Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Moskva nepomôže Rusom, ktorí prídu o svoje úspory v cyperských bankách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská vláda nepomôže svojim krajanom na Cypre. Moskva neochráni vkladateľov, ktorí stratia peniaze v cyperských bankách, citovala agentúra AP prvého podpredsedu vlády Igora Šuvalova. Dodal však, že vláda možno ponúkne nejakú formu podpory štátnym firmám.

Šuvalov povedal v ruskej televízii, že ak Rusi v dôsledku plánu na záchranu cyperských bánk prídu o nejaké peniaze, je to síce poľutovaniahodné, ale vláda neprijme žiadne opatrenia, ktoré by stratu zmiernili. Dodal, že Moskva nevidí dôvod, aby ponúkla pomoc Cypru, ale možno prijme nešpecifikované opatrenia, aby znížila straty spoločností, v ktorých má podiel ruský štát. "Potom sme pripravení verejne a transparentne posúdiť osobitne každý prípad."

Veľkí vkladatelia najväčšej cyperskej banky, Bank of Cyprus, musia počítať s tým, že prídu až o 60 % svojich úspor, čo je podstatne viac, než sa pôvodne predpokladalo v rámci záchranného balíka pre Cyprus dohodnutého s krajinami eurozóny a Medzinárodným menovým fondom (MMF).

Odhaduje sa, že ruskí sporitelia a ruské firmy majú v cyperských bankách uložených viac než 20 miliárd USD (15,62 miliardy eur), čo je asi tretina z celkového objemu vkladov. Informovali o tom agentúra AP a portál spiegel.de.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu