Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Kríza na Cypre vrcholí: Rusko mu nepomôže, ľudia sa búria!

Michalis Sarris
Michalis Sarris (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA/MOSKVA - Rusko-cyperské rozhovory o prípadnej finančnej pomoci Cypru skončili bezvýsledne. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil ruský minister financií Anton Siluanov. Cyperská vláda, ktorá sa snaží krajinu zachrániť pred bankrotom, dúfala aj v ruskú pomoc.

"Čo sa týka ruskej strany, rokovania skončili," povedal Siluanov novinárom. Cyperský minister financií Michalis Sarris tak z Moskvy po dvojdňovom rokovaní odlieta naprázdno.

Sarris pred odletom z Moskvy povedal, že cieľom jeho cesty do Ruska nebolo žiadať o poskytnutie novej pôžičky. Navrhoval, aby ruské firmy investovali do cyperskej ekonomiky, prípadne aby získali akcie výmenou za budúce zisky z cyperských nálezísk zemného plynu. Ruská strana ale o návrhy neprejavila záujem. Ruské banky sa tiež odmietli podieľať na sanácii cyperských bánk.

Sarrisove slová potvrdil minister Siluanov. "Naši investori sa na záležitosť pozreli. Záujem neprejavili," konštatoval. Podľa skorších správ ruskej tlače nemá ruský plynárenský monopol Gazprom záujem o cyperské plynové náleziská preto, že objem zásob je nejasný a nároky na ťažobné práva vznieslo aj Turecko.

Pokiaľ ide o reštrukturalizáciu dlhu, ktorý v roku 2011 Moskva poskytla Cypru vo výške 2,5 miliardy eur, ani táto otázka podľa Siluanova nebola vyriešená. Moskva počká na stanovisko Európskej únie, a podľa neho sa rozhodne.

Najnovší cyperský plán záchrany pred štátnym bankrotom má za cieľ zohnať až 5,8 miliardy eur (takmer 150 miliárd Sk). Je to podmienka na to, aby krajina dostala pomoc desať miliárd eur od krajín eurozóny.

Cyperčania sa búria:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu