Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záborskej krídlo v boji za kresťanstvo: Kostoly sa už nezatvoria, koalícia im ustúpila!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Vláda, parlament a ďalší sa snažia robiť všetko pre to, aby sa Slovensko počas tretej vlny vyhlo zatvoreniu krajiny. Lockdown, ktorý sme tu mali od začiatku roka, spôsobil obrovské ekonomické škody a deprimoval ľudí. Podľa Anny Záborskej však došlo k dohode pre ňu dôležitej témy. A jej strana bude strážnym psom tejto dohody.

Podľa Záborskej by sa ľudia v súčasnosti mali zamerať na blízku budúcnosť, aby sa čo najlepšie dohodli podmienky náboženského života počas pandémie. „Politika sa delí na tú mediálnu a tú verejnosti skrytú. Obzvlášť, keď ide politikovi o vec a zároveň je presvedčený, že medializácia môže poškodiť v dosahovaní cieľa, sa médiám vyhýba. Tak je to často aj v prípade obhajoby práv veriacich,“ píše Záborská v komentári pre denník Štandard.

Archívne VIDEO Reakcia poslancov koaličných strán a ministra zdravotníctva s reakciou na schválenie novely zákona o zvýhodnení očkovaných ľudí.

Reakcia poslancov koaličných strán a ministra zdravotníctva s reakciou na schválenie novely zákona o zvýhodnení očkovaných ľudí (Zdroj: Topky - Maarty)

Ako dodala, súčasná koalícia je veľmi široká a tým sa vytratila aj dohoda na základných právach a slobodách, či na tom, ako tieto práva treba chrániť. Avšak, podľa názoru Záborskej, sa táto zhoda vytratila nielen v koalícii, ale v celej spoločnosti. „A preto treba rokovať opatrne, krok za krokom. Nie inak to bolo aj v ostatné dni poznamenané demonštráciami pred parlamentom, nadávkami na sociálnych sieťach, rozdeľovaním spoločnosti v médiách na tých dobrých a zlých. Politika je o dohodách a tie treba dosiahnuť,“ konštatovala s tým, že víkendové rokovanie parlamentu bolo dobré na to, aby takáto dohoda v koalícii padla.

Záborskej krídlo v boji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Záborská ako strážny pes

Vysvetlila, že so svojimi kolegami diskutovali o rôznych verziách dohody, ale aj o spôsoboch ako sceliť národ tak, aby bojoval s pandémiou. A dohoda, ktorá sa dosiahla, je podľa Záborskej dobrá a má dve roviny. „Po prvé: Nerozdeľuje národ na tých dobrých a zlých, ale spája a dáva šancu spoločne zaočkovaným aj otestovaným v jednote zvládnuť pandémiu. Po druhé: Dáva osobitné záruky ohľadne náboženskej slobody,“ uviedla s tým, že súčasťou dohody je teda aj to, že kostoly sa už viac plošne zatvárať nebudú.

Súčasťou dohody je aj to, že Kresťanská únia bude mať miesto pri rozhodovaní o tom, ako budú vyzerať tie-ktoré opatrenia v rámci boja s koronavírusom. Potvrdením dohody mala byť tlačová konferencia okrem iného aj ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, kde povedal, že sa zabezpečí aj „výkon ústavného práva občanov, a to návštevy kostolov“. „Kresťanská únia chce byť strážcom tejto dohody a garantom výkonu náboženskej slobody a slobody presvedčenia na Slovensku počas pandémie,“ uzavrela.

Záborskej krídlo v boji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

Na komentár Záborskej reagovala aj známa facebookova stránka Prezident, ktorá humorne a ironicky napísala, že konečne sa objavila nejaká pozitívna správa.

Viac o téme: DohodaKoalíciaKostolyAnna ZáborskáKoronavírusKresťanská úniaOtvorenie kostolovZatvorenie kostolov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu