Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Roky žil so zohyzdenou tvárou: Teraz dostal novú čeľusť, zuby aj jazyk!

Richard pred nehodou, po nej a po transplantácii
Richard pred nehodou, po nej a po transplantácii (Zdroj: ckom.com)

BALTIMORE - Lekári v Spojených štátoch uskutočnili doteraz najrozsiahlejšiu transplantáciu ľudskej tváre. Tridsaťsedemročnému Richardovi Norrisovi, ktorého pred 15 rokmi znetvoril výstrel z pušky, dali okrem novej tváre aj čeľusť, zuby a jazyk.

"Všetko išlo ako po masle," popísal sériu operácií zo začiatku minulého týždňa, na ktorej sa podieľalo vyše 150 zdravotníkov, vrchný lekár Eduardo Rodriguez. "Nejde len o kozmetickú záležitosť. Pre niekoho, kto žil schovaný za maskou, ak to nazývate životom, to predstavuje návrat. Je zase silným človekom," dodal.

Zákrok v baltimorskej, ktorý vykonali začiatkom minulého týždňa, trval 36 hodín. O tri dni neskôr sa smel pacient prvýkrát na seba pozrieť v zrkadle, vyčistiť si zuby a oholiť sa. "To je paráda," opakoval si sám pre seba.

Richard mal 22 rokov, keď po zásahu guľkou prišiel o nos, pery a kus jazyka. Kvôli čiastočne poškodenej čeľusti mohol hýbať ústami len v obmedzenej miere. Jeho tvár vyzerala, akoby sa prepadla do seba. Mladík od tej doby na verejnosti nosil masku, vyhýbal sa reštauráciam a do obchodu chodil len v noci. V minulosti podstúpil približne tucet chirurgických zákrokov, ktoré ale nepriniesli želaný efekt.

Novú tvár dostal Norris od anonymného darcu. Podľa denníka Washington Post mohlilekári vďaka tomu istému človeku transplantovať piatich ďalším osobám srdce, pľúca, pečeň a obličku.

Najrozsiahlejšia transplantácia tváre

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu