Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Znetvorená žena: Šimpanz jej odtrhol ruky a oslepil ju, aj tak sa chce vidieť!

Carla pred a po transplantácii Zobraziť galériu (4)
Carla pred a po transplantácii (Zdroj: SITA)

BOSTON - Američanke Carle Nashovej (58), ktorú hrozivo znetvoril rozzúrený šimpanz, transplantoval český chirurg Bohdan Pomahač tvár. Zrak jej ale vrátiť nedokázal. Žena však napriek tomu túži vidieť, ako teraz vyzerá.

Carlu pred tromi rokmi napadol stokilový šimpanz, ktorého chová jej kamarátka Sandry Herroldová. Odtrhol jej obe ruky, nos, pery, vlasy a prišla aj o oči. Prečo k útoku došlo, nedokáže nikto pochopiť. Štrnásťročné zviera totiž predtým nikdy nikomu neublížilo. Znetvorená žena si ale myslí, že vzťah jej priateľky a obrovského ľudoopa bol trochu zvláštny a je možné, že Travis žiarlil.

Carla však nikdy nestratila silu ani nádej. "Sústredím sa na každý deň a som šťastná, že som prežila. Chcela by som vidieť, ako teraz vyzerám," prezradila v rehabilitačnom centre, kde sa zotavuje po náročnej transplantácii tváre. Tú vykonal tím pod vedením chirurga Pomahača pred šiestimi mesiacmi. Spojiť každý nerv, sval a cievu zabralo dovedna tridsiatim lekárom, sestrám a anesteziológom bezmála dvadsať hodín.

"Slovami nikdy nedokážem vyjadriť, ako som vďačná rodine, ktorá venovala na transplantáciu tvár ich milovanej. Je to úžasné. Vďaka nim mám späť svoj život," odkázala pozostalým ženy, ktorá jej orgán darovala.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu