Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podozrenie na nesprávnu liečbu: Pacientom s Covidom-19 dávajú zbytočne TIETO lieky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EDINBURGH - Aj keď sú ďalšie bakteriálne infekcie u pacientov s koronavírusom pomerne zriedkavé, často sa liečia antibiotikami. Vedci varujú, že veľkorysé užívanie týchto liekov by mohlo mať zničujúce dlhodobé následky.

Podľa štúdie sa antibiotiká u pacientov s Covidom-19 používajú oveľa častejšie, ako je potrebné. Prípravky sa podávajú kvôli možným bakteriálnym súbežným infekciám - pri Covide -19 sú však pomerne zriedkavé, informujú britskí vedci v odbornom časopise The Lancet Microbe. Samotný Covid-19 je spôsobený vírusom - antibiotiká nie sú účinné proti takýmto patogénom.

Mení sa označovanie variantov KORONAVÍRUSU: Na ich odlíšenie sa bude používať TOTO!

Tím pod vedením Clarka Russella a Camerona Fairfielda z University of Edinburgh skúmal údaje u 8 600 pacientoch s Covidom-19, ktorí boli v uplynulom roku prijatí na kliniku a špeciálne testovaní na bakteriálne infekcie. Iba asi 1100 z nich - asi 13 percent - malo sprievodnú bakteriálnu infekciu. Väčšinou to boli sekundárne infekcie, ktoré pacienti získali viac ako dva dni po prijatí do nemocnice.

Podozrenie na nesprávnu liečbu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Údaje od celkovo asi 36-tisíc pacientov s Covidom-19 opäť ukázali, že 37 percent dostalo pred hospitalizáciou antimikrobiálne látky. 85 percent z 46-tisíc pacientov dostalo počas pobytu v nemocnici jedno alebo viac antibiotík - často bez zodpovedajúcej diagnózy, čisto preventívne alebo len pre podozrenie. Už pred ich analýzou menšie štúdie ukázali, že bakteriálne infekcie, napríklad dýchacích ciest a krvného obehu, sú u pacientov s Covidom-19 pomerne zriedkavé, vysvetľujú vedci. To sa teraz potvrdilo.

Štúdia posilnila podozrenia: Nový koronavírus vznikol v laboratóriu

Nebezpečenstvo rezistencie

Používanie antimikrobiálnych liekov bez potvrdenia bakteriálnej súbežnej infekcie prostredníctvom cielených testov musí byť obmedzené, zdôrazňujú odborníci. Inak by hrozilo, že infekcie rezistentné na lieky sa stanú dlhodobým dôsledkom pandémie. Odborníci už roky naliehavo varujú pred vývojom a šírením rezistencie baktérií pri masívnom používaní antibiotík v medicíne a pri chove zvierat. Pandémia vyvolaná vírusom by mohla podporiť rozvoj rezistencie baktérií. Pretože veľká časť pacientov liečených na Covid-19 na klinikách dostávala antibiotiká a stále ich dostáva.

Podozrenie na nesprávnu liečbu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

To sa často stáva napríklad u pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. „Ak je pacient na jednotke intenzívnej starostlivosti dlhšiu dobu, napríklad niekoľko týždňov, potom obvykle dostával aj antibiotiká,“ vysvetlil pred časom Stefan Kluge z UKE Hamburg. Počas liečby na jednotke intenzívnej starostlivosti sa bakteriálne infekcie často prenášali prostredníctvom hadičiek a katétrov. Podľa odborníkov sa však tieto látky v Nemecku často podávajú preventívne - napríklad v prípade pľúcnych infekcií ako ochrana pred potenciálne existujúcou bakteriálnou súbežnou infekciou, ktorá by mohla viesť k nebezpečnej sepse.

Viac o téme: BaktérieAntibiotikáRezistenciaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu