ja sama som bola predmetom sexuálneho obchodu. Ale ani všetky moje spolužiačky sa tak necítili. Cítili sme sa vlastenecky. Boli sme pripravené obetovať sa a urobiť čokoľvek pre našu vládu.“

Zamilovala sa do svojho cieľa

V roku 2004 sa Roza zamilovala do muža, o ktorom mala zbierať informácie. Podľa denníka New York Post spolupracovníci tohto muža zistili, že je špiónka. S pomocou svojho milenca utiekla z Moskvy a nakoniec zapustila korene v Los Angeles. Do Ruska sa nevrátila viac ako desať rokov. Prijala nové meno, ktoré používa dodnes. Povedala, že napriek tomu, že ako špiónka pracovala na zastavení obchodovania s ľuďmi a drogami, cítila sa „využívaná“ ruskou vládou. „Videla som ostatné agentky, ktoré dosiahli určitý vek, napríklad 56 rokov,“ povedala. „Boli také nešťastné a osamelé. Nemali dovolené viesť súkromný život. Nemohli mať rodiny. Nemohla som dovoliť, aby sa to stalo aj mne.“ Dnes Roza neučí svoje tipy na zvádzanie agentov, ale učí ženy, ktoré si chcú zvýšiť sebavedomie. Na Instagrame ju sleduje viac ako milión ľudí.

Viac o téme: Ruská špiónkaAliia Roza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu