Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Medicínsky zázrak: Žene (44) znetvorenej lúhom vrátili tvár!

Carmen má novú tvár Zobraziť galériu (4)
Carmen má novú tvár (Zdroj: bostonherald.com )

BOSTON - Pred novinárov v nemocnici v americkom Bostone v stredu prvýkrát predstúpila Carmen Tarletonová, ktorej vo februári český plastický chirurg Bohdan Pomahač transplantoval tvár. Žena sa od roku 2007 zotavuje z ťažkých popálenín na 80 percentách tela, ktoré jej spôsobil bývalý manžel lúhom.

Štyridsaťštyriročná matka dvoch detí na tlačovej konferencii povedala, že svoj príbeh zverejňuje preto, aby ostatným dodala silu prekonať bolesť. Schôdzky sa zúčastnila aj Marinda Righterová, ktorej zosnulá matka darovala svoju tvár na účely transplantácie. Marinda uviedla, že je nesmierne šťastná, že môže opäť vidieť matkinu tvár a jej pehy.

Tam, kde bývalo zjazvené a vráskavé tkanivo, sú teraz hladké tvary a skvele tvarovaný nos. Tarletonová by teraz mala získať lepšiu kontrolu nad svojimi novými perami a užívať si zlepšený cit v celej tvári. "Chcem, aby ostatní vedeli, že sa nemusia vzdávať šance na uzdravenie, keď ich zasiahne tragédia," povedala Tarletonová, podľa ktorej môže v sebe každý nájsť cestu ku šťastiu.

Tarletonovej nová tvár
Zobraziť galériu (4)
Tarletonovej nová tvár  (Zdroj: bostonherald.com )

"Uzdravovanie si žiada čas a trpezlivosť. Zistila som, že máme nad svojím životom oveľa väčšiu kontrolu, než si myslíme. Som žijúcim príkladom toho, že máme silu a schopnosť prekonať čokoľvek, čo sa nám prihodí," vyhlásila.

Tarletonová v uplynulých šiestich rokoch čelila mnohým komplikáciám. Prekonala 55 operácií a po transplantácii jej imunitný systém darcovskú tvár odmietal. Doktori sa domnievali, že už nemajú žiadnu možnosť, ako jej pomôcť, ale na jej naliehanie a napriek značnému riziku nasadili ďalší liek, ktorý konečne pomohol.

Takto vyzerala Carmen pred transplantáciou
Zobraziť galériu (4)
Takto vyzerala Carmen pred transplantáciou  (Zdroj: bostonherald.com )

Pomahač o zvládaní imunitnej reakcie povedal, že telo už novú tvár neodmieta. "Stali sme sa priekopníkmi v hľadaní nových hraníc možností imunobiologie," poznamenal. Na operácii, ktorá trvala 15 hodín, pracovalo vyše 30 lekárov, anestéziológov a ďalších zdravotníkov. Žene pri nej transplantovali nos, pery, tvárové svaly, tepny, nervy a krčné tkanivo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu