Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozivé slová analytika: Ukrajina nemá šancu vyhrať vojnu s Ruskom, predpovedá jej porážku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a šéf Kremľa Vladimir Putin
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a šéf Kremľa Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP, SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Situácia na Ukrajine sa naďalej zhoršuje a obrat sa zdá byť nemožný. Americký expert nevidí žiadnu možnosť, aby krajina vyhrala vojnu proti Rusku.

Podľa amerického vojenského experta Joea Buccina, ktorý publikoval svoju analýzu v „The Hill“, Ukrajina už nemá šancu vyhrať vojnu proti Rusku . Napriek výraznej podpore, ktorú krajina dostala od Západu, sa situácia v krajine dramaticky zhoršila.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 729 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Vyčerpané sily ukrajinskej armády a nedostatok munície

Ako Buccino vysvetľuje v „The Hill“, ukrajinská armáda je teraz vyčerpaná a zásoby munície sa míňajú. Medzitým si Rusko môže naďalej udržiavať veľké počty svojich vojakov. Neuspela ani plánovaná ukrajinská protiofenzíva na jar 2023. Buccino vníma stratu Avdijivky ukrajinskými jednotkami po urputných bojoch ako znak hroziacej porážky.

„Dobytie Avdijivky nemení vojnu, ale mení jej dynamiku,“ povedal Buccino v The Hill. Poznamenáva, že Rusko je naďalej schopné vrážať do konfliktu jednotky a zbrane, zatiaľ čo ukrajinská strana sa snaží nájsť nových regrútov.

Podpora pre Zelenského sa rúca, zatiaľ čo americká pomoc stagnuje

Podpora ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému kolíše doma aj na Západe. Zároveň americká pomoc Ukrajine uviazla v Kongrese a zdá sa, že USA sú unavené pokračovaním vo financovaní vojny.

Buccino tiež zdôrazňuje, že geopolitika sa rýchlo mení a iné medzinárodné udalosti odvádzajú pozornosť USA od podpory Ukrajiny. Blížiace sa prezidentské voľby v USA navyše predstavujú ďalšiu neistotu.

Pre Ukrajinu vidí Buccino ako jedinú možnosť nátlak na Rusko, aby vyjednal mier, ktorý zachová suverenitu krajiny. Ale aj táto možnosť sa zdá byť čoraz nereálnejšia.

Viac o téme: VojnaPrehraRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu