Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyšetrovanie tragédie v Jaroslavli: Lietadlo "čosi" brzdilo!

Zrútený Jak-42
Zrútený Jak-42

MOSKVA - Medzištátný letecký výbor (MAK), ktorý v Rusku vedie vyšetrovanie tragickej nehody lietadla Jak-42 v Jaroslavli s miestnym hokejovým tímom na palube, pripustil, že na lietadlo pôsobila zatiaľ nejasná "dodatočná brzdiaca sila", kvôli ktorej mal stroj problémy vzlietnuť.

MAK vo svojom komuniké problémy bližšie nespresnil, predtým sa však v médiách objavili špekulácie, že vraj piloti zabudli lietadlo odbrzdiť. Oficiálni činitelia však špekuláciu o "zatiahnutej parkovacej brzde" odmietli. MAK teraz opäť varoval pred špekuláciami a rozhodol o nových expertízach, ktoré by problémy stroja pri vzlete mali objasniť.

Lietadlo Jak-42 s hokejistami klubu Lokomotiv Jaroslavľ, vrátane slovenského reprezentanta Pavla Demitru, sa zrútilo 7. septembra asi 2,5 kilometra od miestneho letiska. Z 45 ľudí na palube nehodu prežil len palubný inžinier Alexander Sizov; hokejista Alexander Galimov neskôr v nemocnici svojim zraneniam podľahol.

"Lietadlo sa zo vzletovej a pristávacej dráhy neodlepilo, fakticky vzletelo až 400 metrov za koncom dráhy," konštatoval MAK. Lietadlo najskôr dosiahlo výšku piatich až šiestich metrov, ale potom sa prudko sklonil doľava a narazilo do zeme.

"Technická komisia rozpracováva všetky možné verzie, prečo sa pri vzlete prejavila dodatočná brzdiaca sila, ako aj príčiny, kvôli ktorým lietadlo nemohlo včas vzlietnuť z dráhy," dodal MAK. Podľa komisie piloti zdvihli predné koleso lietadla od zeme pri rýchlosti približne 185 kilometrov a o šesť sekúnd neskôr prepli motory na režim štart. Napriek tomu sa zrýchlenie lietadla "podstatne spomalilo", čo sa dá zrejme vysvetliť pôsobením "dodatočnej brzdiacej sily". Lietadlo tak nakoniec dosiahlo rýchlosť asi 230 kilometrov za hodinu.

O verzii, že sa vraj posádka lietadla dopustila triviálnej chyby a pokúšala sa odštartovať s neodbrzdeným lietadlom, informoval pôvodne list Moskovskij komsomolec s odvolaním sa na anonymný zdroj blízky vyšetrovaniu. K nešťastiu vraj tiež prispela okolnosť, že kapitán lietadla Andrej Solomencev odovzdal riadenie lietadla druhému pilotovi Igorovi Ževelovovi, pretože mu nebolo dobre; práve kapitán zodpovedá za uvoľnenie "parkovacej brzdy". Počas vzletu piloti vraj mohli brzdu vypnúť, ale to už zrejme bolo neskoro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu