Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemocnica hrôzy: Pacientom transplantovali agresívnu rakovinu!

Gillian a Robert museli kvôli chybe sestričky podstúpiť nepríjemnú chemoterapiu
Gillian a Robert museli kvôli chybe sestričky podstúpiť nepríjemnú chemoterapiu (Zdroj: liverpoolecho.co.uk)

LIVERPOOL - Dvaja pacienti museli podstúpiť sériu chemoterapií po tom, čo im po takmer fatálnej chybe zdravotnej sestry transplantovali obličku od ženy s agresívnou formou rakoviny.

Robert Law a Gillian Smartová museli obaja podstúpiť šesť cyklov chemoterapickej liečby, pretože im v nemocnici pri Royal Liverpool University transplantovali orgány postihnutej nádorovým ochorením. Tie patrili žene, ktorá zomrela v inej britskej nemocnici a jej obličky sa nejakým záhadným spôsobom dostali medzi darcovské.

Takmer smrteľný omyl nemocnica pripisuje ľudskej chybe, kedy špecializovaná sestra s neukončeným výcvikom Lynda Hamlynová obličky pred transplantáciou nepodrobila dôležitému testu. Obaja pacienti, ktorí zariadenie zažalovali, síce dostanú finančnú kompenzáciu, aj tak ale žiadajú systémovú zmenu, ktorá by zabezpečila, že už sa nič podobné nikdy nestane.

Dvojnásobná matka Gillian (47) uviedla, že keď sa dozvedela, že jej transplantovali rakovinu, bola úplne zničená. "Nemohla som tomu uveriť.Bolo to hrozné. Pred chemoterapiou som mala veľkosť 40 a teraz mám 52."

Robert (60), ktorý má štyri deti, ju dopĺňa: "Keď som sa po operácii prebudil, hovoril som si hurá, zvládol som to. Zase budem môcť žiť normálny život. Šesť dní nato mi povedali, že mám rakovinu. Myslel som, že je to vtip. Nebol. Ďalších 15 mesiacov som musel podstupovať vysiľujúce terapie, pribral som a trpel depresiami."

Paradoxom je, že obe obete omylu mohli dostať obličku od svojich úplne zdravých príbuzných, ale nakoniec sa rozhodli pre darcovské orgány, aby svojich blízkych ušetrili náročného zákroku. Sestra Hamlynová sa obom pacientom "hlboko a srdečne" ospravedlnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu