Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Viete, po kom je pomenovaná najvyššia hora sveta? TOTO je muž, ktorý si to zaslúžil

Mount Everest Zobraziť galériu (3)
Mount Everest

LONDÝN/PRAHA - Muž, ktorého meno nesie najvyšší svetový vrchol, zomrel pred 150 rokmi, 1. decembra 1866. Sir George Everest bol britský vojak a významný geodet. Práve jeho skúmanie viedlo k tomu, že Sagarmatha či Ču-mu-lang-ma, ktorú pomenoval vo svojich mapách Peak XV (Vrchol 15), bola identifikovaná ako vôbec najvyššia hora na Zemi. Až v roku 1953, sa na vrchole Mount Everestu ocitli prví ľudia.

Horolezec Vlado Štrba vyvrátil mýty o Evereste: Teplota môže vystúpiť aj na 40 stupňov Celzia

George Everest (narodil sa 4. júla 1790) pochádzal z malého mestečka Crickhowell v južnom Walese. V roku 1823 bol vo funkcii generálneho inšpektora vyslaný, aby pre britské impérium skompletizoval mapy indického subkontinentu.

Mount Everest
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Práca na tomto zadaní, ktoré vraj plnil s veľkou starostlivosťou aj novátorským zápalom, mu zabrala celé štvrťstoročie života. Jeho skúmanie výrazne prispelo k poznaniu miestnej geografie.

S nápadom pomenovať po Everestovi Vrchol 15 prišiel jeho nasledovník vo funkcii Andrew Waugh, ktorý si svojho predchodcu nesmierne vážil.

George Everest
Zobraziť galériu (3)
George Everest  (Zdroj: Wikipedia)

George Everest bol za svoj životný prínos v roku 1861 povýšený do šľachtického stavu a o štyri roky neskôr (teda rok pred jeho skonom) po ňom bola pomenovaná 8848 m vysoká hora v centrálnej časti Himalájí na hraniciach Číny a Nepálu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu