Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Starček (85) chce pokoriť nebezpečný rekord: Toto by ste v jeho rokoch určite nezvládli

Min Bahádur Šerčan Zobraziť galériu (3)
Min Bahádur Šerčan (Zdroj: SITA/AP)

KÁTHMANDU - Nepálsky horolezec Min Bahádur Šerčan sa pokúsi o výstup na Mount Everest. Chce sa stať znovu najstarším človekom, ktorý dosiahne najvyšší vrchol sveta. Podarilo sa mu to už v roku 2008, keď mal 76 rokov, ale neskôr rekord prekonal osemdesiatročný Japonec. Šerčan, ktorý má 17 vnukov a šesť pravnukov, sa podľa agentúry AP o výstup pokúsi v máji.

Manželia dobyli Mount Everest: Namiesto slávy prišla celosvetová hanba

Titul najstaršieho pokoriteľa Mount Everestu v roku 2013 získal Japonec Joičiró Miuro, keď na vrchol vyliezol vo svojich 80 rokoch. Šerčan sa o obnovu svojho prvenstva snažil toho istého roku v máji, ale kvôli zlému počasiu musel výstup vzdať.

Je presvedčený, že tento rok uspeje, jediné, čo by mu v tom mohlo zabrániť, je nepredvídateľnosť počasia. Hovorí, že kvôli znovuzískaniu titulu do výšky 8848 metrov nepolezie; chce vraj len sám sebe dokázať, že je toho schopný. "Nechcem prekonávať rekord niekoho iného, ​​to nie je osobná súťaž s niekým iným. Chcem si urobiť svoj vlastný rekord," povedal Šerčan.

Starček (85) chce pokoriť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Šéf nepálskeho horolezeckého zväzu Ang Cering Šerpa povedal, že nepochybuje o tom, že Šerčan vďaka svojmu odhodlaniu zdolá aspoň časť výstupu. Až sa z Mount Everestu vráti, chce viesť kampaň za propagáciu mieru a cestovať do oblastí konfliktov.

Vlani na Mount Everest vystúpilo 450 ľudí a tento rok sa znovu očakáva veľký záujem. Pre lezcov, ktorí museli od výstupu kvôli zemetraseniu ustúpiť v roku 2015, je to totiž posledná možnosť, ako využiť svoje obnovené povolenie vydané pôvodne pre rok 2015.

Viac o téme: Mount EverestMin Bahádur Šerčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu