Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Toto je jedna z najlepších armád sveta? VIDEO Izrael na Libanon strieľa stredovekým katapultom

Izraelská armáda používa katapult.
Izraelská armáda používa katapult. (Zdroj: X/OSINTNic)

JERUZALEM - Izrael má jednu z najlepšie vybavených armád na svete. Video teraz ukazuje izraelských vojakov, ktorí obsluhujú stredoveký stroj. Podľa odborníkov má archaická zbraň viacero výhod.

Podľa medializovaných informácií používa izraelská armáda na hraniciach s Libanonom stredoveký katapult. Video, ktoré koluje po sociálnych sieťach, ukazuje, ako izraelskí vojaci strieľajú zápalné bomby cez vysoký múr takzvaným katapultom. Kedy a kde presne klip vznikol, nie je jasné.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Armáda podľa verejnoprávnej televízie Kan uviedla, že zbraň bola použitá "miestnou iniciatívou". Munícia určená na podpálenie hustej vegetácie na druhej strane hranice s cieľom pripraviť libanonskú šiitskú milíciu Hizballáh o krytie. Teroristická organizácia sa od začiatku vojny v Gaze pred ôsmimi mesiacmi zúčastňuje opakovaných bojov s izraelskou armádou pri hraniciach. V regióne momentálne panuje horúce a suché počasie, čo znamená, že požiare sa môžu rýchlo šíriť.

Americký portál The War Zone má podozrenie, že izraelskí vojaci sa uchyľujú ku katapultu, pretože rakety či delostrelecké granáty sú podstatne drahšie ako stredoveká zbraň. Existuje tiež riziko, že použitie najmodernejších zbraní na zakladanie požiarov v Libanone by mohli cudzinci vnímať ako príliš drastické.

Katapult bol najväčšou a najpresnejšou vrhacou zbraňou v stredoveku a používal sa predovšetkým pri obliehaní. Bol vyvinutý v Číne medzi 5. a 3. storočím pred naším letopočtom. Prostredníctvom Mongolov sa vynález dostal na Arabský polostrov a do oblasti Stredozemného mora. Katapult sa objavil v strednej Európe okolo roku 1200 nášho letopočtu. Zbraň je založená na princípe pákového ramena. Protizávažie na strane krátkeho ramena urýchľuje závažie na strane dlhého ramena, na konci ktorého je pripevnený záves s projektilom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu