Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ochráni nás OČKOVANIE pred delta variantom? Odborníci majú jasno! Koronavírusom je ohrozená táto skupina

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: RTVS, TASR / Martin Baumann)

BRATISLAVA – Ako to je s očkovaním? Zabráni hospitalizácii či ťažkému priebehu? Tieto a ďalšie otázky si pokladá mnoho z nás. Viaceré štúdie z Veľkej Británie už naznačujú, že vakcína nás naozaj ochráni a väčšina hospitalizácii súvisí s neočkovanými ľuďmi. Rovnaké štúdie sa už začínajú objavovať aj z Česka.

Podľa analytika a bývalého šéfa Inštitútu zdravotnej politiky Martina Smatanu vďaka očkovaniu predišli v Anglicku tento týždeň takmer 37-tisícom úmrtí a takmer 12 miliónom infikovaných.Na základe ich dát sa stredné hodnoty ochrany pred hospitalizáciou pohybujú aj pri delte mutácií medzi 92 – 95%. Pri úmrtiach sa efektivita odhaduje ešte lepšia, a to až 99+%. Napriek tomu často počúvame, že očkovanie je zbytočné, nakoľko aj očkovaní sa môžu nakaziť. Čo na toto vravia čísla z iných krajín? uvádza s tým, že zverejňuje štatistiky viacerých európskych krajín o tom, ako vakcíny účinkujú v boji s koronavírusom.

Archívne VIDEO Minister obrany Naď sa prikláňa k akejkoľvek alternatíve, ktorá zvýši zaočkovanie obyvateľstva

Minister obrany Naď sa prikláňa k akejkoľvek alternatíve, ktorá zvýši zaočkovanie obyvateľstva (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako prvé poukázal na Holandsko, kde od začiatku do polovice júla zaznamenali takmer 60-tisíc pozitívnych. Z tohto čísla vedeli pri 42-tisícoch to, či boli, alebo neboli zaočkovaní.Až 84% z nich nebolo vôbec očkovaných, pričom len 6% malo obe dávky vakcíny. Koncom júna bolo v Holandsku viac ako 40% prípadov spôsobených deltou a plne očkovaných bolo viac ako 41% populácie. Inak povedané, 41% populácie spôsobilo len 6% prípadov,“ upozornil Smatana.

Martin Smatana
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, )

Aj v iných krajinách

Rovnaký princíp platí aj v Dánsku, kde za pol roka zachytili takmer 66-tisíc prípadov alfa variantu. Z tohto čísla bolo len percento zaočkovaných. Pri delta variante je však číslo pozitívne testovaných očkovaných ľudí vyššie. Ale zatiaľ len z menšej vzorky 570 spracovaných prípadov. Z nich 16 bolo plne očkovaných, čo tvorí 2,8%. V Dánsku dostalo pritom k 30. júnu obe dávky 30% populácie,“ vysvetlil analytik.

Zaujímavé dáta sú z Francúzska, kde v priebehu týždňa zachytili 2 118 prípadov, z čoho až 1700 bolo neočkovaných a len 127 nakazených boli plne očkovaní. V krajine je plne zaočkovanej 34 percent populácie a delta variant dosahoval cez 40 percent pozitivity.

Ochráni nás OČKOVANIE pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pre očkovaných pandémia končí

„V Anglicku v poslednej dostupnej verzií technickej správy (z 9. júla) mali spracovaných 123 620 prípadov delta varianty. Z toho 71,932 bolo medzi neočkovanými a len 10 834 (t.j. 8,7%) malo obe dávky. Plne očkovaných mali k danému dňu takmer 50% ľudí,“ konštatoval Smatana, ktorý však upozornil, že nie je jasné, kedy a kde sa daná zaočkovaná osoba nakazila. Dodal, že individuálna úroveň ochrany vakcíny závisí od množstva faktorov, ako napríklad BMI, pridružené ochorenia, veková skupina, a podobne.

Trendy z týchto a mnohých iných krajín sú ale jednoznačné: vírus sa šíri dominantne medzi neočkovanou časťou populácie. Sebastian Kurz tento týždeň povedal, že „pre zaočkovaných sa pandémia skončila. Áno, šlo viac o politické gesto ako vedecký fakt, ale jasne to ilustruje, že aj z rakúskych skúseností sa vie, že očkovaní sa môžu cítiť neporovnateľne viac bezpečne,“ uzavrel Smatana.

A čo Česi?

Na prípad očkovania a protilátok v Česku sa pozrel vedec Pavol Čekan. Podľa štatistík, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, sa u našich susedov po podaní druhej dávky vakcíny nakazilo vyše 4-tisíc ľudí z takmer štyroch miliónov zaočkovaných. Po 14 dňoch od 2. dávky, keď sa už rozvinie úplná imunita, to bolo už iba 1800 ľudí, čo je 0,06 % zaočkovaných. Tieto čísla sú až príliš ohromujúce (aj pre mňa - niektoré ďalšie informácie k dátam chýbajú, preto nemôžeme tieto čísla brať doslovne) a treba povedať, že pri delta variante tak dobré nebudú. To už je možné vidiet v krajinách, kde je delta najprevalentnejší variant koronavírusu,“ konštatoval Čekan, ktorý upozornil, že na Slovensku a v Čechách naďalej prevláda alfa variant. Napriek tomu už možno vidieť pomalý nástup delta variantu a je zrejme len otázkou pár týždňov, kedy sa aj u nás stane dominantným.

Z českých dát je možné usúdiť, že očkovanie naozaj funguje. Chráni nás pred infekciou, ale najmä pred hospitalizáciou a úmrtím. Teraz je aj najlepší čas sa dať zaočkovať. Sme mimo vrcholu 2. a možnej 3. vlny, je pekné počasie, pekne Vás prosím, myslime na jeseň. Stále verím, že to dokážeme a kvôli poriadnej zaočkovanosti nás ta 3. vlna nepoloží a nezastihne nepripravených,“ uzavrel.

Problémy v Izraeli napriek vysokej zaočkovanosti

Počet denných prípadov nákazy koronavírusom v Izraeli po prvý raz za štyri mesiace presiahol tisícovú hranicu. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva v krajine v sobotu pribudlo dovedna 1118 nových infekcií, čo je najväčší denný prírastok od polovice marca. Informovala o tom agentúra DPA.

Izraelský premiér Naftali Bennett v piatok počas stretnutia s ministrami a predstaviteľmi bezpečnostných zložiek a zdravotných úradov uviedol, že koronavírusový delta variant spôsobuje nárast infekcií po celom svete, “a to aj v zaočkovaných krajinách ako Spojené kráľovstvo, USA či Izrael”. V tomto duchu poznamenal, že “účinnosť existujúcich vakcín proti variantu delta je slabšia, ako sme dúfali”. Zároveň dodal, že vakcíny samy o sebe problém pandémie nevyriešia.

V Izraeli spustili očkovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

Vzhľadom na nárast počtu prípadov nákazy chce Izrael od stredy opätovne zaviesť obmedzenia pre zhromaždenia a podujatia v interiéri, ktorých sa zúčastní viac ako sto ľudí. Vstup bude povolený iba pre zaočkovaných, ľudí s negatívnym výsledkom testu a tých, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali. Zároveň sa opätovne zavedie aj povinné nosenie rúška v interiéroch.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPavol ČekanMartin SmatanaPozitívne prípadyDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu