Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

KORONAVÍRUS Štátni ekonómovia apelujú na Slovákov: Čím skôr budeme zaočkovaní, tým budú nižšie náklady

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Wolfgang Kumm/dpa via AP)

BRATISLAVA - Do vetra informácií o koronavíruse a očkovaní sa rozhodol v týchto dňoch zapojiť aj štátny Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP), ktorý tvrdí, že očkovanie je v súčasnosti najsilnejšou zbraňou na zníženie už tak vysokých nákladov za pandémiu. Spísali dokonca, koľko stojí očkovanie jedného občana a koľko eur na hlavu bude predstavovať štátny dlh!

Zo zákulisia OČKOVACIEHO centra: Stáva sa všeličo! VIDEO Ukradnutá pečiatka, Duchoň vo vestibule či dojímavý potlesk (Zdroj: Video: Topky/Maarty)

"Najlepším spôsobom ako znížiť náklady pandémie je očkovanie. Jeho podpora z verejných zdrojov je zároveň najefektívnejšou pomocou domácej ekonomike," začína jednoducho ÚHP. 

Dlh, ktorý máme na konte sa rovná vyše 1200 eur na dospelého Slováka

Koronavírus podľa slov útvaru spôsobil obrovské škody v podobe straty ľudských životov, negatívnych efektov na zdravie a nepriaznivých vplyvov na ekonomiku. Priniesol tiež najhoršiu recesiu od druhej svetovej vojny. "Slovensko zaplatí za pandémiu 5,6 miliardy eur, čo je približne 1 260 na eur na dospelú osobu. Pritom očkovanie jedného dospelého na Slovensku stojí štát zhruba 40 eur," pripomína útvar.

KORONAVÍRUS Štátni ekonómovia apelujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/ÚHP)

Nezaočkovanosť a neustále špekulovanie je len riziko pre ekonomiku, no hlavne pre zdravie

Nezaočkovanie obyvateľov predstavuje podľa ÚHP výrazné riziko nielen pre zdravie, ale aj výrazné riziko vysokých nákladov pre ekonomiku. "Aktuálne je na Slovensku zaočkovaných aspoň prvou dávkou 31 percent populácie, ale “čakáreň” sa vyprázdňuje. Prevláda relatívne vysoká miera skepsy. Negatívny vzťah k očkovaniu deklaruje vyše tretina ľudí, napriek tomu, že vakcíny sú bezpečné aj efektívne," opakuje útvar.

Viac o téme: EkonomikaOčkovanieKoronavírusÚtvar hodnoty za peniaze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu