Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Slovensko sužuje vietor: FOTO Šok v blízkosti bratislavskej školy! Ak by tam boli deti... uff

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook-Staré Mesto - srdce Bratislavy)

BRATISLAVA - Hasiči majú znova plné ruky práce. Dôvodom je vietor, ktorý od včera sužuje viaceré časti Slovenska. Najviac zásahov absolvovali záchranné zložky v Bratislavskom kraji. V hlavnom meste spadol strom aj v blízkosti základnej školy, kde sa našťastie pre koronavírus nezdržujú deti.

Pagaštan konský zlomil nápor vetra ešte v pondelok. Mestská časť Staré Mesto na sociálnej sieti uviedla, že na pohľad pri tom išlo o zdravý strom, ktorý ale zradila komínová výduť. 

Práve preto v areáli Základnej školy M. Hodžu a Materskej školy na Podjavorinskej ulici v utorok vykonávajú kontrolu stavu ostatných stromov. "Nie je to tento rok prvá obhliadka, stav stromov sme preverovali už na jar, lebo bezpečnosť našich detí je pre nás prvoradá. Oddelenie životného prostredia zároveň pripravuje objednávku obhliadky stromov v areáli pomocou tomografu," znelo v príspevku.       

Slovensko sužuje vietor: FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook-Staré Mesto - srdce Bratislavy)

Pred vetrom naďalej varujú aj meteorológovia. Hasiči ešte dopoludnia informovali, že od včera absolvovali v súvislosti s vetrom až 60 výjazdov. V Bratislavskom kraji zasahovali 23-krát, v Trnavskom pomáhali 15-krát. V ostatných krajoch zaznamenali od dvoch do sedem výjazdov. Najčastejšie išlo práve o popadané či nalomené stromy, a to až v 79 percentách prípadov.

Nechýbali zranenia

V pondelok sa vietor podpísal aj pod zranenia. Utrpeli ich tri osoby na území Trnavského kraja. Všetky prípady sú spojené s pádom stromu. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Mária Zaťková.

Vietor mohutný strom vyvrátil v Trnave na Kollárovej ulici a spadol na prechádzajúcu osobu, na Špačinskej ulici zranil chodca padajúci konár. "V Skalici spadol strom na dve parkujúce autá, jedna osoba z jedného auta bola zranená," uviedla Zaťková. Príslušníci HaZZ im poskytli prvú predlekársku pomoc do príchodu záchrannej zdravotnej služby.

Záber z Trnavy.
Zobraziť galériu (3)
Záber z Trnavy.  (Zdroj: HaZZ)

Miestami dokonca nasnežilo

Počas včerajšieho večera a minulej noci postupoval cez naše územie smerom na juhovýchod studený front, za ktorým k nám začal od severu prúdiť veľmi chladný, pôvodom arktický vzduch. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom facebooku.

Miestami teda dokonca aj nasnežilo. "V Oravskej Lesnej v nadmorskej výške 780 m bolo ráno bielo a v areáli stanice SHMÚ bol 1 cm snehu," pridali meteorológovia dôkaz v podobe fotografie.

 

Viac o téme: PočasieVietorSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu