Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

MIMORIADNY ONLINE Boje v Charkove pokračujú: Hlásia najmenej šesť obetí, ďalší sú zranení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Čína poskytuje Rusku bojové vybavenie pre použitie v jeho vojne proti Ukrajine, povedal v stredu britský minister obrany Grant Shapps. Informovali o tom agentúry PA Media a DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 819

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 819 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:54 S pomocou Kataru sa z Ruska vracia na Ukrajinu ďalších 13 detí.

20:59 Európa potrebuje užšiu vojenskú spoluprácu, uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz. Podľa vlastných slov tiež podporuje odstrašujúci účinok francúzskych jadrových zbraní v reakcii na to, čo označil za "brutálny imperializmus" Ruska.

19:40 Poľsko zvyšuje bezpečnosť v stredisku na vývoz pomoci na Ukrajine pre obavy zo sabotáže.

18:04 Rosnefť žiada Kremeľ, aby kompenzoval náklady na ochranu ropných rafinérií pred dronmi.

17:41 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal vo štvrtok výnos, ktorý umožní v Rusku zhabanie majetku patriaceho Spojeným štátom, ich občanom a firmám. Cieľom je kompenzácia pre subjekty, ktoré zasiahnu západné sankcie voči Moskve.

17:32 Ruský prezident Vladimir Putin začne v Bielorusku dvojdňovú štátnu návštevu. Ešte večer sa stretne so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom
Lukašenkom a budú diskutovať o kľúčových medzinárodných otázkach, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

17:18 Ukrajinská agentúra pre jadrovú energiu Energoatom 23. mája uviedla, že pracovníci obnovili hlavné vonkajšie elektrické vedenie do Záporožskej jadrovej elektrárne po predchádzajúcich varovaniach, že je odpojené.

16:10 Ruské sily zničili jednu z najväčších ukrajinských tlačiarní počas hromadného raketového útoku na mesto Charkov ráno 23. mája.

15:32 Európska únia naplno pocíti ruskú odvetu za jej plán použiť príjmy zo zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine. Vo štvrtok to vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

15:16 Aktualizácia: 7 mŕtvych, 20 zranených pri ruskom útoku na Charkov.

14:53 Ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlo nad Ruskou republikou Tatarstan.

13:18 Kuleba žiada ďalších Patriotov po „ohavnom útoku“ na Charkov.

12:55 Ruský prezident Vladimir Putin nie je v kontakte s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom, ktorý vo svojom statuse avizoval, že využije svoje väzby s Putinom, aby reportéra z denník Wall Street Journal Evana Gershkovicha dostal z ruského väzenia. Na pravidelnom brífingu o tom vo štvrtok informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

12:41 Najmenej šesť ľudí zahynulo a 16 utrpelo zranenia podľa predbežných údajov v dôsledku štvrtkového ostreľovania ukrajinského mesta Charkov ruskými silami. Na platforme Telegram to podľa agentúry Reuters oznámil gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Starosta Charkova Ihor Terechov takisto na Telegrame informoval o piatich mŕtvych a deviatich zranených.

11:16 Nórska vláda od 29. mája zavedie dodatočné obmedzenia vstupu pre občanov Ruska, ktorí do Nórska prichádzajú za turistikou a "inými nepodstatnými účelmi". Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom v stredu webovej stránke kabinetu. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

9:16 V Rusku zatkli ďalšieho vysokopostaveného generála, tentoraz náčelníka hlavnej správy komunikácií ozbrojených síl generálporučíka Vadima Šamarina. Ten je súčasne zástupcom náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Oznámil to dnes na svojom webe list Kommersant. Nemenovaný zdroj z justície denníka povedal, že generál je podozrivý z machinácií a že po domovej prehliadke bol predvedený na výsluch k vojenským vyšetrovateľom federálnej kriminálnej ústredne.

8:45 Švédsky premiér Ulf Kristersson v stredu oznámil, že jeho krajina poskytne ďalších 6,5 miliardy eur vojenskej pomoci na nasledujúce tri roky Ukrajine. Informuje agentúra DPA. "Táto podpora pomôže financovať dlhodobé dodávky vojenského materiálu a nákup nového materiálu pre priame dodávky od obranného sektoru Ukrajine," uviedol Kristersson v posolstve pre Ukrajincov po tom, čo v Štokholme ohlásil ďalší balík pomoci.

8:13 Ruské jednotky postúpili pri meste Časiv Jar v Donbase na východe Ukrajiny, konkrétne v obci Kliščijivka, napísal dnes na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na analytikov spravodajského projektu DeepState, ktorý je pokladaný za blízky ukrajinskej armáde.

7:46 Mesto Cherson na juhu Ukrajiny bolo vo štvrtok ráno terčom paľby ruskej armády. Informoval o tom gubernátor Chersonskej oblasti Roman Mročko. V správe zverejnenej na sieti Telegram Mročko dodal, že explózie sa ozývali z častí mesta priľahlých k rieke Dneper. Mročko súčasne sumarizoval, že za posledných 24 hodín ruské jednotky ostreľovali metropolitnú oblasť Chersonu sedemkrát, pričom spôsobili materiálne škody.

6:14 Ukrajinskí vojaci, ktorým sa podarí zničiť ruskú bojovú techniku, budú mať nárok na dovolenku navyše. Tento týždeň to schválila vláda. Systém má fungovať tak, že čím cennejšiu techniku vojaci zneškodnia, tým viac voľna dostanú, píše internetový portál ukrajinskej televízie Kanal 24.

Podľa Británie Čína dodáva Rusku zbrane

Shapps uviedol, že spravodajské informácie Británie a USA sú v rozpore s predošlými pokusmi Pekingu prezentovať sa ako aktér s umierňujúcim vplyvom na Moskvu. "Dnes môžem odhaliť, že máme dôkazy, že Rusko a Čína spolupracujú na bojovej technike, ktorá sa má použiť na Ukrajine," povedal Shapps vo vystúpení na Londýnskej konferencii o obrane. Argumentoval v ňom, že NATO a všetci jeho členovia sa musia "zobudiť" a posilniť výdavky na obranu. "Americké a britské obranné spravodajstvo môže preukázať, že z Číny teraz prúdi do Ruska a na Ukrajinu smrtiaca pomoc," uviedol britský minister.

Vyjadrenie prišlo po tom, ako čínsky prezident Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin tento mesiac na stretnutí v Pekingu, ostro sledovanom v západných metropolách, dôrazne demonštrovali jednotu. Čínsky líder povedal, že konflikt na Ukrajine by mal mať politické riešenie, podrobnosti však neposkytol, hoci ho západné krajiny vyzývali, aby naliehal na Rusko vo veci ukončenia vojny.

Peking je kľúčovým podporovateľom Putina. Moskve naďalej dodáva dôležité komponenty, ktoré potrebuje pre svoje vojnové úsilie, pričom nákupom ruskej ropy a zemného plynu podporuje ruskú ekonomiku, napísala britská tlačová agentúra PA Media.

Americká veľvyslankyňa pri NATO Julianne Smithová predtým v rozhovore pre online noviny Politico uviedla, že Čína stále predáva Rusku napríklad dodávku dronovej technológie či zložky pušného prachu. Čína podľa nej nemôže tvrdiť, že je v prípade konfliktu na Ukrajine úplne neutrálna. "Ak by nedodávali niektoré z týchto komponentov alebo materiálnu podporu, Rusko by sa ocitlo vo veľmi inej situácii a malo by problémy pokračovať v niektorých útočných činoch," dodala Smithová.

Kadyrov sa stretol s Putinom, ponúkol mu vyslanie ďalších bojovníkov na Ukrajinu

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v noci na štvrtok uviedol, že sa v Kremli stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ponúkol mu vyslanie ďalších svojich bojovníkov na Ukrajinu. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. Kadyrov na platforme Telegram napísal, že s Putinom diskutoval aj o hospodárskych problémoch a perspektívach Čečenska a pozval ho na návštevu regiónu. V príspevku zverejnil aj spoločnú fotografiu.

Čečenský vodca tvrdí, že desaťtisíce "dobre vycvičených a vybavených bojovníkov zo záloh" sú pripravené bojovať za Rusko na Ukrajine, ak by bol vydaný takýto rozkaz. Celkovo už na Ukrajine slúžilo 43 500 čečenských mužov, z toho 18-tisíc dobrovoľníkov, dodal. Kadyrov je vodcom Čečenskej republiky od 2007 a je veľkým podporovateľom Kremľa. Plne podporil anexiu Krymského polostrova aj ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, ktorú nazval "veľkým džihádom". Dokonca vyzýval Rusko, aby proti Ukrajine nasadilo jadrové zbrane s nízkou účinnosťou.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu