Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Objasní príčiny havárie Jaku-42 simulácia a živý test?

Trosky havarovaného lietadla Jak-42 pri Jaroslavli
Trosky havarovaného lietadla Jak-42 pri Jaroslavli (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ani osem dní po katastrofe lietadla Jak-42 pri ruskom Jaroslavli sa nepodarilo nájsť príčiny havárie, pri ktorej zahynul prakticky celý miestny hokejový tím Lokomotiv. Definitívnu odpoveď nepriniesla ani analýza čiernych skriniek lietadla, a ako dnes napísala agentúra RIA Novosti, nádeje odborníkov sa preto upínajú k počítačovej simulácii osudného štartu a "živej" rekonštrukcii na cvičnom letisku pri Moskve.

Vedenie federálnej služby pre bezpečnosť civilného letectva Rosaviacija podľa ruskej agentúry dospelo k názoru, že hodnoverné závery o skutočných príčinách nešťastí môže priniesť až detailná počítačová simulácia. Údaje palubných čiernych skriniek sa vraj ukázali ako nedostatočné.

Podľa serveru Lifenews.ru budú počítačové i reálne testy vykonané v Gromovove leteckom výskumnom ústave v meste Žukovskij asi 25 kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Zapojí sa do nich aj tím odborníkov, ktorí pracovali na vyšetrovaní okolností pádu poľského vládneho lietadla vlani v apríli. Pri západoruskom Smolensku vtedy zahynuli desiatky prominentných poľských politikov a vojakov na čele s prezidentom Lechom Kaczyńským.

Odborníci najprv vložia do počítača všetky dostupné technické údaje o štarte Jaku-42, ktoré získali z dátovej čiernej skrinky. Rovnako ako pri vyšetrovaní havárie poľského vládneho lietadla potom vytvoria simulovanú animáciu nešťastia, ktorá by, ako dúfajú, mohla do veci vniesť väčšie jasno.

Druhou etapou rekonštrukcie bude reálny testovací štart Jaku-42, ktorý vykoná skúšobný pilot s výcvikom pre prácu v krízových situáciách. Ústav má údajne najdlhšiu vzletovú dráhu na svete dlhú takmer päť a pol kilometra, čo umožní bezpečne preveriť všetky fázy štartu.

"Na základe výsledkov týchto experimentov možno určíme, nakoľko mohli podmienky sprevádzajúce štart viesť k havárii," povedal ruským novinárom Oleg Jermolov, zásupca riaditeľky medzištátneho leteckého výboru (MAK), ktorý haváriu vyšetruje. "Môžu byť taktiež preverené modelové havarijné situácie, pri ktorých bude možné sledovať správanie lietadla," povedal Jermolov. Očakáva sa, že počítačová animácia a testovacie štarty sa uskutočnia počas nasledujúcich dvoch týždňov.

Medzitým by vyšetrovatelia mohli vypočuť palubného inžiniera Alexandra Sizova, ktorý jediný let prežil. Sizov je hospitalizovaný v Moskve, jeho stav je podľa lekárov uspokojivý a s vyšetrovateľmi by mohol hovoriť už koncom tohto alebo začiatkom budúceho týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu