Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Odborníčka radí: Týchto desať vecí si nikdy nedávajte do obývačky! Ôsma vás poriadne prekvapí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Interiérová dekoratérka sa podelila o to, čo by do svojej obývačky nikdy nedala. Voľné vankúšové podušky na pohovke sú podľa jej slov frustrujúce, pretože sú náročné na údržbu. Rovnako neodporúča vešať príliš veľa obrazov a fotografií na stenu. Toto je desať vecí, na ktoré by ste si pri dekorovaní mali dávať pozor.

Kelly Krugerová je interiérová dekoratérka a redaktorka magazínu Insider. Nedávno sa vo svojom článku podelila o niekoľko dekoračných tipov. Prezradila, že existuje desať vecí, ktoré by ste v jej obývačke nenašli. Pozor si treba dávať na osvetlenie, vankúše na pohovke či nadrozmerné prikrývky. 

1. Malý koberec môže narušiť súdržnosť miestnosti a spôsobiť jej zmenšenie

Ak je koberec vo vašej izbe príliš malý, môže sa zdať, že všetok váš nábytok pláva bez toho, aby každý kus niečo uzemnilo. Malý koberec môže tiež spôsobiť, že miestnosť bude stiesnená. "Predstavte si koberec skôr ako prestieranie než ako stredobod vášho nábytku," poradila odborníčka. Vo všeobecnosti preto navrhuje vybrať koberec, ktorý je dostatočne veľký. Ideálne by mal trčať 15 až 20 centimetrov spod nábytku, ktorý naň položíte. 

Odborníčka radí: Týchto desať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Futony sú viac funkčné ako pohodlné

Vďaka svojej funkčnej a ľahkej konštrukcii sú futony zvyčajne menšie s užšími sedadlami a pevnejšími vankúšmi ako bežné pohovky. "Keďže obývačka je jedným z najvyužívanejších priestorov v domácnosti, neobetovala by som pohodlie ani štýl pre občasného hosťa. Využite namiesto toho futon v domácej kancelárii alebo flexibilný priestor," uviedla Krugerová. Ak potrebujete zdvojnásobiť svoju obývaciu izbu ako priestor pre hostí, zvážte nákup pohodlnejšej pohovky na spanie, ktorú v prípade potreby dokážete roztiahnuť na provizórnu posteľ. 

3. Vertikálne plastové žalúzie neobstoja v skúške času

Tenké, vertikálne, plastové žalúzie majú tendenciu sa ľahko ohýbať a trhať a ovládanie šnúrok a uzamykacích kolies môže byť frustrujúce. Zatienenie okien je kľúčové pre súkromie, svetlo a reguláciu teploty, ale môže tiež pozdvihnúť váš interiér. "Kvalitné žalúzie sú ako tovar každodennej potreby investíciou, ktorá môže pridať hodnotu vášmu domovu." Namiesto toho, aby ste sa uspokojili s plastovou vertikálnou verziou, vyskúšajte radšej drevené rolety alebo tienidlá filtrujúce svetlo.

Odborníčka radí: Týchto desať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Z gauča a konferenčného stolíka nerobte pracovňu

Ak je vaša obývačka plná rôznych papierov a dokumentov, môže byť ťažké prepnúť z pracovného myslenia do pohodového režimu, najmä ak sa obe odohrávajú pri vašom konferenčnom stolíku. Keďže stále viac ľudí pracuje z domu, je dôležité vytvoriť pohodlné pracovné prostredie a zároveň oddeliť pracovný priestor od toho obytného. Ak je priestor obmedzený, rozdeľte miestnosť na oddelené zóny pre prácu a relax, aby ste sa mohli vzdialiť od pracovného priestoru. 

5. Vyhnite sa používaniu iba horného a jasného bieleho osvetlenia

Spoliehanie sa na stropné svietidlá môže spôsobiť, že váš priestor bude tmavý a malý. Naopak, ak má miestnosť iba zapustené osvetlenie alebo biele žiarovky, môže to pôsobiť príliš chladne. "Ak chcete vytvoriť relaxačnú obývaciu izbu, rozložte svetlo pomocou rôznych svietidiel v rôznych výškach, ovládajte jas pomocou stmievačov a použite teplejšie žiarovky, aby ste vytvorili príjemnú žiaru," radí expertka. 

Odborníčka radí: Týchto desať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

6. Odhalené drôty do obývačky nepatria

Montáž televízora alebo inštalácia nástenných svietidiel môže obývačku pozdvihnúť, ale odkryté káble vytvárajú vizuálny neporiadok a môžu spôsobiť, že priestor vyzerá nedokončene. Ak sa vám nedarí pretiahnuť káble cez stenu, rýchlou a jednoduchou možnosťou je inštalácia vodiacej lišty, ktorá sa zhoduje s farbou steny. "Častejšie však odporúčam elektroniku držať mimo stien a využiť možnosť investovať do pekného televízneho stojana," prezradila Krugerová. Existuje veľa možností usporiadania káblov, ktoré sú atraktívne a lacné.

7. Nábytok kupovaný kvôli vzhľadu neznamená pohodlie

Krásny dizajnový kúsok, ako napríklad biely kožený gauč, môže spôsobiť, že vaša obývačka bude vyzerať ako z časopisu, ale nemusí byť úplne pohodlná. Pri investovaní do nábytku sa pozerajte radšej na svoj životný štýl a rodinu. Napríklad, ak chcete, aby hostia ležali vo vašej obývačke, vyhnite sa pohovkám s vysokými opierkami na ruky a pevným sedačkám s úzkym vankúšom s drevenými podrúčkami a pevnými sedadlami.

8. Steny plné obrazov a fotografií sú neoriginálne

Zarámované plagáty, malé umelecké diela a rodinné fotografie zavesené na stene v obývačke - to všetko môže vyzerať milo, no v skutočnosti je to neoriginálny nápad. Hoci to vyplní priestor, takáto stena môže pôsobiť ako vizuálny neporiadok, ak nie je starostlivo upravená. "Vždy odporúčam ponechať umenie v malom meradle na doskách stolov a na poličkách a na steny vešať len veľké kusy, aby vyplnili priestor a dodali dizajnu odvážnosť." Ak máte takéto steny radi, použite rovnaký druh rámu pre všetky obrazy a pokúste sa začleniť opakujúce sa farby a vzory, aby ste vytvorili efekt, že všetky sú jedným dielom.

Odborníčka radí: Týchto desať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

9. Voľné vankúšové podušky na pohovke môžu byť frustrujúce

Voľné vankúšové podušky, ktoré nie sú pripevnené k pohovke, sa často vyrábajú s odnímateľnými poťahmi. Hoci mnohým ľuďom vyhovujú, iní rýchlo zistia, že sú náročné na údržbu. Pri nákupe pohoviek s takýmito poduškami zvážte hmotnosť a hustotu vankúšov a to, čo vás vizuálne osloví. Ľahké podušky spadnú a ľahko sa šúchajú, takže ich bude treba často preusporiadať. Na druhej strane, ťažké perové podušky môžu rýchlo spľasnúť a potrebujú pravidelnú údržbu. Lepšou voľbou sú teda podušky pripevnené ku gauču.

10. Malé prikrývky sú neefektívne

Človeka vie poriadne nahnevať, keď sa schúli pod prikrývku a zistí, že mu z nej trčia prsty. Hoci typické prikrývky zvyčajne merajú 100 x 150 centimetrov, takže nezaberú príliš veľa miesta, ich veľkosť tiež znamená, že sa pod nimi pravdepodobne nebudete môcť schúliť. Krugerová preto odporúča obstarať si nadrozmerné prikrývky, ktoré sú nielen pekné, ale aj efektívne. "Dobrá prikrývka, najmä z úpletu, môže dodať vášmu priestoru nádhernú útulnú textúru a slúžiť ako všestranný kúsok pre vás a vašich nočných hostí." 

Viac o téme: DekorácieInteriérový dizajn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu