Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cyprus plánuje legalizáciu kasín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA – Cyprus plánuje sériu opatrení na podporu hospodárskeho rastu. Plán, o ktorom informoval v pondelok prezident Nicos Anastasiades na neformálnom zasadnutí vlády, počíta s odpustením daní pre firmy, ktoré v krajine spätne investujú svoje zisky.

Prilákať turistov na juh krajiny má otvorenie kasín, ktoré v súčasnosti pôsobia iba v severnej tureckej časti ostrova. Prezident tiež navrhuje zmierniť podmienky pri splácaní úverov. Dvanásťbodový plán by mal dostať vládny kabinet na prerokovanie do 15 dní.

Cyprus sa minulý týždeň dohodol s medzinárodnými veriteľmi na podmienkach finančnej pomoci s cieľom odvrátiť hroziaci kolaps tamojších bánk. Úverové ústavy na Cypre spravujú vklady v celkovom objeme zhruba 68 mld. eur. Predimenzovaný bankový systém láka zahraničných klientov, najmä z Ruska.

Výmenou za úverový program v objeme 10 mld. eur musí krajina zatvoriť svoju druhú najväčšiu banku a zaviesť mimoriadnu daň z bankových vkladov nad 100 tis. eur. Prísne podmienky úverovej dohody oklieštia tamojší bankový sektor a krajine hrozí ďalší prehĺbenie poklesu ekonomiky a rast nezamestnanosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu