Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Vedci skúmali prepuknutie nákazy v Číne: Zrejme vyvrátili doterajšiu teóriu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHICAGO - V čínskom kúpeľnom dome prepukol koronavírus. Na základe tejto udalosti sa experti domnievajú, že vírus SARS-CoV-19 by sa mohol šíriť predovšetkým v teplých a vlhkých prostrediach. Pre epidemiológov by mohlo ísť o kľúčovú informáciu pre zastavenie šírenia nákazy, pretože doteraz panovala domnienka, že je to presne naopak.

Predchádzajúce štúdie naznačili, že životnosť vírusov ako SARS-Cov-19 môže byť ovplyvnená teplotou a vlhkosťou prostredia. Odborníci však varujú, že je príliš skoro na vytváranie názorov o tom, ako konkrétne vyššie teploty pôsobia na vírus.

Po prepuknutí nového typu koronavírusu v čínskom kúpeľnom dome totiž zistili, že teplo a vlhko vírusu nevadí. "Nedávne výskumy preukázali, že v prostredí s vysokou teplotou a vlhkosťou je rýchlosť prenosu vírusu značne oslabená. Na základe výsledkov tejto štúdie sa však nepreukázalo, že by bola prenosnosť SARS-CoV-19 v takýchto podmienkach oslabená," vysvetľujú vedci v Časopise Americkej lekárskej asociácie (JAMA).

Nová štúdia vedcov prináša desivé zistenie: Koronavírus sa vo vzduchu udrží aj niekoľko hodín

Koronavírus vo všeobecnosti prežíva dlhšie v chladnejšom a suchšom prostredí. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb však vyhlásilo, že zatiaľ neexistujú nijaké vedecké dôkazy o tejto hypotéze. Čínski vedci preto pozorovali deväť mužov vo veku od 24 do 50 rokov, ktorí sa infikovali v kúpeľnom dome. Chceli zistiť, ako teplo ovplyvňuje vírus. Osem osôb, ktoré navštívili alebo pracovali v kúpeľnom dome vzdialenom 700 kilometrov od Wu-chanu, sa nakazilo od infikovanej osoby. V kúpeľnom dome je bazén, sprchy a sauna, ktoré využíva viacero ľudí súčasne. Teplota ovzdušia sa pohybuje v rozmedzí od 25 do 41 stupňov Celzia s asi 60-percentnou vlhkosťou vzduchu. 

KORONAVÍRUS Vedci skúmali prepuknutie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Údaje z nemocnice odhalili, že pôvodne infikovaný muž pred návštevou kúpeľného domu cestoval do Wu-chanu. Nasledujúci deň dostal horúčku a v priebehu týždňa mu lekári diagnostikovali COVID-19. Sedem ďalších návštevníkov použilo rovnaké zariadenia ako infikovaný chlapík. Prejavili sa u nich typické príznaky nákazy. Posledná, deviata osoba, príznaky zaznamenala až o jedenásť dní neskôr.

Napriek tomuto pokroku sa však nedá tvrdiť, že vedci konečne odhalili, ako vírus funguje. Treba podotknúť, že spomínaná štúdia je prípadová a má rôzne obmedzenia, pretože sa do veľkej miery opiera o pozorovanie.

Viac o téme: ČínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu