Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Top vedec varuje: Jupiter pre Zem predstavuje hrozbu, o ktorej sme nevedeli!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/NASA/JPL/Space Science Institute)

WASHINGTON - Jupiter bol ešte donedávna označovaný za ochranný štít zemegule, ktorý zachytáva nebezpečné meteority a bráni ich dopadu na zemský povrch. Najnovšie zistenia odborníkov však dokazujú niečo iné. Podľa nich nám nie je táto planéta príliš priateľsky naklonená a v skutočnosti ide o ostreľovača, ktorý nás ohrozuje.

Astronómovia ešte donedávna presvedčivo tvrdili, že najväčšia planéta našej slnečnej sústavy chráni Zem pred dopadom komét a asteroidov. Teória o tomto ochrannom štíte však dostala po výskume vedcov z NASA a z Univerzity v Južnom Queenslande poriadne na frak. Jeho výsledky totiž potvrdili, že Jupiter odvádza množstvo nebezpečných úlomkov práve smerom k našej planéte. "Ide skôr o ostreľovača Zeme, nie o jej ochrancu. Naše simulácie dokazujú, že Jupiter nefunguje iba ako štít. Kométy síce odkláňa, ale niektoré z nich posiela priamo k Zemi," uviedol americký planetárny fyzik Kevin Grazier.

Top vedec varuje: Jupiter
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Člen vedeckého tímu Jonti Horner vysvetlil, že táto planéta "čistí" priestor okolo zemegule, ale zároveň priťahuje veľa vesmírnych telies, ktoré by sa inak do blízkosti Zeme nedostali, a predstavujú tak pre nás hrozbu navyše. Podľa expertov  by sa mali preto v tejto oblasti vykonať ďalšie výskumy. "Zem je v akomsi kozmickom priesečníku. Existujú stovky objektov v našej blízkosti, ktoré pre nás predstavujú potenciálne nebezpečenstvo. Preto musíme venovať väčšiu pozornosť tomu, čo sa vlastne deje v susedstve Jupitera," upozornil Horner. 

Viac o téme: VesmírJupiter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu